Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 dec 2007 - Anul XII, nr. 300 (3669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

AFP: Perioadă de "răceală" între "fraţii" români şi moldoveni

Vineri, 14 Decembrie 2007 (19:38:24)

România şi Republica Moldova trec printr-o perioadă de înrăutăţire a relaţiilor care a culminat cu expulzarea de către Chişinău a doi diplomaţi români, comentează agenţia France-Presse.
  "Reunite printr-un simbolic pod de flori la începutul anilor 1990, atunci când naţionaliştii din cele două ţări visau la reunificare, România şi Republica Moldova trec printr-o perioadă de răcire a relaţiilor, care a culminat miercuri cu expulzarea de către Chişinău a doi diplomaţi români. Măsura, demnă de perioada Războiului Rece, potrivit unei surse diplomatice române, intervine după o lungă serie de declaraţii contradictorii şi acuzaţii între cele două ţări care par unite de o istorie şi limbă comune", notează France-Presse.

Considerată cea mai săracă ţară din Europa, Moldova (exceptând regiunea rusofonă Transnistria) aparţinea României până la anexarea de către URSS în 1940, iar 65 la sută din populaţie este românofonă. Tocmai tradiţia comună este mărul discordiei între Bucureşti şi Chişinău, liderii comunişti moldoveni fiind furioşi din cauza atitudinii de «frate mai mare» a României, acuzată de ingerinţă în afacerile interne.

Insistenţa Bucureştiului în privinţa "datoriei morale" de ajutare a Republicii Moldova să adere la Uniunea Europeană a iritat şi mai mult Chişinăul. "Dacă nu îşi vor schimba atitudinea, ne vom adresa comunităţii internaţionale", avertiza de curând preşedintele Vladimir Voronin.

La sfârşitul lunii noiembrie, ambasadorul român Filip Teodorescu aducea în discuţie Acordul semnat la Paris în 1947, care a stabilit frontierele celor două ţări după al II-lea Război Mondial, afirmând că documentul "nu mai are valoare juridică".

Declaraţia, considerată "nefericită" de către o sursă diplomatică română, a fost percepută de Chişinău drept "un refuz" al Bucureştiului de recunoaştere a independenţei Moldovei, fiind utilizată ca pretext pentru expulzarea celor doi diplomaţi, notează AFP.

Ministrul român al Apărării, Teodor Meleşcanu, fost şef al diplomaţiei, a avut o explicaţie mai simplă pentru gestul Chişinăului: "Voronin este deranjat de cozile din faţa Consulatului român de la Chişinău".

De la începutul anului, sute sau chiar mii de moldoveni au mers la Consulat în speranţa obţinerii vizei pentru România, de unde pot ajunge în orice ţară europeană pentru a găsi locuri de muncă bine-plătite. "Bucureştiul şi-a atras criticile Chişinăului şi pentru că a facilitat procedurile de acordare a cetăţeniei române, o măsură care vizează repararea unei nedreptăţi istorice. Peste 800.000 de moldoveni (dintr-o populaţie de 4 milioane) au depus cereri pentru obţinerea cetăţeniei, unii chiar din motive sentimentale, dar majoritatea pentru a-şi îndeplini visul ajungerii în Occident", subliniază AFP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AFP: Perioadă de "răceală" între "fraţii" români şi moldoveni.
 Vizualizări articol: 1148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AFP: Perioadă de "răceală" între "fraţii" români şi moldoveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gomboţi cu iaurt 4 porţii – 60 minute1 pahar mare iaurt (500g)1 pahar griş (acelaşi)1 pahar lapte (acelaşi)200g smântână200g dulceaţă de vişine100g zahăr pudră200g pesmet200ml uleiun vârf de cuţit sare Se fierb... Citeşte