Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2008 - Anul XIII, nr. 47 (3728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: La calitatea politicii fiscale suferim cel mai tare

Marţi, 26 Februarie 2008 (13:09:02)

Calitatea politicii fiscale este unul dintre punctele slabe ale României, în principal din cauza destinaţiei cheltuielilor, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"La calitatea politicii fiscale suferim cel mai tare (...) Ponderea cheltuielilor pentru infrastructură trebuie să fie mai mare. Nu este vorba despre cea alocată, ci despre cea consumată", a afirmat Isărescu, la postul de televiziune The Money Channel.

Oficialul BNR a dat exemplu cheltuielilor pentru infrastructură, acesta fiind unul dintre domeniile unde România înregistrează rămâneri în urmă.

Isărescu a arătat că deşi anual se alocă anumite sume pentru proiecte, la finele anului, dacă acestea nu sunt cheltuite, sunt destinate consumului.

El a atras atenţia că se discută prea mult de mărimea deficitului fiscal, fără a se face corelaţii între dimensiunea şi dinamica acestuia.

"Problema s-a concentrat prea mult asupra mărimii deficitului. A apărut o supersimplificare (...) Un deficit fiscal se raportează la situaţie, iar dinamica este uneori mai importană decât mărimea", a spus Isărescu.

El a explicat că în cazul unei economii care înregistrează o creştere rapidă, practicarea unor cheltuieli ridicate este similară cu turnarea de gaz peste foc.

Întrebat dacă se aşteaptă în acest an la o relaxare fiscală, guvernatorul BNR a răspuns că acesta nu este o opţiune, "sub nicio formă".

"Ar fi o decizie extrem de păgubitoare, care s-ar corecta în ani buni (...) Greşeli ca acestea nu se sting în jumătate de an electoral, sau chiar jumătate de ciclu electoral", a spus Isărescu.

Bugetul general consolidat a înregistrat la finele anului trecut, calculat după metodologia românească, un deficit de circa 2,4% din PIB, iar pentru acest an a fost aprobat un nivel de 2,7% din PIB.

Comisia Europeană anticipează că, în lipsa unei modificări de strategie din partea Guvernului, deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,2% şi la 3,9% din PIB în 2009.

Potrivit Comisiei, având în vedere riscurile privind atingerea ţintelor bugetare şi ajustările semnificative necesare, este improbabil ca obiectivul pe termen mediu, referitor la echilibrarea bugetului, să fie îndeplinit până în 2011, aşa cum este planificat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: La calitatea politicii fiscale suferim cel mai tare.
 Vizualizări articol: 474 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: La calitatea politicii fiscale suferim cel mai tare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu ficăţei, pipote şi inimi de pui 8 porţii - 60 minute 500g ficăţei de pui500g pipote şi inimi de pui2kg cartofi200g smântână1 leg. mărar7 căţei de usturoi100ml ulei± sare, piper Se fierb cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, 20 de... Citeşte