Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Gheorghe Albu a declarat, vineri, la Oradea, că nu se pune problema activării clauzei de salvgardare de către Comisia Europeană, iar toate unităţile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură vor fi acreditate.
Aflat în vizită la unităţile din Oradea subordonate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Albu a spus că firma care face auditul cu privire la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească unităţile APIA a finalizat raportul.
"Raportul va fi prezentat în 20 decembrie Comisiei Europene, iar eu, personal, nu cred că se pune problema activării clauzei de salvgardare. Mai mult, cred că toate unităţile Agenţiei vor fi acreditate”, a declarat Gheorghe Albu, într-o conferinţă de presă.
Ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, declara, în urmă cu o săptămână, la Bucureşti, că activitatea autorităţilor române pentru evitarea clauzei de salvgardare în agricultură este "serioasă, sinceră şi riguroasă", astfel că România va câştiga încrederea Comisiei Europene (CE).
"Nu pot să mă pronunţ dacă va fi sau nu aplicată clauza, pentru că aceasta este treaba Comisiei Europene, dar pot depune mărturie că munca de aici este una serioasă, sinceră şi riguraosă, ceea ce creează condiţiile pentru câştigarea încrederii Comisiei", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul francez al Agriculturii şi Pescuitului.
Omologul său român, Dacian Cioloş, şi-a reafirmat încrederea că România va evita aplicarea clauzei de salvgardare.
Referitor la activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, ministrul a spus că "poate să fie mai eficientă".
Aplicarea clauzei de salvgardare înseamnă reducerea cu 25% a fondurilor UE pentru plăţile agricole. România ar trebui să primească circa 440 de milioane euro pentru plăţile fermierilor aferente anului 2007, iar aplicarea clauzei ar însemna pierderea unei sume de circa 110 milioane euro.
Comisia Europeană va decide, la 20 decembrie, dacă activează clauza de salvgardare în cazul sectorului agricol român, după ce a prelungit, până la 16 decembrie, termenul acordat României pentru rezolvarea problemelor privind sistemul de plăţi din agricultură. CE anunţase anterior, în luna octombrie, că termenul limită pentru remedierea deficienţelor este 9 noiembrie.
Ministerul Agriculturii a trimis în 8 noiembrie scrisoarea solicitată de Comisia Europeană privind progresele înregistrate, în care arăta stadiul implementării modulelor informatice şi dădea sigurări că nu vor fi efectuate plăţi înainte de finalizarea controalelor administrative şi în teren. O nouă scrisoare va fi transmisă, cel mai probabil pe 15 decembrie, documentul cuprinzând elemente dintr-un raport de audit pentru acreditarea finală a APIA.