Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 245 (8162)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Critici

Parlamentarii AUR de Suceava critică intenția PNL de a atenta la supremația Constituției României

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parlamentarii AUR de Suceava, deputații Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa, consideră că PNL atentează la supremația Constituției României. Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa i-au transmis premierului Nicolae Ciucă o întrebare în care arată că eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea de către judecători și procurori a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept constituie un atentat la supremația Constituției și la independența României. 

„Votarea în Senat, la inițiativa PNL, a unor amendamente la Proiectul de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor care anulează în mod direct ordinea juridică națională construită în jurul supremației Constituției este o <vânzare de țară>”, au precizat cei trei parlamentari AUR de Suceava. Aceștia au arătat că potrivit art. 1 alin. 5 din Constituția României, respectarea Constituţiei și a supremaţiei sale de către toate autoritățile, instituțiile și persoanele este obligatorie, iar potrivit art. 147 alin. 4 din Constituție, deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii.

Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa i-au transmis premierului că în mod complet surprinzător, prin noul proiect de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor (L612/2022), același ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, propune eliminarea abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor Curții Constituționale și a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii. „Din expunerea de motive și din intervențiile publice ale acestuia reiese că propunerea este făcută pentru a se garanta supremația dreptului Uniunii Europene, respectiv a hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în fața Constituției și legislației României. Altfel spus, în caz de conflict între o normă europeană sau o hotărâre judecătorească a CJUE și Constituția României, judecătorii trebuie să aibă posibilitatea să nesocotească dispozițiile constituționale naționale fără riscul de a fi supuși unei sancțiuni disciplinare. Constituția României și deciziile Curții Constituționale devin astfel opționale pentru judecători”, au explicat parlamentarii AUR de Suceava. Ei au arătat că propunerea de eliminare a abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor Curții Constituționale a primitaviz negativ de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Superior al Magistraturii, ambele autorități arătând că este vădit neconstituțională, și este respinsă categoric de instituțiile din sistemul judiciar, inclusiv de către ÎCCJ, de asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor ori de alte organizații neguvernamentale.

Aceștia au spus că în data de 17 octombrie 2022, proiectul de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor s-a aflat pe ordinea de zi a Senatului, ca prioritate legislativă a Guvernului și în procedură de urgență, iar „forma în care va fi supus acest proiect votului final senatorilor României este inadmisibilă și constituie o gravă și nereparabilă eroare”. 

În final, parlamentarii AUR de Suceava i-au transmis premierului României că are obligația morală și datoria fațăde popor să împiedice „siluirea” Constituției și principiilor sale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentarii AUR de Suceava critică intenția PNL de a atenta la supremația Constituției României.
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Parlamentarii AUR de Suceava critică intenția PNL de a atenta la supremația Constituției României1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei