Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2008 - Anul XIII, nr. 47 (3728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Adrian Cioroianu: România doreşte să fie o punte de legătură între Serbia şi tandemul UE-NATO

Marţi, 26 Februarie 2008 (13:05:19)

Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat marţi că Bucureştiul doreşte să reprezinte o punte de legătură între Belgrad şi tandemul UE-NATO, pentru remedierea relaţiilor serios deteriorate după proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo, relatează AFP.
  "România este membră a Uniunii Europene şi a NATO şi poate transmite mesaje adresate de Serbia celor două organizaţii, precum şi statelor membre", a declarat Cioroianu într-un interviu acordat la Zagreb.

Serbia şi-a retras ambasadorii din mai multe ţări occidentale care au recunoscut independenţa Kosovo. "În acelaşi timp, putem prezenta părţii sârbe preocupările şi aşteptările partenerilor noştri (...) referitoare la Serbia", a continuat şeful diplomaţiei române.

România a refuzat să recunoască independenţa Kosovo. În cadrul UE, doar Spania şi Republica Cipru au adoptat aceeaşi poziţie.

"Nu suntem singurul prieten al Serbiei din cadrul UE, iar Belgradul nu are motive să se simtă abandonat", a spus Cioroianu, calificând dialogul dintre România şi Serbia drept "sincer şi pragmatic".

Şeful diplomaţiei române a dat asigurări că în cadrul UE "statele membre împărtăşesc o opinie comună în privinţa viitorului european al Serbiei", exprimând speranţa că "Belgradul va primi curând semnale clare despre o perspectivă europeană credibilă".

La Belgrad, independenţa Kosovo l-a pus în dificultate pe preşedintele proeuropean Boris Tadici în faţa puternicei opoziţii proruse. Pentru a confirma relaţia privilegiată cu Bucureştiul, Tadici a efectuat în România prima vizită externă după proclamarea independenţei Kosovo.

Serbia doreşte să devină membră a Uniunii Europene, dar, pentru moment, negocierile sunt întrerupte.

În urma violenţelor care au avut loc joi seara în capitala Serbiei, atunci când protestatarii au atacat ambasadele occidentale, Bruxelles-ul a avertizat că, într-un asemenea climat, negocierile nu pot fi reluate.

Serbia este membră a Parteneriatului pentru Pace, o formulă de cooperare militară propusă de NATO, considerată etapa pregătitoare pentru aderare.

În timp ce Bucureştiul va găzdui în aprilie summitul NATO, Cioroianu se pronunţă în favoarea lansării invitaţiilor de aderare pentru Croaţia, Macedonia şi Albania, dar şi pentru "trecerea la o etapă superioară în relaţia Alianţei cu Serbia, Bosnia-Herţegovina şi Muntenegrul".

Cioroianu a reamintit că numeroase membre UE, inclusiv România, au aderat iniţial la NATO, reformele aplicate pentru integrarea în Alianţă facilitând apropierea de Bruxelles.

În privinţa Kosovo, ministrul român a subliniat că "Bucureştiul nu se opune deciziei independenţei, ci independenţei proclamate unilateral". "Opoziţia României faţă de independenţa Kosovo nu trebuie înţeleasă ca o atitudine prosârbă sau antikosovară. Este vorba de o chestiune de principiu, de respectare a dreptului internaţional în vigoare, care impune acordul părţilor implicate", explică Cioroianu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adrian Cioroianu: România doreşte să fie o punte de legătură între Serbia şi tandemul UE-NATO .
 Vizualizări articol: 440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adrian Cioroianu: România doreşte să fie o punte de legătură între Serbia şi tandemul UE-NATO0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu ficăţei, pipote şi inimi de pui 8 porţii - 60 minute 500g ficăţei de pui500g pipote şi inimi de pui2kg cartofi200g smântână1 leg. mărar7 căţei de usturoi100ml ulei± sare, piper Se fierb cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, 20 de... Citeşte