Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2008 - Anul XIII, nr. 47 (3728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Petrom nu ştie că va contribui la fondul de gaze cu 30 milioane euro, contrazicându-l pe Vosganian

Marţi, 26 Februarie 2008 (17:23:03)

Petrom îl contrazice pe ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, în privinţa sumelor cu care compania petrolieră va participa la fondul social de gaze destinat ajutorării persoanelor cu venituri reduse la plata facturilor la gaze, arătând că nu cunoaşte încă nivelul contribuţiei.
  "Eu nu ştiu cu ce sumă voi contribui pentru că nu avem acest protocol pe care trebuie să îl stabilim, care să cuprindă metodologia, maniera, când, cum, unde", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

La începutul lunii februarie, Vosganian a afirmat că fondul va însuma în acest an 200 milioane lei (55 milioane euro), din contribuţiile companiilor Petrom şi Romgaz.

"Petrom va contribui cu 30 milioane euro, iar restul sumei va veni de la Romgaz", a adăugat Vosganian, precizând că nu se ştie care vor fi sumele alocate pe viitor.

Gheorghe a precizat că discuţiile dintre Petrom şi reprezentanţii Guvernul continuă şi ar putea fi încheiate în câteva zile.

Petrom apreciază, în dialogul cu autorităţile, că apropierea preţului gazelor din producţia internă de nivelul celor din import este necesară, dar acest proces trebuie să fie realizat gradual şi în funcţie de suportabilitatea populaţiei.

"Trebuie să fim foarte conşţienţi de piaţa şi de cererea din România, unde trebuie să se aplice principiile pieţei comune. Alinierea este un principiu de funcţionare a economiei de piaţă, pentru că un produs are acelaţi preţ, în funcţie de calitate. Înţelegem că nu se poate alinia la preţurile internaţionale dintr-o dată. În acelaşi timp, suntem foarte conştienţi şi de suportabilitatea persoanelor cu venituri scăzute, în condiţiile nivelului foarte ridicat al preţului gazelor", a adăugat Gheorghe.

Alinierea preţului gazelor din producţia internă cu cel din import este văzută diferit de MEF şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Până în luna ianuarie, Vosganian suţinea că România s-a angajat faţă de Comisia Europeană să realizeze acest proces, ulterior susţinând contrariul. În schimb, ANRE susţiene că un astfel de angajament există.

Anul trecut, Guvernul a decis suplimentarea fondurilor alocate persoanelor cu venituri reduse pentru plata facturii la gaze, al căror preţ a crescut cu 8,5% începând cu 1 februarie, din cauza majorării preţului gazelor importate şi a ajustării tarifelor de distribuţie.

Pentru acordarea ajutoarelor suplimentare va fi utilizat acelaşi mecanism folosit în prezent de Ministerul Muncii la stabilirea ajutoarelor pentru încălzire. Persoanele îndreptăţile vor primi ajutoare pe baza documentelor justificative deja existente, şi nu pe bază de noi cereri.

Vor beneficia de susţinere consumatorii care au un venit mai mic de 615 lei pe membru de familie. La familiile cu venituri de până la 100 de lei/membru şi care beneficiau de 230 de lei pentru gazele naturale, sumele vor fi suplimentate cu circa 100 de lei, la aproximativ 330 de lei.

Sprijinul suplimentar care urmează să fie acordat va fi cuprins între 100 lei şi 10 lei, în funcţie de venitul pe fiecare membru de familie.

Astfel, o familie sau o persoană care beneficia până în prezent de un ajutor în sumă de 233 lei pentru un venit pe membru de familie mai mic de 155 lei va primi cu 100 lei mai mult.

O familia sau o persoană care încasa un ajutor de 144 lei, pentru un venit pe membru de familie de pană la 210 lei, va primi în plus 70 de lei.

Ajutoarele suplimentare vor fi acordate în lunile februarie-martie şi noiembrie-decembrie 2008.

Petrom şi Romgaz sunt cei mai mari producători de gaze naturale din România. Ambele companii au o producţie de circa şase miliarde de metri cubi fiecare, cantităţi care acoperă aproximativ două treimi din consumul naţional. Diferenţa de consum este acoperită de gazele importate din Rusia.

Petrom, controlat de grupul austriac OMV, a înregistrat anul trecut venituri totale de 12,98 miliarde de lei (3,89 mld.euro), în scădere cu 6,8% faţă de 2006, şi un profit net în scădere cu 22%, la 1,778 miliarde de lei (532,7 mil.euro).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Petrom nu ştie că va contribui la fondul de gaze cu 30 milioane euro, contrazicându-l pe Vosganian.
 Vizualizări articol: 460 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petrom nu ştie că va contribui la fondul de gaze cu 30 milioane euro, contrazicându-l pe Vosganian0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu ficăţei, pipote şi inimi de pui 8 porţii - 60 minute 500g ficăţei de pui500g pipote şi inimi de pui2kg cartofi200g smântână1 leg. mărar7 căţei de usturoi100ml ulei± sare, piper Se fierb cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, 20 de... Citeşte