Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 mar 2008 - Anul XIII, nr. 58 (3739)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lege adoptată de Cameră: Urmărirea penală a miniştrilor parlamentari, cu acordul Legislativului

Luni, 10 Martie 2008 (20:47:23)

Deputaţii au adoptat, luni, pe articole, un proiect de lege prin care se poate declanşa începerea urmăririi penale împotriva miniştrilor care sunt parlamentari numai cu aprobarea Camerei Deputaţilor sau Senatului, deşi reprezentanţii PDL au solicitat amânarea lui.
  Deputatul PSD Eugen Nicolicea a introdus un amendament la proiectul de lege de modificare a legii răspunderii ministeriale, care prevede că, în cazul în care un membru al Guvernului pentru care preşedintele României a cerut urmărirea penală este deputat sau senator, ministrul Justiţie sau primul-ministru va solicita Camerei competente declanşarea procedurii de adoptare a cererii de începere a urmăririi penale.

În situaţia în care cel în cauză este ministrul Justiţiei, cererea se adresează primului-ministru.

Mai mulţi deputaţi ai PDL au cerut retrimiterea acestui proiect la Comisia juridică, pentru a se aştepta punctul de vedere al Curţii Constituţionale.

Deputatul PDL Daniel Buda a precizat că prin amendamentul lui Nicolicea se urmăreşte întrunirea unor condiţii cumulative pentru începerea urmăririi penale a unui ministru care este şi parlamentar, solicitându-se, pe lângă avizul preşedintelui, şi cel al Camerei din care face parte ministrul respectiv.

El a spus că se miniştrii parlamentari se bucură în acest fel de o dublă imunitate.

Reprezentanţii PNL, PSD, PC şi UDMR au susţinut amendamentul lui Nicolicea, arătând că texul este constituţional şi că retrimiterea la comisie nu face decât să tergiverseze adoptarea proiectului. Deputatul UDMR Mate Andras Levente a spus că trebuie adoptat acest amendament deoarece se înlătură eventualele presiuni pentru începerea urmării penale.

Deputatul PRM Lucian Bolcaş a spus că şi el susţine ideea că miniştrii parlamentari nu pot fi cercetaţi fără avizul Camerei din care fac parte.

"Aceasta este o chestiune de normalitate", a adăugat Bolcaş.

Deputaţii au aprobat şi un alt amendament, potrivit căruia prevederile privind începerea urmăririi penale se vor aplica şi foştilor miniştri.

Proiectul de lege urmează să primească marţi votul final al deputaţilor.

Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect de lege.

Curtea Constituţională a decis, luni, că Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului care la data sesizării au şi calitatea de deputat sau senator.

Potrivit Curţii, în aplicarea dispoziţiilor articolului 109 , alineatul 2, teza întâi, din Constituţie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului, pentru faptele comise în timpul mandatelor lor şi care la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau senator.

În aplicarea dispoziţiilor articolului 109 din Constituţie, Ministerul Public va sesiza preşedintele, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului care, la data sesizării, nu au şi calitatea de parlamentar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lege adoptată de Cameră: Urmărirea penală a miniştrilor parlamentari, cu acordul Legislativului.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lege adoptată de Cameră: Urmărirea penală a miniştrilor parlamentari, cu acordul Legislativului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Peperonata ţărănească 4 porţii - 50 minute 3 ardei graşi (roşu, verde, galben)3 - 4 roşii2 cepe2 căţei de usturoi4 linguri ulei de măsline2 frunze de dafin± sare, piper Spălaţi legumele şi curăţaţi-le de cotoare şi seminţe. Tăiaţi ardeii... Citeşte