Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mar 2008 - Anul XIII, nr. 67 (3748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zece membri NATO, între care şi România, susţin aderarea Ucrainei şi Georgiei la MAP

Joi, 20 Martie 2008 (19:24:07)

Nouă foste state comuniste membre NATO şi Canada au cerut celorlalte ţări din cadrul Alianţei să depăşească diviziunile dintre ele şi să deschide porţile NATO Ucrainei şi Georgiei, la summitul pevăzut pentru 2-4 aprilie, la Bucureşti, a anunţat joi Ministerul lituanian de Externe, citat de AFP.
  Purtătorul de cuvânt al ministerului Violeta Gaizauskaite a declarat pentru AFP că ţara sa face parte din cele zece state semnatare ale unei scrisori adresate secretarului general al NATO Jaap de Hoop Scheffer, dar a refuzat să precizeze care este conţinutul exact al acesteia.

Potrivit lui Gaizauskaite, în afară de Lituania, celelalte state care au semnat documentul sunt Canada, Polonia, Cehia, Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria şi România.

Cele zece state vor ca Ucraina şi Georgia să se poată alătura Planului de Acţiuni în vederea aderării (MAP) la NATO.

"Este necesară o politică a porţilor deschise faţă de Ucraina şi Georgia. Refuzarea MAP pentru cele două ţări înseamnă pierderea unei şanse de a le ancora în arhitectura euroatlantică de securitate" potrivit acestei scrisori citate de agenţia poloneză PAP.

"Am primit această scrisoare miercuri", a declarat pentru AFP un diplomat de la sediul din Bruxelles al Alianţei Nord-Atlantice.

Beneficiind mai ales de sprijinul Statelor Unite, cele două foste republici sovietice speră să fie invitate să adere la MAP în timpul summitului Alianţei de la Bucureşti, dar cele 26 de state membre NATO au opinii diferite în legătură cu această iniţiativă.

Circa zece state, între care Germania, Belgia, Spania, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Norvegia şi Olanda, se opun în acest stadiu, potrivit diplomaţilor NATO.

Ei subliniază lipsa de susţinere a ucrainenilor pentru aderarea la NATO şi apreciază că o ţară ca Georgia, confruntată cu conflicte interne - cu teritoriile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud - nu se poate alătura Alianţei Nord-Atlantice.

Rusia este ostilă făţiş unei noi extinderi a NATO, către ceea ce consideră a fi zona sa de influenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zece membri NATO, între care şi România, susţin aderarea Ucrainei şi Georgiei la MAP.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zece membri NATO, între care şi România, susţin aderarea Ucrainei şi Georgiei la MAP0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură cu gutui 8 porţii - 70 minute 4 gutui 2 căni făină 2 ouă 1 cană zahăr 50g unt 1 cană lapte 1/2 cană ulei 2 plicuri zahăr vanilat 1 linguriţă praf de copt un vârf de cuţit sare Puneţi într-un castron făina împreună cu jumătate din... Citeşte