Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2008 - Anul XIII, nr. 29 (3710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Ţăranii îşi vând laptele pe bani puţini pe care-i primesc cu întârziere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescătorii de vaci din judeţul Suceava protestează împotriva faptului că procesatorii le impun preţuri mici pe kilogramul de lapte cedat, iar sumele, mici cum sunt, nici măcar nu le sunt virate la timp.

Problema a fost ridicată la finele săptămânii trecute, la şedinţa anuală a adunării generale a Asociaţiei Crescătorilor de taurine „Runc” Moldoviţa.

„Fermierii sunt foarte nemulţumiţi de preţul mic ce li se oferă, care este impus şi nu negociat. Procesatorii nu ţin cont de propunerile noastre, preţul oferit nu acoperă nici măcar costurile pentru obţinerea unui litru de lapte, în timp ce la desfacere, în marile centre urbane, preţul la cumpărare este de patru-cinci ori mai mare”, protestează preşedintele asociaţiei, Alexandru Crăiuţ.

El a exemplificat că toţi procesatorii s-au înţeles la un preţ fix, funcţie de unităţile de grăsime ale laptelui ţăranii primind între 0,75 şi 0,85 de lei pe kilogram. Acesta este preţul din sezonul de iarnă, vara oamenii abia mai obţinând 0,60 de lei la kilogramul de lapte.

O altă problemă pleacă de la modul de plată, ţăranii primind banii cu mari întârzieri. De exemplu, a arătat Alexandru Crăiuţ, SC Dorna Lactate SA nu a acordat banii pentru laptele predat din decembrie 2007, fără ca fermierii să fie măcar informaţi despre întârzieri şi data la care ar urma să primească sumele care li se cuvin.

 

Cer sprijin instituţiilor statului

De asemenea, probleme mari sunt şi cu subvenţiile pentru lapte ori animale, care nu ajung la timp şi sunt greu de accesat. În privinţa laptelui, de exemplu, pentru a fi subvenţionat, acesta trebuie testat într-un laborator performant pentru efectuarea analizelor, care să-i stabilească gradul de calitate. Din păcate, nici măcar toţi marii procesatori nu au astfel de laboratoare.

În opinia reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de taurine „Runc” Moldoviţa, instituţiile cu competenţe în domeniu (Direcţia Agricolă, Agenţia de Plăţi etc), nu intervin operativ şi cu eficienţă în soluţionarea problemelor ce apar între cei care produc şi cei care preiau laptele, şi cer o implicare mai puternică din partea acestora.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţăranii îşi vând laptele pe bani puţini pe care-i primesc cu întârziere.
 Vizualizări articol: 941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Ţăranii îşi vând laptele pe bani puţini pe care-i primesc cu întârziere5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doare trimis de
( 5 feb 2008, 11:48:53
ne-a trebuit uniune europeana..un mare ****!.. vor distruge agricultura romaneasca ca sa permita marilor firme din vest sa vanda fara probleme pe piata..

taranii nu-si vor mai permite sa creasca animale pt a vinde lapte, iar noi vom manca lapte cu 100 de E-uri care tin o luna ..

1.1  RE: Doare trimis de
( 5 feb 2008, 15:09:19
Adevarat! Platile intarzie, subventiile asemenea, ceva normal....in Romania, lasa ca orasenii vor papa doar Danone (cu numeroase toxine). Oricum prea putin intereseaza subiectul asta pe autoritati! Cat despre Dorna Lactate - dezastru - adica colectarea laptelui se face iarna in jurul orelor 15-16, iar vara pe la 12, unii colectori nici macar nu beneficiaza de instalatii de racire a laptelui, conditii de depozitare sub orice critica.....pacat ca aceste firma au un asa potential...mai bine ar lua exemplul Elvetiei....dezastru la noi! Le asa un pret....nici nu merita sa fiu fermier! Da, asta e, in Romania....mai iesiti afara, d-lor....
2.   Ere trimis de
( 5 feb 2008, 20:00:55
vai de bietul taran
3.   Zer trimis de
( 5 feb 2008, 20:20:11
tarani din ulma si brodina ramin doar cu baliga de la animale ca d-l cenusa plateste litrul de lapte cu fenomenalul pret de 0,4lei si aia dupa citeva luni.Vai de capulnostru
4.   Unde sunt? trimis de
( 5 feb 2008, 20:25:45
Unde sunt conducerea asociatiei crescatorilor de animale din judet si ce fac pentru producator? Sa va spun eu, nicaieri. Din cate se aude si-au facut lefuri mari din contributia cotizatia producatorilor care este obligatorie s-o platesti, altfel chipurile nu vei fi sprijinit. Unde esti tu ''TEPES DOAMNE?''
5.   VACUTA MOV trimis de
( 5 feb 2008, 20:41:45
SINCER, NU INTELEG(DE FAPT INTELEL, DAR NU STIU DE CE NU SE RECUNOASTE) CUM DE PE DE O PARTE TOTI PROCESATORII SE PLANG DE FAPTUL CA LAPTELE PRODUS IN GOSPODARIILE POPULATIEI NU ESTE IN CONFORMITATE CU NOPRMELE EUROPENE, DAR PE DE ALTA PARTE, ACELASI LAPTE LUAT PE CATIVA BANI SI AMBALAT IN CARTON IL GASIM IN MAGAZIN LA PRETUL DE PEST E4,00 LEI/KG.

RECENT UN MEDIC AFIRMA PE UN POST DE TELEVIZIUNE CA E MAI SANATOASA CARNEA DE PORC CRESCUT IN GOSPODARIE DECAT CEA DE PUI INDOPAT CU HORMONI IN COMBINAT. EXACT ASA E SI CU LAPTELE DE VACA, E MAI SANATOS CEL PRODUS PE PASUNILE BUCOVINEI.

VA FI CAUTAT SI RECUNOSCUT. ATUNCI CAND II VOM DUCE DORUL.
6.   LAPTE SI POLITICA trimis de
( 5 feb 2008, 21:13:27
ACUM CCA 4 ANI, DL FLUTUR LE VORBEA MASELOR DE TARANI DE AL CAROR SPRIJIN ELECTORAL AVEA NEVOIE: " NU E NEVOIE CA AI NOSTRI COPII SA PRIMEASCA LA SCOALA UN CORN SI LAPTE. DA-I TARANULUI UN PRET BUN PE LAPTE SI EL II VA LUA COPILULUI SAU SI LAPTE SI MIERE."

TRECUT-AU ANII IN CARE DL. FLUTUR FACEA CUNOSTINTA CU TARANII ( SI DIN BRODINA SI DIN ULMA SI DIN MULTE ALTE SATE DE MUNTE ), ACESTIA PRIMESC MAI PUTINI BANI PE LITRUL DE LAPTE, COPIII LOR VIN ACASA CU ACELASI CORN VARTOS CA UN CORN DE VACA, IAR DL. FLUTUR SE PARE CA SE PREGATESTE DIN NOU SA SEA MANA " BARBATESTE " CU GOSPODARII BUCOVINENI.
7.   Sunteti fraieri trimis de
( 5 feb 2008, 21:55:30
de ce asociatia judeteana a crescatorilor de bovine din sv nu face greva prin faptul de a propune ca nici un individ sa nu le m-ai livreze lapte.Da nu le m-ai livreaza atunci procesatorii proceseaza p la , si vor fi nevoiti s a mareasa pretul.Albalact da 1,3 ron pe lityru

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei