Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mar 2008 - Anul XIII, nr. 67 (3748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Vitamina E creşte rezistenţa la efort

Prin acţiunea unui antioxidant cuprins în compoziţia sa, această vitamină protejează ţesuturile de îmbătrânire prematură.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale, citaţi de BBC News, au descoperit că administrarea vitaminei E împiedică scăderea rezistenţei organismului în faţa efortului, mai ales la persoanele în vârstă. Vitamina E se găseşte în germeni de grâu, nuci, soia, seminţe, măsline şi legume verzi, precum sparanghelul şi spanacul.

La studiu au luat parte 698 de voluntari, cărora li s-a măsurat nivelul vitaminei E din sânge. Starea lor de sănătate a fost urmărită ulterior, timp de trei ani. Dr. Benedetta Bartali, coordonatorul cercetărilor, a spus că rata scăderii rezistenţei organismului este de 1,62 ori mai mare la cei care au un nivel scăzut de vitamina E în sânge.

"Rezultatele cercetărilor noastre demonstrează faptul că o dietă bogată în vitamina E poate stopa scăderea rezistenţei organismului vârstnicilor. Din moment ce numai o singură persoană din grupul de voluntari obişnuia să ia suplimente cu vitamina E, nu ne putem pronunţa cu privire la existenţa unui efect similar asupra corpului", a spus dr. Bartali.


Cantităţi diferite de vitamina E, în funcţie de sex

Vitamina E poate fi găsită în alimente precum germeni de grâu, soia, nuci, seminţe, măsline şi legume verzi cum sunt spanacul şi sparanghelul. Specialiştii au studiat rolul pe care această vitamină îl joacă în prevenirea şi tratarea anumitor afecţiuni, inclusiv cancerul şi bolile cardiace.

Cu toate acestea, alte cercetări au atras atenţia asupra folosirii acestei vitamine în exces, în aceste condiţii ea putând dăuna sănătăţii organismului, prin creş­te­rea semni­ficativă a riscului de deces. Agenţia privind Standardele Alimentare din Marea Britanie re­ co­mandă pentru băr­baţi o dietă să­nă­toasă şi e­chili­bra­­tă, care să conţină 4mg de vitamina E pe zi, în timp ce pentru femei este indicată o cantitate de 3mg zilnic.


Ajută la creşterea performanţei

Claire Williamson, cer­ce­tător nutriţionist în cadrul Fundaţiei Britanice pentru Nutriţie, a afirmat că sunt necesare mai multe studii pentru a se întări aceste descoperiri. De asemenea, ea a subliniat faptul că numărul persoanelor cu deficit de vitamina E este destul de redus.

"Am aflat, în urma studiilor privind dieta, că persoanele în vârstă prezintă un aport inadecvat de vitamine şi minerale, în cazul acestora fiind necesară o îmbu­nă­tăţire a dietei", a spus nutriţionistul. Aceasta a mai explicat importanţa unei alimentaţii corecte şi impactul pe care o dietă sănătoasă îl poate avea asupra creşterii speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii în cazul adulţilor.

(Sursa: www.adevarul.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vitamina E creşte rezistenţa la efort.
 Vizualizări articol: 1121 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vitamina E creşte rezistenţa la efort0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură cu gutui 8 porţii - 70 minute 4 gutui 2 căni făină 2 ouă 1 cană zahăr 50g unt 1 cană lapte 1/2 cană ulei 2 plicuri zahăr vanilat 1 linguriţă praf de copt un vârf de cuţit sare Puneţi într-un castron făina împreună cu jumătate din... Citeşte