Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 258 (8175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


Terra arde și baba nebună betonează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În presă și pe rețelele de socializare a apărut știrea: ”O veste bună, pentru cei care așteaptă cu nerăbdare Autostrada Nordului”... Și dă-i și dă-i bla-bla-uri entuziast-imberb-jurnalistice... Firește, toate pledând pentru ca România să intre - și grație autostrăzilor - ”în rând cu lumea”... Lumea țivilizată, vezi bine...

Undeva, un alt jurnalist - dar unul prost, nu glumă! - ilustrând cu o imagine apocaliptică a nenumăratelor benzi de circulație, titra frustrat: ”Ar putea exista așa ceva și în România?...”

Clișeul ăsta cu autostrăzile necesare și așteptate cred că e cam pe nemestecate înghițit de cei mai mulți. Asum că mi-i voi ridica în cap pe aceștia…

Alături de restul investițiilor (alt clișeu pozitiv al inocenților ignoranți) - betonări, construcții, asfaltări de drumuri - autostrăzile sunt printre cei mai agresivi factori asupra pământului liber, cultivabil, asupra ”verdelui” viu și sălbatic al Terrei. Și asta pentru ce? Pentru circulația rapidă a indivizilor și mărfurilor dintr-un loc într-altul. Ca, ajunși acolo ceva mai iute, să ce?

Viteza deplasării a intrat în mentalul colectiv ca o necesitate. Asta, în vreme ce majoritatea, acolo unde ajung iute, pierd vremea. În diverse forme. Ca să nu mai zic de pierderea vieții din cauza vitezei. Deopotrivă, chiar și facerea de bani fără de măsură, acolo unde unii au ajuns rapid - căci ”timpul e bani”, cred ei - înseamnă pierdere de vreme. Vremea propriei vieți.

Terra pierde anual, prin investițiile enumerate - prin acoperire cu artefacte așadar - o suprafată egală cu suma teritoriilor Belgiei și Olandei.

Evident că mai toți oamenii, după muncă, vor ”la iarbă verde”, ei făcând totul ca ”verdele” să se împuțineze, să moară (împreună cu locuitorii săi, sălbăticiunile) și să se îndepărteze de ei zi după zi.

În ”lumea țivilizată” - cum este vestul Europei - tristul fapt s-a întâmplat, ”progresul” distrugând biodiversitatea; de pildă, verdele uniform și strident din unele țări - Elveția, Austria- însemnând monocultură, ca să nu mai vorbesc de sălbăticiunile ”stricătoare” dispărute prin confiscarea mediului lor și pușcă.

De aceea, deocamdată, ”vesticii” mai vin în România; fiindcă aici încă nu e ca la ei; vin în România sau în alte teritorii ”înapoiate”, dar mai aproape de starea de început a Marii Lucrări Divine, Natura...

E de meditat. Și de acționat întru păstrarea comorii!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Terra arde și baba nebună betonează.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Terra arde și baba nebună betonează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei