Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 apr 2008 - Anul XIII, nr. 85 (3766)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cioroianu va avea o discuţie şi cu preşedintele Băsescu despre cazul Crulic

Joi, 10 Aprilie 2008 (13:15:40)

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, joi, că va discuta cu preşedintele Traian Băsescu despre cazul Crulic, după ce şeful statului va lectura raportul întocmit de MAE care va ajunge la Preşedinţie şi premier în cursul zilei de joi.
  Cioroianu a spus că, după ce materialul va ajunge la preşedinte şi la premier, conţinutul acestuia va fi făcut public.

Adrian Cioroianu a menţionat că a avut o discuţie privind acest caz miercuri seară cu premierul Tăriceanu, când a avut ultimele date de la Consulatul din Varşovia.

Potrivit ministrului, consulul României a fost rechemat miercuri, el urmând să sosească în ţară în cursul zilei de joi.

Referindu-se la raport, Cioroianu a spus că acesta propune o serie de măsuri şi a menţionat în acest sens chemarea consulului pentru investigarea modului în care au fost respectate procedurile consulare. El a spus că va fi chemat şi ambasadorul român la Varşovia pentru a prezenta perspectiva părţii poloneze.

Ministrul a mai spus şi că au fost obţinute date de la familia din Dorohoi a lui Crulic, care completează informaţiile pe care le avea deja ministerul.

Întrebat dacă consulul va fi rechemat definitiv sau numai pentru a da explicaţii în acest caz, ministrul a spus că "este foarte posibil să fie rechemat definitiv".

Cioroianu s-a referit la cazul Crulic ca la unul "inexplicabil din mai multe puncte de vedere".

"Cazul este foarte grav şi trebuie judecat cu seriozitate. Nu vreau să spun că vina ar fi doar a părţii române. Inexplicabil rămâne modul în care Claudiu Crulic a fost tratat în penitenciar şi în spital", a spus ministrul, care a insistat că românul a fost lăsat să moară în condiţiile în care "orice imperativ umanitar i-ar fi determinat pe medici să-l hrănească".

Întrebat dacă se va porni o ofensivă diplomatică în relaţia cu Polonia sau cazul va rămâne la nivelul unei probleme consulare, ministrul a spus că urmează să fie cerute explicaţii părţii poloneze.

El a spus, însă, că nu s-ar ancora în concepte de genul "ofensivă diplomatică". "Ofensiva trebuie să fie pentru aflarea adevărului", a spus ministrul.

Cioroianu a menţionat existenţa unor probleme cunoscute în sistemul consular. "Sistemul nostru consular este acelaşi ca acum 5 sau 10 ani, îmbunătăţit cantitativ şi sper eu calitativ", a spus ministrul, subliniind totodată că numărul cetăţenilor români plecaţi în străinătate a crescut exponenţial de la an la an.

Întrebat despre modul în care vor fi traşi la răspundere cei care sunt responsabili în acest caz, Cioroianu a spus că "vinele posibile" vor fi judecate după finalizarea anchetei. El a adăugat că, în cazul în care responsabilitatea va ajunge la ministru, acest lucru se va afla.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut Ministerului de Externe să îl recheme în ţară pe consulul României la Varşovia şi ca ambasadorul român în Polonia să prezinte MAE explicaţii legate de situaţia lui Claudiu Crulic, arătând că responsabilitatea revine şi autorităţilor poloneze. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis Ministerului de Externe, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că este "foarte deranjat" de modul în care a fost tratată situaţia lui Claudiu Crulic şi i-a cerut ministrului Adrian Cioroianu să prezinte până joi un raport în acest caz şi măsurile luate.

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, marţi, în prezenţa ambasadorului polonez la Bucureşti, Jacek Paliszeski, că a fost trimisă o echipă de control la Ambasada României de la Varşovia, pentru a stabili circumstanţele decesului lui Claudiu Crulic.

Cioroianu a mai anunţat că o anchetă a Procuraturii poloneze, dar şi a Seimului a fost lansată în acest caz. Cioroianu a dat asigurări că autorităţile române vor insista pentru elucidarea circumstanţelor decesului lui Crulic.

La rândul său, ambasadorul Poloniei, Jacek Paliszeski, şi-a exprimat regretul faţă de deznodământul tragic al cazului Crulic, transmiţând condoleanţe familiei victimei şi a precizat că autorităţile poloneze fac investigaţii serioase, prima anchetă fiind iniţiată de procuratura din Cracovia la 20 februarie.

Ambasadorul a spus că alte două anchete sunt în desfăşurare la Curtea de Justiţie din Cracovia privind aspecte juridice ale morţii lui Claudiu Crulic, dar şi rolul autorităţilor penitenciarului în decesul românului.

Românul Claudiu Crulic a murit într-un spital polonez, după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa de către autorităţile de la Varşovia.

Crulic a fost arestat în Polonia la 10 octombrie 2007 şi a decedat pe 18 ianuarie 2008, după ce autorităţile poloneze l-au eliberat din închisoare, în scopul internării într-un spital, condiţia sa fizică fiind precară din cauza grevei foamei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cioroianu va avea o discuţie şi cu preşedintele Băsescu despre cazul Crulic.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cioroianu va avea o discuţie şi cu preşedintele Băsescu despre cazul Crulic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei