Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2008 - Anul XIII, nr. 29 (3710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liderii sindicatelor feroviare au încheiat discuţiile cu reprezentanţii societăţilor de cale ferată

Marţi, 5 Februarie 2008 (15:55:15)

Liderii sindicatelor feroviare au încheiat negocierile de marţi cu directorii societăţilor de cale ferată, fără să facă nicio declaraţie privind rezultatul acestora şi urmează să aibă o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. 
  La ieşierea de la discuţii, niciunul dintre liderii sindicali nu a precizat care a fost rezultatul întâlnirii, nearătându-se însă optimişti în privinţa majorării salariilor. Ei au spus că, înainte de a se întâlni cu ministrul, vor face precizări privind demersurile făcute în timpul negocierilor pentru majorările salariale prevăzute de viitorul Contract Colectiv de Muncă.

În timpul negocierilor de la sediul Ministerului Transporturilor, premierul Călin Popescu Tăriceanu aprecia că CFR este o unitate care înregistrează pierderi şi funcţionează "din greu" pe bază de subvenţii, iar o majorare salarială la nivelul solicitat de către liderii sindicatelor feroviare este greu de acceptat fără o restructurare a companiei.

Premierul a spus că nu desconsideră dorinţa reprezentanţilor sindicatelor de a asigura condiţii mai bune de salarizare, dar că o majorare salarială peste "limitele sănătoase" va determina o creştere a inflaţiei.

"Acesta este suportul raţional prezentat în discuţia cu sindicatele", a spus Tăriceanu.

Cu o zi în urmă, federaţiile au notificat administraţiile societăţilor feroviare referitor la conflictul de interese, acesta fiind primul pas pentru declanşarea unor acţiuni de protest legale.

Sindicatele din domeniu sunt nemulţumite de oferta de majorare salarială de patru la sută din 1 aprilie şi alte patru procente de la 1 octombrie, raportat la salariul din decembrie anul trecut. Ei susţin că, anterior, administraţiile fuseseră de acord cu o creştere la 500 de lei de la 1 ianuarie şi 570 de lei de la 1 mai, însă această ofertă nu a mai fost respectatată după ce, miercuri, Guvernul a adoptat Memorandumul privind dimensionarea cheltuielilor salariale pentru operatorii economici monitorizaţi, limitate la o medie de 8% faţă de anul 2007.

Ca urmare, mai multe trenuri au fost oprite, în 1 februarie, de la ora 7.00, în gări, iar casele de bilete au fost închise, acţiunea de protest fiind generată de nemulţumiri salariale. După aproximativ trei ore, circulaţia trenurilor a fost reluată. Liderii federaţiilor sindicale feroviare au declarat că acţiunea de vineri dimineaţă a fost una voluntară.

Aproape 300 de trenuri, din care 194 de călători şi 96 de marfă, precum şi aproximativ 20.000 de călători au fost afectaţi de acţiunea angajaţilor feroviari.

După reluarea traficului feroviar, ministrul Ludovic Orban declara că oprirea circulaţiei trenurilor nu a fost o mişcare spontană de protest, pentru că a debutat simultan în toată ţara şi a fost reluată tot simultan, la aceeaşi oră, adăugând că această formă de protest este ilegală.

Ministrul Transporturilor a precizat că este imposibil de crezut că aproximativ două mii de angajaţi au comunicat între ei astfel încât să-şi sincronizeze încetarea şi reluarea activităţii simultan.

În opinia ministrului, refuzul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu de către o parte a angajaţilor celor trei companii de căi ferate a fost coordonat de liderii sindicali. El a adăugat că, în acest sens, declaraţiile liderilor sindicali sunt elocvente. "Această mişcare este ilegală şi excede cadrul legal", a spus Orban.

Demnitarul a precizat că încă din noaptea de joi spre vineri au fost luate o serie de măsuri, împreună cu managerii celor trei companii feroviare. Astfel, ministrul a spus că a fost mobilizat personalul de conducere, la prima oră, la toate segmentele celor trei companii feroviare.

Totodată, a fost pregătit personal de rezervă care să suplinească personalul ce ar fi refuzat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. O altă măsură a vizat mobilizarea echipelor de control, astfel încât să se deruleze toate procedurile de verificare pentru ca, în baza lor, ulterior să fie dictate sancţiunile în cazul acestor încălcări.

În acelaşi timp, Orban a spus că personalul de conducere i-a informat pe angajaţi cu privire la consecinţele opririi trenurilor pentru ca aceştia să cunoască efectele în cazul în care ar recurge la astfel de acţiuni. Cu toate acestea, ministrul spune că măsurile luate nu au putut împiedica oprirea trenurilor.

Ministrul a arătat că acest caracter "spontan" al protestului a fost reflectat şi din locurile în care s-a simţit intens, acţiunea fiind declanşată de impiegaţii de mişcare, unde efectele au fost cele mai intense, şi de mecanicii de locomotivă.

"Aici a fost cel mai mare număr de angajaţi care nu şi-au îndeplinit obiectivele de serviciu şi care a dus la oprirea trenurilor", a conchis ministrul Transporturilor.

Ulterior, în cadrul discuţiilor de la Ministerul Transporturilor, ei au refuzat din nou oferta de majorare salarială şi au spus că aşteaptă ca, luni, administraţiile societăţilor feroviare să vină cu o ofertă îmbunătăţită.

Referindu-se la situaţia negocierii Contractului Colectiv de Muncă, directorul general al CFR Infrastructură, Constantin Manea, explica faptul că discuţiile cu liderii federaţiilor sindicale au început cu 60 de zile înainte de expirarea documentului şi că în 31 ianuarie a expirat doar termenul anexei referitoare la grila de salarizare. El a adăugat că negocierea CCM va dura până în 29 martie."Negocierile continuă şi pe celelalte trepte şi obligaţii prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă", a precizat Constantin Manea.

Revendicările privind majorarea salariilor sunt susţinute de Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, Federaţia Naţională Drum de Fier, Federaţia Sindicatelor Ramurii Vagoane, Federaţia Naţională Sindicală Elcatel, Federaţia Automatizări Feroviare şi Federaţia Transportatorilor Feroviari.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liderii sindicatelor feroviare au încheiat discuţiile cu reprezentanţii societăţilor de cale ferată.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liderii sindicatelor feroviare au încheiat discuţiile cu reprezentanţii societăţilor de cale ferată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei