Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2008 - Anul XIII, nr. 29 (3710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fondurile UE pentru viticultori pot fi suplimentate, dacă alte state nu folosesc integral bugetele

Marţi, 5 Februarie 2008 (15:52:22)


Fondurile UE pentru finanţarea unor lucrări precum înlocuirea soiurilor şi reamplasarea plantaţiilor de viţă-de-vie, care se ridică la circa 25 de milioane euro în anul de piaţă 2007-2008, ar putea fi suplimentate, dacă alte state membre nu folosesc integral bugetele alocate.
  Finanţarea UE pentru lucrări de reconversie şi restructurare a plantaţiilor este insuficientă faţă de cererile producătorilor, care totalizează circa 35 de milioane euro, potrivit estimărilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Plăţile trebuie realizate, sau cel puţin autorizate, până la data de 30 iunie, şi vor fi acordate numai producătorilor care au finalizat programele. Dacă toţi viticultorii care vor să acceseze măsura vor termina proiectele în intervalul stabilit, suma de 25 de milioane euro nu va acoperi toate cererile. În aceste condiţii va funcţiona regula "primul venit, primul servit", în ordinea finalizării programelor.

Cei care îşi vor termina proiectele, dar nu vor primi plăţi, vor fi finanţaţi primii în anul de piaţă următor, conform APIA.

"Diferenţa de fonduri nu poate fi acoperită de la bugetul de stat, întrucât nu există o prevedere legală care să facă referire la acest lucru. România ar putea totuşi să beneficieze de o suplimentare dacă celelalte state membre nu îşi cheltuiesc integral bugetele de reconversie/restructurare. Adică, se trage o linie, şi poate unele state membre şi-au depăşit bugetul, dar altele nu au cheltuit toată suma prevăzută, şi atunci se face o reglare. Aşa s-a întâmplat anul trecut", au declarat agenţiei MEDIAFAX oficialii Agenţiei de Plăţi.

Pentru finanţarea reconversiei şi restructurării în anul de 2007-2008 (anul de piaţă al vinului începe la 1 august şi se încheie la 31 iulie anul următor - n.r.), Comisia Europeană a aprobat un buget total de 510 milioane euro.

Cea mai mare finanţare, de 162,1 milioane euro, o primeşte Spania, în timp ce România este al cincelea stat, în funcţie de valoarea fondurilor.

Plăţile pentru reconversie şi restructurare sunt acordate, potrivit legislaţiei româneşti, în baza unor documente care demonstrează finalizarea unui program, cu respectarea termenelor stabilite. Sprijinul poate fi cuprins între 1.500 şi 5.775 euro pe hectar, în funcţie de măsurile aplicate.

De exemplu, pentru proiectarea, cartarea agrochimică şi pedologică, fertilizarea cu îngrăşăminte de bază şi pregătirea terenului, inclusiv dezinsecţia, finanţarea este de 2.625 euro pe hectar.

Viticultorii pot solicita plata în avans, dacă îndeplinesc anumite condiţii, precum depunerea unei garanţii care să reprezinte 120% din avansul cerut, pentru fiecare măsură a programului.

În cazul în care programul nu a fost finalizat la termenul stabilit, plata este anulată (în cazul unui procent de realizare mai mic de 80%) sau diminuată. Proprietarii plantaţiilor înfiinţate sau restructurate cu fonduri UE în ultimele zece campanii viticole nu pot benficia de acest tip de finanţare.

Acesta este al doilea an în care România accesează fonduri pentru reconversie şi restructurare. În anul de trecut piaţă, 2006-2007, alocarea iniţială de fonduri pentru România a fost 8,2 milioane de euro, pentru o suprafaţă de 1.060 de hectare de viţă-de-vie, iar plăţile realizate, în urma finalizării programelor, au totalizat 6,8 milioane euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fondurile UE pentru viticultori pot fi suplimentate, dacă alte state nu folosesc integral bugetele.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fondurile UE pentru viticultori pot fi suplimentate, dacă alte state nu folosesc integral bugetele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei