Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 dec 2007 - Anul XII, nr. 300 (3669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vosganian: Preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008

Vineri, 14 Decembrie 2007 (18:39:26)

Preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie a tarifelor plătite de populaţie pentru gaze şi electricitate va fi sub nivelul inflaţiei, a declarat, vineri, la Bazna, judeţul Sibiu, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
  "Obiectivul pentru anul viitor este ca mixul preţurilor (la energie electrică şi gaze, n.r.) să aibă un efect antiinflaţionist. (...) Alinierea preţurilor la gaze se va face de aşa manieră să nu atenteze la gradul de suportabilitate a populaţiei", a afirmat Vosganian.

Preţul gazelor din import, care asigură aproape 40% din consumul intern anual al României, va creşte, la 1 ianurie 2008, cu 15-16%, majorare care va avea impact asupra tarifelor plătite de populaţie.

Gazele de import vor fi mai scumpe cu 50 de dolari/1.000 metri cubi, preţul urmând să ajung- la 360-365 dolari/1.000 metri cubi, potrivit unor surse din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Este prematur să se evalueze impactul acestei creşteri asupra populaţiei, dar cu siguranţă va fi unul şi s-ar putea să fie destul de important. Analiza nu este încă finalizată, urmează să fie evaluat şi rolul altor elemente în stabilirea noilor preţuri, cum ar fi coşul de gaze la consumator, raportul leului faţă de euro şi dolar sau tarifele de distribuţie care vor intra în vigoare de anul viitor", au declarat, marţi, sursele citate.

Cauzele principale ale creşterii preţului sunt scumpirea petrolului, care s-a apropiat de nivelul record de 100 dolari pe baril, şi majorarea operată de Rusia pentru livrările în statele europene. Prin compania de stat Gazprom, Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei.

Preţul gazelor importate de România se situează în prezent la 310-315 dolari/1.000 metri cubi. România importă exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall.

Sursele citate au adăugat că, pentru moment, preţul gazelor din producţia internă, care se situeză la nivelul de 470 lei/1.000 metri cubi, nu va creşte, dar apropierea acestuia de nivelul din statele Uniunii Europene va continua.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vosganian: Preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vosganian: Preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 20080.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gomboţi cu iaurt 4 porţii – 60 minute1 pahar mare iaurt (500g)1 pahar griş (acelaşi)1 pahar lapte (acelaşi)200g smântână200g dulceaţă de vişine100g zahăr pudră200g pesmet200ml uleiun vârf de cuţit sare Se fierb... Citeşte