Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2008 - Anul XIII, nr. 47 (3728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fermele mici care vor să se dezvolte pot primi fonduri UE pentru consultanţă

Marţi, 26 Februarie 2008 (13:58:11)

Fermele de semisubzistenţă care vor să-şi dezvolte activitatea pot primi, prin Programnul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), fonduri nerambursabile pentru acoperirea cheltuielilor de consultanţă, necesare întocmirii planului de afaceri.
  Serviciile de consultanţă ar putea fi acordate de anumiţi agenti angajaţi "de pe lângă primării", a declarat, marţi, ministrul Agriculurii, Dacian Cioloş, la Conferinţa Asociaţiei Comunelor din România.

"Această consultanţă ar putea fi acordată de anumiţi agenţi angajaţi de dumneavoastră pe lângă primarii şi, în acest fel, prin această măsură, va putea fi co-finanţată o parte din costurile salariale", a afirmat ministrul.

Potrivit PNDR, fermele de semisubzistenţă sunt finanţate cu 1.500 de euro pe an, dacă depun un plan de afaceri care să conducă la dezvoltarea exploataţiei.

Consultanţa pentru întocmirea planului este acoperită printr-o altă măsură a programului, "Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori", care se adresează mai multor categorii de beneficiari, printre care fermele de semisubzistenţă şi tinerii fermieri.

Măsura se aplică până în 2013, iar în perioada 2010-2013 sprijinul pentru consultanţa fermelor de semisubzistenţă va fi limitat la un plafon de 1.200 de euro.

"Noi am negociat cu Uniunea Europeană ca până în 2010 să putem sprijini cu mai mult de 1.200 de euro consultanţa pentru fermele de semisubzistenţă, iar după 2010 se aplică acest plafon, de 1.200 de euro, care nu este valabil numai pentru România, ci pentru toate statele membre. De exemplu, fermierul poate să apeleze la servicii de consultanţă pentru un studiu de fezabilitate, dacă vrea să achiziţioneze un tractor, evaluarea fermei şi alte activităţi", a declarat agenţiei MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Cornelia Harabagiu.

Ferma de semisubzistenţă este ferma care produce, în principal, pentru consumul propriu, dar care comercializează şi o parte din producţia realizată.

Cioloş a mai amintit la Conferinţa Comunelor din România despre proiectul de înfiinţare a camerelor agricole, care vor fi formate atât din reprezentanţi ai agricultorilor, cât şi ai autorităţilor locale.

Totodată, el a arătat că în comunele foarte mici şi greu accesibile vor fi trimişi angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru a-i ajuta pe fermieri să completeze cererile pentru fonduri UE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermele mici care vor să se dezvolte pot primi fonduri UE pentru consultanţă.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermele mici care vor să se dezvolte pot primi fonduri UE pentru consultanţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu ficăţei, pipote şi inimi de pui 8 porţii - 60 minute 500g ficăţei de pui500g pipote şi inimi de pui2kg cartofi200g smântână1 leg. mărar7 căţei de usturoi100ml ulei± sare, piper Se fierb cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, 20 de... Citeşte