Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 260 (8177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă sanitar-veterinară

Pesta porcină africană și rabia dau tot mai multe târcoale județului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava trage un semnal de alarmă privind pericolele care ”bat la ușa” județului, focare de pestă porcină africană și de rabie evoluând aproape, la Iași și Botoșani.

La Iași, pesta porcină africană a intrat într-o fermă de porcine, cu un total de 25.000 de efective, care sunt pierdute în totalitate.

La Sirețel-Iași s-a înregistrat un al doilea caz de rabie (turbare) la bovină, de asemenea un caz de rabie fiind depistat și la Suharău-Botoșani.

 

Pesta porcină provoacă pagube imense dacă este scăpată de sub control. Mesajul către crescătorii de porci

Cu privire la pesta porcină africană, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat că medicii din teritoriu și colegii încearcă să insiste cât de mult pot în privința respectării măsurilor de bio-securitate.

”Pagubele sunt imense, mai ales când este vorba de intrarea virusului într-o fermă de porci. Măsurile de bio-securitate se respectă în general la aceste ferme, însă se demonstrează din nou că factorul uman este incontrolabil. Orice modificare a stării de sănătate a porcului trebuie anunțată imediat la medicul veterinar, aceasta fiind unica șansă de localizare a virusului, de limitare a pagubelor și de despăgubire a crescătorilor afectați”, a subliniat Voloșeniuc.

Din fericire, recent în județ nu s-au mai înregistrat focare de pestă porcină. Ultimele sunt de la începutul lunii octombrie, când, la distanță de câteva zile, s-au confirmat două focare, unul în satul Preutești și unul în satul Basarabi, ambele incluse în raza comunei Preutești. La o gospodărie a fost vorba de doi porci bolnavi, iar la celălalt de o scroafă cu cinci purcei.

 

De ce nu au putut fi despăgubiți crescătorii de porci suceveni

Din păcate, ambele cazuri au în comun faptul că proprietarii nu pot fi despăgubiți.

Într-un caz, crescătorul a anunțat medicul veterinar după ce un porc deja murise și era tăiat, iar în celălalt scroafa bolnavă nu era crotaliată și nu figura în evidențele sanitar-veterinare, nefiind respectate condițiile esențiale pentru acordarea despăgubirilor.

 ”În funcție de comportamentul tuturor celor care cresc porci în județ putem avea o perioadă liniștită, în care porcii să ajungă să fie sacrificați de sărbători, ori să ne confruntăm cu focare și cu pierderi mari”, a subliniat doctorul Voloșeniuc.

Persoanele care au treabă în pădure și porci acasă, în gospodării, sunt sfătuite să nu intre în adăpostul animalului cu hainele și încălțămintea cu care vin din pădure, să se dezinfecteze, să nu uite de aceste măsuri pentru a nu suferi apoi pagube mari.

Prin urmare, prevenția este esențială și se speră că virusul va pătrunde cât mai puțin în gospodăriile populației.

Încercările de a crea un vaccin în mai multe colțuri ale lumii nu au avut un rezultat pozitiv până acum.

La porcii mistreți virusul a circulat intens și sunt date că s-a produs un grad de imunizare.

 

Apel la colaborare pentru o vaccinare antirabică extinsă 

Cu privire la rabie, măsurile de prevenire înseamnă vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân, respectiv reducerea numărului de câini sălbăticiți și de vulpi, acestea din urmă fiind în sarcina vânătorilor.

Câinii care vin de la marginea pădurilor și vulpile sunt factorul de răspândire a rabiei și de aducere a acesteia în gospodării.  

Apelul către suceveni este de a colabora cu medicii veterinari și a accepta vaccinarea antirabică a câinilor, care este gratuită. Oamenii trebuie să suporte doar costul microcipării și al carnetului de sănătate, dacă acestea nu există deja.

În paralel este în desfășurare și o campanie de vaccinare antirabică a vulpilor cu momeli vaccinate plasate în pădure din avion.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pesta porcină africană și rabia dau tot mai multe târcoale județului.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pesta porcină africană și rabia dau tot mai multe târcoale județului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei