Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mar 2008 - Anul XIII, nr. 67 (3748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion CRISTOIU

Ion CRISTOIU


O manevră reuşită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Întâmplării de vineri seara de la Aeroportul Otopeni i s-au dat numeroase interpretări de atunci încoace. În mod obişnuit, ieşirile lui Traian Băsescu nasc o sumedenie de supoziţii, avându-şi izvorul în disponibilitatea personajului de a contrazice şocant tot ce se atribuie, de regulă, unui şef al statului: echilibru, detaşare, înţelepciune, privirile aţintite spre obiective istorice din viitor, dar mai ales superioritate. Acea superioritate cerută de înaltele responsabilităţi ale funcţiei şi care, prin asta, nu îngăduie unui şef de stat tăvălirea pe podelele cocinei.

Intervenţia de vineri seara a avut menirea de a stârni un freamăt iscoditor mult mai mare decât de obicei din trei motive:

1) A fost neaşteptată.

2) A fost făcută la întoarcerea de la Consiliul de primăvară al UE, reuniune unde s-au dezbătut chestiuni majore pentru soarta României. În loc de a ne vorbi despre ele, Traian Băsescu s-a complăcut într-un pamflet ieftin, de absolvent de Şcoală Militară.

3) A lăsat impresia unei izbucniri de moment, izvorâtă dintr-o tulburare de pe parcursul călătoriei cu aeronava.

S-au dat aşadar, acestui moment – după opinia mea exagerat de către Trustul de presă al lui Sorin Ovidiu Vântu – felurite interpretări.

De la cele răuvoitoare (preşedintele s-a întrecut cu paharul pentru a mai îmblânzi plictiseala unui drum Bruxelles-Bucureşti) până la cele ţinând de teoria conspiraţiei (în avion, Traian Băsescu a fost incitat împotriva presei de către vreun consilier).

O interpretare cât de cât adecvată a acestui moment e imposibilă în afara unei raportări la trăsătura de esenţă a politicianului Traian Băsescu.

A trecut neobservată o remarcă făcută hodoronc-tronc de Traian Băsescu la decernarea premiilor VIP: pentru domnia sa contează doar voturile!

În mai multe rânduri, domnul preşedinte s-a exprimat ca adept al tezei potrivit căreia în politică are importanţă doar victoria electorală. Crez eminamente de lider populist, acesta vrea să spună că pentru un conducător contează doar ajungerea şi supravieţuirea la putere. N-are importanţă că pentru acest scop (meschin în ultimă instanţă) sacrifici totul: morală, familie, bun simţ, amici, interese naţionale. Important e să fii în sondaje pe primul loc şi, în ultimă instanţă, să câştigi un al doilea mandat.

Sub semnul  acestui ideal de viaţă şi activitate, Traian Băsescu e dependent de sondaje. În fiecare moment din anii de mandat, domnia sa a avut drept principală preocupare cea de a nu pierde puncte. Că o astfel de preocupare face primul mandat prezidenţial al lui Traian Băsescu de o sterilitate înfricoşătoare e altă poveste. Povestea asupra căreia trebuie să ne concentrăm spune că tot ceea ce face Traian Băsescu se poate explica prin această manie cancerigenă a sondajelor.

Dacă ar fi să dăm crezare unor zvonuri devenite ştiri, Traian Băsescu a aflat, din sondajele făcute de Serviciile Secrete, că a pierdut în ultimul timp o zestre preţioasă.

Se impunea, aşadar, o manevră socotită (de domnia sa) ca aducătoare de puncte electorale.

Cea de a crea un nou conflict artificial.

Conflictul cu presa.

Şi, judecând după reacţia isterică a unor lideri de opinie, manevra i-a reuşit!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O manevră reuşită.
 Vizualizări articol: 2833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O manevră reuşită5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Banul trimis de
(20 mar 2008, 12:23:21
totul se rezuma la bani pina la urma.nu mai exista presa libera.

INTERESUL POARTA FESUL!
2.   ? trimis de
(20 mar 2008, 21:37:15
D-le Cristoiu cand ai sa reusesti nu sa mai scrii, vorbesti , comentezi sau sa-l musti de dos pe dl. Basescu. Cand ai sa mai schimbi subiectul ? Cand nu te va mai plati Felix

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură cu gutui 8 porţii - 70 minute 4 gutui 2 căni făină 2 ouă 1 cană zahăr 50g unt 1 cană lapte 1/2 cană ulei 2 plicuri zahăr vanilat 1 linguriţă praf de copt un vârf de cuţit sare Puneţi într-un castron făina împreună cu jumătate din... Citeşte