Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2008 - Anul XIII, nr. 29 (3710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Răsvan Popescu: Aplicăm sancţiuni până când n-o să ne mai fie ruşine cu limba vorbită în audiovizual

Marţi, 5 Februarie 2008 (14:36:06)

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Răsvan Popescu, a declarat, marţi, că parteneriatul încheiat între CNA şi Academia Română va consta în monitorizarea atentă a exprimării în audiovizualul românesc şi sancţionarea greşelilor înregistrate frecvent la posturile TV şi radio.
  "Împreună cu Academia Română, vom exercita o presiune constantă asupra posturilor TV şi radio pe parcursul întregului an 2008 şi vom aplica sancţiuni până când n-o să ne mai fie ruşine cu limba vorbită în audiovizual", a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Astfel, primele posturi somate, în cadrul şedinţei de marţi a Consiliului, au fost Antena3, OTV, Naţional TV şi Kiss FM pentru încălcarea regulilor gramaticale şi lexicale ale limbii române. Somaţia a fost dată în baza "Raportului asupra calităţii limbii române în audiovizual", realizat în urma unui parteneriat între Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" şi CNA, pe baza monitorizării a şase posturi de radio şi 12 posturi de televiziune, în perioada 26 noiembrie - 11 decembrie. Potrivit Raportului, au fost înregistrate 68 de greşeli la postul Antena 3, 39 de abateri la OTV, 25 la Naţional TV şi 19 la Kiss FM.

Potrivit membrilor CNA, posturile au încălcat articolul 88, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care presupune că "radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română".

Conform datelor cuprinse în "Raportul asupra calităţii limbii române în audiovizual", prezentat pe 31 ianuarie, într-o conferinţă de presă, de membrii Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" şi CNA, lipsa acordului şi pleonasmele sunt printre cele mai întâlnite erori în exprimarea jurnaliştilor din audiovizual.

Pentru realizarea raportului au fost monitorizate, în perioada 26 noiembrie - 11 decembrie, şase posturi de radio - Radio România Actualităţi, Kiss FM, Europa FM, Pro FM, Radio 21, Radio InfoPro - şi 12 posturi de televiziune - TVR 1, Antena 1, Pro TV, Realitatea TV, Acasă TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, Naţional TV, Antena 3, B1 TV şi OTV.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Răsvan Popescu: Aplicăm sancţiuni până când n-o să ne mai fie ruşine cu limba vorbită în audiovizual.
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Răsvan Popescu: Aplicăm sancţiuni până când n-o să ne mai fie ruşine cu limba vorbită în audiovizual5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Monitorizare trimis de
( 5 feb 2008, 15:28:34
Si in Monitorul de Suceava atunci cand se relateaza despre implicarea unui vehicol de mare tonaj intr-un accident de circulatie acesta in loc de autotractor sau vehicol lung este denumit TIR (imprpriu).Placuta albastra pe care o poarta asemenea vehicole arata apartenenta si conformarea proprietarului la o conventie de Transport Rutier International.Pentru explicatii pe larg consultati un birou vamal.Este acelas lucru cu ""tenisi"bascheti"in loc de pantofi pentru....... sau "adidasi" preluat de la denumirea firmei ce a produs modelul.Greu cu pospaiul de cultura ce-l dau liceiele sau facultatile cu plata astazi!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei