Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 mar 2008 - Anul XIII, nr. 58 (3739)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Poveste de succes

Asociaţi, după ce şi-au luat neveste surori, fac afaceri prospere de 17 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Puţini sunt sucevenii care să nu fi auzit ori să nu fi cumpărat vreodată produse de la COZA-RUX SRL Suceava. Dragoş Cozariuc şi Ionel Ruxandari au pus bazele societăţii încă din anul 1991. Au început cu o banală covrigărie, cărând într-o Dacie lăzile cu covrigi calzi. Astăzi, au o brutărie, o moară, o patiserie şi o secţie de lapte, scoţând pe piaţă o multitudine de sortimente de produse lactate, de panificaţie şi de cofetărie.

Au investit mult, au apelat şi la fondurile SAPARD, iar acum au ajuns la un nivel de care sunt foarte mulţumiţi. Cei doi asociaţi sunt cumnaţi, cunoscându-se datorită celor două surori care le sunt soţii. Acestea lucrează şi ele în firmă, la partea de contabilitate, având un rol deloc de neglijat în dezvoltarea afacerii de familie.

 

Au ipotecat tot ce aveau în casă pentru o covrigărie

Când aduc vorba de perioada de început a afacerii lor, cei doi asociaţi spun că destinul i-a adus împreună. Au avut norocul ca soţiile lor să fie surori, astfel că s-au putut cunoaşte şi apropia în scurt timp.

Imediat după Revoluţie au observat că pe piaţă sunt puţini covrigi, asta deşi cererea era mare. Mai întâi o rudă a dorit să deschidă o covrigărie, iar ei i-au întocmit un mic proiect. Cum iniţiatorul a renunţat la idee, cei doi cumnaţi s-au gândit să înceapă ei o astfel de afacere.

„În 1991 am făcut un credit în bancă, am ipotecat totul, inclusiv televizorul din casă. Îmi aduc aminte că am împrumutat echivalentul valorii unei Dacii la acea vreme”, povesteşte Ionel Ruxandari.

Pe locaţia în care este şi acum sediul COZA-RUX SRL, la intrarea în Piaţa Burdujeni, pe partea stângă, au deschis o simingerie, un chioşc în care produceau şi din care vindeau covrigi. Au pornit la drum singuri, apoi cu doi-trei angajaţi. Deşi erau patroni, au trebuit să muncească cot la cot cu angajaţii.

„În primii ani, eu si asociatul căram covrigi într-o Dacie prin toată Suceava. Cred că dacă am aduna toţi covrigii pe care i-am transportat am umple un teren de fotbal”, râde Dragoş Cozariuc.

Au început cu o producţie zilnică de 300 de covrigi, iar în câţiva ani au ajuns la 9000 de covrigi vânduţi într-o zi. Covrigii erau foarte buni, susţin cei doi, însă erau puţin estetici, la acea vreme punându-se puţin accent pe aspectul comercial al unui produs.

 

De la covrigi la pâine, apoi la moară

Cum afacerile au început să le meargă bine, cei doi asociaţi s-au extins, deschizându-şi şi o brutărie şi trecând la fabricarea de pâine.

„Nu pot să uit de momentul în care am achiziţionat un cuptor performant cu 11 milioane de lei. Era prin '93-'94. Ne-am folosit foarte mult timp de el, pâinea obţinută era de foarte bună calitate”, rememorează Ionel Ruxandari.

Deşi au început să se dezvolte şi să le meargă foarte bine, cei doi nu s-au oprit din investiţii. Câţiva ani mai târziu, în perioada 1996-1997, şi-au deschis şi o moară de ultimă generaţie (situată în spatele Pieţei Burdujeni), dotată cu un laborator de recepţie grâu, care testează calitatea acestuia, respingându-l pe cel de proastă calitate.

 

Sprijinul SAPARD

La începutul lui 2000, Dragoş Cozariuc şi Ionel Ruxandari au hotărât că a venit momentul să se extindă şi mai mult. Au strâns bani şi au modernizat o fostă unitate de producere a laptelui şi, în 2002, au deschis secţia de lapte a COZA-RUX SRL Suceava. Colectând lapte de la crescătorii de vaci din comunele limitrofe Sucevei au început să scoată pe piaţă caşcaval, brânză burduf, lapte bătut şi iaurt. Au început să producă din ce în ce mai mult, aşa că au simţit nevoia unei modernizări. Au apelat, cum au făcut mulţi dintre oamenii cu iniţiativă din Suceava, la fondurile SAPARD.

„Am obţinut finanţare pentru modernizarea secţiei de lapte. Valoarea proiectului a fost de 460.000 de euro, aproape jumătate reprezentând finanţarea de la UE, iar restul aportul nostru, obţinut prin credite făcute atât prin programul Fermierul, cât şi prin bănci”, spune Dragoş Cozariuc. Cu banii obţinuţi şi-au putut achiziţiona tancuri frigorifice şi alte aparate moderne, precum şi maşini pentru transportarea produselor obţinute.

„Marele nostru regret este că nu am accesat un program mai mare, pentru modernizarea completă a secţiei de lapte”, spune Dragoş Cozariuc.

 

Profitul reinvestit, cheia succesului

În cei 17 ani de când viaţa lor se confundă cu COZA-RUX SRL, cei doi cumnaţi au aplicat un singur principiu.

„De când avem această afacere am tot reinvestit banii obţinuţi ca profit, ne-am mai şi împrumutat şi tot ne-am dezvoltat. Cu banii obţinuţi din afacerea cu siminteria am deschis brutăria. Cu profitul de la brutărie şi siminterie ne-am deschis moara, iar cu ce am adunat de la toate trei am deschis secţia de lapte. Dezvoltare şi iar dezvoltare, acesta a fost principiul nostru”, mărturiseşte Dragoş Cozariuc.

Recent, cumnaţii au pornit o afacere şi cu o patiserie. Vând torturi şi prăjituri la comandă şi sunt foarte mulţumiţi de profitul pe care îl obţin. În următorii doi-trei ani vor munci pentru a-şi achita creditele pe care le-au făcut, însă nu se plâng de acest lucru.

 

De la doi la 140 de angajaţi

Pornind de la doi-trei salariaţi, au ajuns să numere azi 140 de persoane care lucrează la firma lor.

„Dacă le punem şi pe femeile aflate în concediul de maternitate, avem 150 de angajaţi”, râde Dragoş Cozariuc

Fără a mai fi la prima tinereţe, Dragoş Cozariuc are 52 de ani, în timp ce Ionel Ruxandari este mai tânăr cu doi ani, cei doi cumnaţi au planuri multe pentru viitor. Sunt absolut convinşi că afacerea lor va fi an de an tot mai prosperă şi au de gând să le lase copiilor o firmă solidă, pe care aceştia să o poată duce mai departe la un nivel cât mai ridicat.

Unul dintre cumnaţi îşi face şi abator

Unul dintre cei doi asociaţi de la COZA-RUX SRL, Ionel Ruxandari, a reuşit să obţină fonduri SAPARD şi pentru o altă afacere, pe numele unei alte firme. Până la finele anului îşi va deschide un abator, ce presupune o investiţie ce depăşeşte 3 milioane de euro. Zilnic, la abator vor putea fi sacrificate zeci de vite, până la 100 de porci şi vor putea fi procesate până la 5 tone de carne. Va fi vorba de un abator realizat după toate normele UE, de unde vor putea fi distribuie produse în toată Europa.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociaţi, după ce şi-au luat neveste surori, fac afaceri prospere de 17 ani.
 Vizualizări articol: 3050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Asociaţi, după ce şi-au luat neveste surori, fac afaceri prospere de 17 ani4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Se poate,daca nu ai piedici artificiale. trimis de
(11 mar 2008, 13:05:15
Doamne ajuta si sanatate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Peperonata ţărănească 4 porţii - 50 minute 3 ardei graşi (roşu, verde, galben)3 - 4 roşii2 cepe2 căţei de usturoi4 linguri ulei de măsline2 frunze de dafin± sare, piper Spălaţi legumele şi curăţaţi-le de cotoare şi seminţe. Tăiaţi ardeii... Citeşte