Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2008 - Anul XIII, nr. 29 (3710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dobânzile la finanţările în leasing vor ajunge la 8,5-9% până la finele lunii martie

Marţi, 5 Februarie 2008 (17:10:59)

Majoritatea companiilor de leasing vor majora dobânzile de finanţare până la sfârşitul lunii martie, la circa 8,5%-9%, pe fondul creşterii riscului de ţară şi a costurilor determinate de lichidităţile scăzute de pe piaţa financiară internaţională, apreciază reprezentanţii mai multor firme de profil.
  "Cele două componente care stau la baza creşterii costurilor s-au înrăutăţit în ultimele două-trei săptămâni, iar efectele lor se vor reflecta în toate domeniile de finanţare, nu numai pe segmentul de leasing. Anul acesta, finanţările vor fi scumpe, sunt jucători care vor urca dobânzile la 8,4%-8,5% până la sfârşitul lunii martie, posibil chiar până la 9%, în funcţie de evoluţiile pieţei financiare", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al UniCredit Leasing Corporation, Septimiu Postelnicu.

Compania pe care o conduce a majorat, luni, dobânda de la 7,9% la 8,25%, nivelul acesteia urmând să ajungă la 8,5% la începutul lunii martie, în funcţie de indicatorii europeni.

Ţiriac Leasing a crescut, de asemenea, nivelul dobânzilor practicate cu 0,5%, acestea ajungând să fie cuprinse între 7,5% şi 8,5%, pe diferite segmente de finanţare.

"Estimez că dobânda medie pe piaţa de leasing va fi de 8,5%-9% în acest an, variaţia fiind influenţată în special de modificarea cotaţiei Euribor, întrucât majoritatea companiilor de leasing practică dobânzi variabile, precum şi de disponibilitatea lichidităţilor pe pieţele internaţionale şi situaţia riscului de ţară, a cărui creştere a intervenit recent şi care are o contribuţie de circa 0,5% la creşterea costurilor reflectate asupra clientului", a afirmat directorul general al Ţiriac Leasing, Adrian Alexe.

La rândul său, Impuls Leasing, companie deţinută de Impuls Leasing International AG şi care şi-a început activitatea în vara anului trecut, ia în calcul majorarea nivelului dobânzii cu circa 0,4%, la 8,3%, decizia depinzând de mişcările marilor jucători din piaţă.

"Dobânda medie pe piaţă se va situa la jumătatea anului la circa 8% pentru finanţările de vehicule comerciale, urcând la 8,5% pentru leasingul de autoturisme, iar finanţările de echipamente vor fi puţin mai scumpe, cu dobândă de aproximativ 9%", apreciază directorul general al Impuls Leasing, Răzvan Diaconescu.

La aceste valori ale dobânzilor s-ar putea adăuga circa un punct procentual, pe fondul deciziilor BNR de majorare a dobânzii de politică monetară şi a majorării provizioanelor la împrumuturile în monede străine, mai spune Postelnicu.

BNR a majorat, luni, dobânda de politică monetară cu un punct procentual, la 9% pe an. De asemenea, banca centrală a decis adoptarea unor măsuri prudenţiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele în valută, destinate debitorilor expuşi riscului valutar, precum şi extinderea aplicabilităţii acestor prevederi la nivelul instituţiilor financiare nebancare.

Aceasta este a treia majorare consecutivă a dobânzii de politică monetară începând cu luna octombrie a anului trecut, primele două fiind de câte 0,5 puncte procentuale.

Analiştii au apreciat că măsurile luate de banca centrală vor determina creşterea dobânzilor la creditele contractate în valută.

Pe de altă parte, oficialii BCR Leasing spun că majorarea dobânzii este o decizie care aparţine fiecărei companii, în funcţie de situaţia individuală, subsidiara Băncii Comerciale Române neavând intenţia să crească, în perioada imediat următoare, nivelul dobânzilor pentru finanţările în leasing

"Majorarea dobânzii pe zona de leasing reprezintă un aspect care trebuie tratat individual de fiecare companie în parte, care decide cum îşi gestionează costurile pe fiecare zonă", a afirmat Stănescu.

Compania a decis chiar să scadă, până la 30 aprilie, dobânda pentru finanţarea achiziţiilor de vehicule comerciale grele, la 7%, ca parte a unei promoţii lansate la începutul acestei săptămâni.

"Noi am plecat de la o dobândă de 7%, care ne va aduce un plus al volumului de business, chiar dacă marja de profit nu va fi foarte mare. Ne-am făcut calculele şi ne-am asumat aceste costuri pentru o perioadă de trei luni, pentru a putea oferi o finanţare la costuri accesibile clientului", a spus Stănescu.

Piaţa de leasing este estimată la 4,2 miliarde de euro pentru anul trecut, în 2008 fiind aşteptată o creştere a acesteia de 25%, potrivit directorului BCR Leasing.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dobânzile la finanţările în leasing vor ajunge la 8,5-9% până la finele lunii martie.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobânzile la finanţările în leasing vor ajunge la 8,5-9% până la finele lunii martie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei