Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 dec 2007 - Anul XII, nr. 300 (3669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Respectul pentru Geoană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Văd că este o modă să sari la gâtul lui Mircea Geoană. Întors din negura pensiei, Octav Cozmîncă vrea să facă iar ordine în partid. Iliescu şi Năstase spun că e nevoie de mai multă democraţie în partid. De când este Geoană la conducerea PSD, ei tot fac dizidenţă publică. Dacă făcea cineva aşa ceva când erau ei în frunte era mazilit urgent. De cealaltă parte, grupul de la Cluj mârâie, cam pe bună dreptate, că nu s-a făcut mai repede reformă. Adică tocmai faptul că partidul nu a scăpat de figuri ca Iliescu şi Cozmîncă.

Interviul acordat de Geoană lui Dan Tapalagă pentru BBC a făcut ceva vâlvă. A comis o gafă magistrală, dar a ridicat şi o dilemă serioasă. Să încep cu gafa: s-ar fi spus că un om atât de plimbat ca Geoană ştie că nu se face să spui că ai nevoie de casă de la stat pentru că nu ai unde sta. Jumătate dintre tinerii României nu au unde să stea şi plătesc chirii enorme pentru apartamente mizere. Faptul că liderul opoziţiei, fost ministru, fost ambasador, plăteşte chirie 200 de euro pentru vilă este enervant şi punct. Dacă Geoană a vrut să pară un tip din popor, sărac ca noi toţi, fără casă, nu i-a reuşit figura. Chiar nu pot să-l înţeleg de ce nu şi-a rezolvat problema mai devreme. Spune în interviu că e pe cale să contracteze un credit şi îşi va cumpăra o casă. Dar povestea este veche şi se întoarce periodic împotriva sa. Poate că nevasta sau soacra îl bat la cap că nu vor să se mute, dar un lider trebuia să ştie că mofturile familiare îl pot costa la imagine. În plus, în partid circulă SMS-uri de făcut haz de situaţia sa locativă.

Dincolo de această gafă, totuşi trebuie să punem lucrurile în perspectivă. Iliescu sau Năstase nu au avut niciodată o problemă în PSD pentru casele lor. Iliescu şi-a cumpărat vila cu 16.000 de dolari, valoarea de inventar, adică exact ce nu a permis Băsescu parlamentarilor să facă acum. Năstase şi-a dat mereu case de la stat, apoi şi-a construit cu banii altora, prin corupţie, ditamai blocul. Cu toate acestea trece de lider politic de prim plan, profitând de şmecheriile procedurale cu care a scăpat de puşcărie. Ca şi Iliescu, reprezintă opoziţia internă la Mircea Geoană.

Ajung astfel şi la dilema legată de PSD: o avea Geoană păcatele sale, dar în perspectiva concurenţei pe care o are, chiar e un lider decent pentru PSD. Aş fi vrut să avem un Tony Blair care să cureţe rapid partidul, dar avem doar un Mircea Geoană. Reuşita sa de a schimba PSD are importanţă pentru noi toţi, pentru că mai devreme sau mai târziu PSD se va întoarce la putere. În interviul de la BBC, el insistă pe faptul că partidul s-a democratizat intern, spune că există nemulţumiţi care au dreptul să se exprime, dar el este liderul legitim şi are un mandat de dus la capăt. Are dreptate aici. În mod paradoxal, partidul care sub Năstase şi Iliescu făcea figură de front popular (unde nimeni nu mişcă în... front) acum pare democratic, cel puţin pentru standardele româneşti. Aceasta este situaţia normală în ţările cu democraţie avansată: este permisă discuţia liberă, exprimarea de opinii, contestarea liderului. Partidele mari şi moderne au aripi şi lideri de facţiuni, există tensiuni interne. Lipsa de tensiuni aduce a stalinism. Mircea Geoană este, dacă vreţi, un lider normal pentru o ţară normală. Doar că nu este perceput astfel. Învăţaţi cu pumnii de fier şi şuturile în fund, românii (ziarişti, politicieni, public) îl percep pe Geoană ca pe un tip slab aflat pe ducă. Ne-am învăţat să ştim de frică unora sau altora. Respectăm oamenii doar dacă le ştim de frică.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Respectul pentru Geoană.
 Vizualizări articol: 2689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Respectul pentru Geoană5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gomboţi cu iaurt 4 porţii – 60 minute1 pahar mare iaurt (500g)1 pahar griş (acelaşi)1 pahar lapte (acelaşi)200g smântână200g dulceaţă de vişine100g zahăr pudră200g pesmet200ml uleiun vârf de cuţit sare Se fierb... Citeşte