Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 dec 2007 - Anul XII, nr. 300 (3669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

Sosul de roşii consumat zilnic protejează inima

Sosul de roşii consumat zilnic, mai ales de persoanele care au un nivel crescut al colesterolului, protejează organismul împotriva maladiilor cardiace, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii finlandezi, publicat în British Journal of Nutrition, informează Daily Mail.

Testele realizate de cercetătorii finlandezi au demonstrat că sosul preferat al britanicilor, cel de roşii sau ketchup, este benefic pentru prevenirea bolilor cardiace, pentru că luptă împotriva "colesterolului rău", cunoscut sub denumirea de lipoproteine cu densitate mică (LDL).

Scade colesterolul.

Cercetătorii de la Universitatea din Oulo, Finlanda, spun că nivelurile tuturor tipurilor de colesterol scad cu 6%, în timp ce nivelul LDL-ului scade cu aproximativ 13% în urma unui consum regulat de sos de roşii.

Persoanele cu un nivel crescut al colesterolului care consumă regulat sos de roşii se protejează împotriva infarctului şi a accidentelor cerebrale.

„Modificările pe care le-am remarcat sunt semnificative, ţinând cont că testul s-a desfăşurat doar pe parcursul a trei săptămâni şi că toţi subiecţii aveau la început un nivel normal al colesterolului”, spun cercetătorii.

Un nivel normal de colesterol trebuie să nu depăşească 5 milimoli de grăsime pe litru de sânge. Aproximativ 70% dintre persoanele cu vârsta peste 45 de ani au un nivel crescut al colesterolului. Medicii se axează pe scăderea nivelului de "colesterol rău" şi creşterea nivelului de "colesterol bun”, numit lipoproteine cu densitate mare.

Super-aliment.

La studiu au participat 16 bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani, cu un nivel normal al colesterolului. Voluntarii au fost rugaţi ca timp de trei săptămâni să nu consume nici un produs pe bază de roşii. Apoi voluntarii au consumat, timp de trei săptămâni, fie câte 30 de grame de ketchup, fie câte 400 de mililitri de suc de roşii. Nivelul de LDL a scăzut de la 2,56 mmoli la 2,18 mmoli, în timp ce nivelul colesterolului total a scăzut de la 4,5 mmoli pe litru de sânge la 4,19 mmoli.

Roşiile sunt considerate de multă vreme un super-aliment. Numeroase studii au sugerat că licopenul, pigmentul responsabil de culoarea roşie, protejează organismul împotriva cancerului la prostată. Un studiu, la care au participat 1.000 de bărbaţi, a scos la iveală faptul că persoanele care consumă cel puţin 10 porţii de tomate pe săptămână prezintă cu 45% mai puţine riscuri de a dezvolta cancer la prostată.

Licopenul este un antioxidant puternic, prevenind deteriorarea celulelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sosul de roşii consumat zilnic protejează inima.
 Vizualizări articol: 1146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sosul de roşii consumat zilnic protejează inima5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gomboţi cu iaurt 4 porţii – 60 minute1 pahar mare iaurt (500g)1 pahar griş (acelaşi)1 pahar lapte (acelaşi)200g smântână200g dulceaţă de vişine100g zahăr pudră200g pesmet200ml uleiun vârf de cuţit sare Se fierb... Citeşte