Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 oct 2017 - Anul XXII, nr. 224 (6640)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Deschidere de an universitar la USV

Număr record de noi studenţi la „cea mai bună Universitate a Bucovinei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Principala instituţie de învăţământ suceveană, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, a sărbătorit ieri deschiderea noului an universitar 2017 – 2018.

„Începând de astăzi, campusul începe să vibreze şi odată cu acesta, întreaga cetate a Sucevei”, a remarcat prorectorul USV, Ștefan Purici, la festivitatea de deschidere a anului universitar care a avut loc în Auditorium „Joseph Schmidt”, de la ora 09:00.

După tradiţionalul imn „Gaudeamus”, care a fost ascultat de cei prezenţi, ridicaţi în picioare, atât la început, cât şi la sfârşit, a luat cuvântul rectorul universităţii sucevene, prof. univ dr. ing. Valentin Popa, care le-a urat bun venit celor aproape 3.600 de noi studenţi la programele de licenţă, master şi doctorat, felicitându-i că au ales „cea mai bună universitate a Bucovinei”.

Aceştia au fost înmatriculaţi în 40 de programe de licenţă, 35 de programe de master şi 14 programe de doctorat. Aproape un sfert din aceste programe îşi încep cursurile la capacitate maximă de şcolarizare, fiind ocupate atât locurile cu taxă, cât şi cele fără taxă.

„Anul acesta avem un număr record de locuri bugetate, 1.760, pentru cetăţenii români, aflându-ne într-un trend ascendent, din acest punct de vedere. Dar poate cel mai bun ascendent îl avem în domeniul studenţilor străini. Numărul studenţilor din afara graniţelor României, în special din Republica Moldova şi din Ucraina, a fost în acest an de peste trei ori mai mare decât cel din anul trecut. Pe lângă aceştia, avem câte un student din China, Turkmenistan şi SUA, un student care s-a înscris la anul pregătitor de limbă română şi apoi va studia un program de licenţă”, a remarcat rectorul Valentin Popa.

Noul an universitar începe cu două programe noi de studii, unul la licenţă – Poliţie Locală, şi unul la masterat, în domeniul kinetoprofilaxiei. Ambele programe funcţionează la capacitate maximă de şcolarizare.

„În mod evident, avem cea mai bună admitere din ultimii patru ani şi pentru aceasta îi felicit pe bobocii care au ales universitatea noastră, dar în egală măsură şi pe colegii mei, care s-au implicat în admitere, în promovarea universităţii şi care de-a lungul anilor au lucrat continuu pentru creşterea prestigiului şi a imaginii universităţii noastre”, a adăugat rectorul USV.

La festivitatea de deschidere a anului universitar au fost prezenţi şi reprezentanţii principalelor instituţii, precum reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Sucevei, Ion Lungu, care a lansat o provocare actualilor studenţi, de a veni să ocupe posturile vacante care vor fi scoase pentru realizarea unui oraş inteligent - „smart city”, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc, care a vorbit de necesitatea instruirii de absolvenţi care să corespundă cerinţelor de pe piaţa muncii din regiune, dar şi inspector-şef al ISU, generalul de brigadă Ion Burlui, care a propus înfiinţarea unui domeniu de licenţă sau de masterat pe linia situaţiilor de urgenţă.

 

Locurile de cazare, insuficiente pentru cei 2.500 de solicitanţi

Rectorul universităţii sucevene a spus că regretă că instituţia nu a putut să asigure locuri de cazare pentru cei peste 2.500 de studenţi care au solicitat această facilitate. „Din păcate, capacitatea de cazare a campusului nostru este de doar 1.100 de locuri şi am reuşit, totuşi, să-i cazăm pe toţi cei care s-au prezentat şi care erau pe listele de cazare”, a spus Valentin Popa, adresând mulţumiri şefului Inpectoratului Școlar Judeţeac, Gheorghe Lazăr, care a ajutat USV cu câteva zeci de locuri în căminele liceelor din oraş, unde vor putea fi cazaţi şi studenţi din listele de rezervă.

Căminul dat de către Primăria Suceava către USV pentru reabilitare şi modernizare nu poate fi folosit în acest an pentru cazare, dar rectorul Valentin Popa i-a mulţumit primarului Ion Lungu, prezent în sală, pentru eliberarea acestuia şi pentru demararea, alături de universitate, a documentaţiei pentru transfer, urmând ca ulterior să fie modernizat, pentru a asigura 200 de noi locuri de cazare pentru studenţi. 

 

Taxele de şcolarizare, menţinute la acelaşi nivel, în ciuda problemelor financiare

Principala realizare a anului universitar trecut, conform rectorului Valentin Popa, este  echilibrul financiar într-o perioadă în care presiunea pe cheltuieli, în special pe cheltuielile salariale, a fost extraordinară.

„Ca mai întotdeauna, Guvernul a emis legi de creştere a salariilor, dar nu le-a dublat cu o asigurare financiară a acestora, lăsând pe umerii universităţilor ca o parte din aceste creşteri să fie suportate. De aceea spun că echilibrul financiar a fost greu de realizat şi ne bucurăm că am reuşit acest lucru fără a creşte taxele de şcolarizare a studenţilor”, a spus Valentin Popa.

 

11 festivităţi de deschidere a anului universitar şi concert Viţa de Vie

Forfota care a cuprins luni întreg campusul USV este explicabilă ţinând cont că ieri au fost festivităţi de deschidere de an atât pentru întregul organism universitar cât şi pentru fiecare facultate în parte: Facultatea de Drept şi Știinţe Administrative,  Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport,  Facultatea de Inginerie Alimentară, Facultatea de Mecanică, Mecatronică şi Management,  Facultatea de Inginerie Electrică şi Știinţa Calculatoarelor,  Facultatea de Istorie şi Geografie,  Facultatea de Litere şi Știinţe ale Comunicării,  Facultatea de Silvicultură,  Facultatea de Știinţe Economice şi Administraţie Publică,  Facultatea de Știinţe ale Educaţiei.

Seara, de la ora 19.00, studenţii Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) au sărbătorit debutul noului an universitar alături de una dintre cele mai cunoscute trupe din România, Viţa de Vie, dar şi de o apreciată trupă locală, Odyssey, concertul, cu intrare liberă, având loc pe esplanada din faţa corpului A. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Număr record de noi studenţi la „cea mai bună Universitate a Bucovinei”.
 Vizualizări articol: 3676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Număr record de noi studenţi la „cea mai bună Universitate a Bucovinei”4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei