Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mar 2008 - Anul XIII, nr. 67 (3748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reducerea consumului de energie prin eficientizare, mai ieftină decât investiţiile în regenerabile

Joi, 20 Martie 2008 (13:54:08)

România poate să îşi scadă consumul de energie prin măsuri de eficientizare, care sunt mai ieftine şi mai puţin poluante faţă de energiile regenerabile şi combustibilii fosili, a declarat joi consilierul Direcţiei generale de politice energetice din Ministrul Economiei şi Finanţelor, Mihaela Curea.
  "Eficienţa energetică este o sursă mai ieftină de energie şi cea mai avantajoasă pentru mediu, decât regenerabilele sau combustibilii fosili", a spus Curea, la un seminar pe teme de eficienţă energetică.

Ea a mai spus că este necesar să fie eliminate cauzele pentru care nu se promovează investiţiile în proiecte de eficienţă, precum şi extinderea domeniului pentru acţiuni în acest sens. Totodată, România are în vigoare o legislaţie privind eficienţa energetică, iar potenţialul de economisire a energiei este ridicat, dar măsurile în acest sens nu sunt vizibile, a precizat Curea.

Potenţialul de producere a energiei, atât electrice, cât şi termice, din surse regenerabile ar putea ajunge la 171,1 TWh în 2020, comparativ cu 52,9 TWh în 2005, a declarat preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Resurselor de Energie, Jean Constantinescu.

Sursele de energie regenerabilă cuprind unităţile hidro cu capacităţi mici, biomasa, energia geotermală, solară sau eoliană.

Astfel, energia produsă pe bază de biomasă ar putea ajunge în 2020 în România la 88,3 TWh, de la 32,2 TWh în 2005, în timp ce în centrale eoliene s-ar putea produce 23 TWh. Deşi România dispune de un potenţial eolian considerabil, anul trecut din surse eoliene a fost obţinut mai puţin de 1% din consumul energetic anual de circa 62 TWh.

"Potenţialul de regenerabile se situează peste angajamentele internaţionale ale României, cu condiţia existenţei unui climat investiţional pozitiv, care ar permite ca şi preţurile să fie competitive", a spus Constantinescu.

El a adăugat că investiţiile în producerea de electricitate în turbine eoliene trebuie dublate de existenţa unor termocentrale pe gaze naturale, care să poată fi puse în funcţiune în timp scurt.

Preşedintele IRE a spus că liniile electrice care ar uma să preia electricitatea produsă din surse eoliene ar trebui declarate servicii de interes general şi finanţate cu bani de la bugetul de stat, nu de către investitorii în astfel de unităţi, ceea ce creşte costurile de construcţie şi preţul energiei obţinute.

"Banii publici nu trebuie să meargă în fabrici şi uzine, ci în infrastructură, cum ar fi aceste linii electrice. Statul român s-a irosit 18 ani, când a alocat 80% din bani fabricilor şi prea puţin pentru infrastructură. Aceste linii electrice trebuie declarate de interes general prin lege", a adăugat Constantinescu.

Constantinescu a afirmat că în strategia energetică aprobată anul trecut de Guvern ar fi trebuit să fie incluse două axe principale, una privind energia din surse regenerbaile şi una pentru construcţia de centrale mici pe bază de cărbune.

"Atunci nu ar fi trebuit să ne fie atât de teamă de Gazprom (unul din principalii furnizori de gaze ai Uniunii Euroepene - n.r.), pentru că am fi produs energie cu jumătate din cantitatea de gaze. În strategie se insistă prea mult pe cărbune", a afirmat Constantinescu.

România importă anual, indirect, de la Gazprom, circa 40% din consumul de 17-18 miliarde metri cubi de gaze naturale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reducerea consumului de energie prin eficientizare, mai ieftină decât investiţiile în regenerabile.
 Vizualizări articol: 486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reducerea consumului de energie prin eficientizare, mai ieftină decât investiţiile în regenerabile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură cu gutui 8 porţii - 70 minute 4 gutui 2 căni făină 2 ouă 1 cană zahăr 50g unt 1 cană lapte 1/2 cană ulei 2 plicuri zahăr vanilat 1 linguriţă praf de copt un vârf de cuţit sare Puneţi într-un castron făina împreună cu jumătate din... Citeşte