Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2008 - Anul XIII, nr. 29 (3710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Salariul net mediu a crescut anul trecut, în termeni reali, cu 8,1%, la 1.266 de lei

Marţi, 5 Februarie 2008 (13:22:21)

Salariul net mediu a crescut în ultima lună a anului trecut, faţă de luna noiembrie, în termeni nominali, cu 12,9%, la 1.266 de lei, influenţat de acordarea primelor de sărbători, iar comparativ cu luna decembrie a anului 2006 avansul a fost de 15,2%, respectiv de 8,1% excluzând inflaţia.
  În termeni reali, majorarea câştigului salarial mediu net a fost în decembrie, comparativ cu luna anterioară, de 12,2%. Salariul mediu nominal brut a fost de 1.730 lei, cu 13,7% mai mare faţă de luna precedentă.

"Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.791 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (651 de lei)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Majorarea câştigurilor în majoritatea activităţilor economice s-a datorat acordării primelor de sărbători, negocierilor de salarii şi realizărilor unor producţii mai mari.

Astfel, salariile au urcat în ultima lună a anului, faţă de noiembrie, cu peste 37% în industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, silvicultură, exploatare forestieră şi intermedieri financiare, cu o cotă cuprinsă între 22% şi 32% în transporturi, turism, minerit, poştă şi telecomunicaţii, energie electrică şi termică, gaze şi apă, asigurări şi salubritate, respectiv cu 15%-21% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, industria chimică, cercetare-dezvoltare şi informatică, edituri, metalurgie şi administraţie publică.

Cele mai scăderi faţă de luna precedentă, între 4,6% şi 6,5%, au fost înregistrate în sănătate, asistenţă socială şi extracţia hidrocarburilor. Evoluţia câştigurilor a fost determinată, în principal, de acordarea de prime în luna precedentă şi de diminuarea producţiei.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,2%.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o majorare cu 8,1%.

Datele lunare privind câştigul salarial şi efectivul de salariaţi sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă. Începând cu luna ianuarie 2007, eşantionul cuprinde 22.200 de unităţi economico-sociale. Unităţile din sectorul bugetar (administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială) sunt cuprinse exhaustiv în cercetare. Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu 4 salariaţi şi peste, care acoperă 90,8% din numărul total de salariaţi din acest sector.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariul net mediu a crescut anul trecut, în termeni reali, cu 8,1%, la 1.266 de lei.
 Vizualizări articol: 636 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariul net mediu a crescut anul trecut, în termeni reali, cu 8,1%, la 1.266 de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei