Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 oct 2017 - Anul XXII, nr. 224 (6640)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9709 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7216 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cămătărie legală

Explozie a creditelor oferite de IFN-uri, în ciuda sumelor enorme care trebuie returnate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, a anunţat recent că creditele noi acordate populaţiei de instituţiile financiar nebancare (IFN-uri) au avansat ameţitor, cu un ritm de 63% în perioada iunie 2016 - iunie 2017, de trei ori peste ritmul de creştere al împrumuturilor noi acordate de bănci. Aceste credite au luat o amploare deosebită în pofida faptului că dobânzile percepute de aceste unităţi nebancare sunt de cel puţin zece ori mai mari decât dobânzile băncilor.

Oamenii care fac astfel de împrumuturi rapide şi uşor de accesat, de multe ori primind banii acasă, de la agenţii de teren, indiferent dacă sunt salariaţi, pensionari sau şomeri, intră astfel într-un joc periculos, în timp ce unii nici nu realizează în ce se bagă, după care încep să fie nemulţumiţi şi eventual să reclame comisioanele pe care le consideră prea mari.

Specialiştii în domeniu au arătat, cu cifre, că piaţa creditelor este una „bolnavă”. Astfel de unităţi nebancare de împrumut sunt peste tot în lume, însă ponderea enormă a creditelor oferite de acestea reprezintă o mare problemă, au avertizat specialiştii în domeniul financiar.

 

Iei 2 lei şi dai înapoi mai mult de 4 lei

Un exemplu concret este cel al suceveanului Aurelian Bălăeş, un bătrân vârstă de 84 de ani, din Plopeni - Salcea. Octogenarul a avut nevoie urgentă de o sumă de bani, astfel că a contactat un nume cunoscut în domeniu, Provident. Nici bine nu a contactat IFN-ul că bărbatul din Plopeni s-a şi trezit în faţă cu contractul, pe care l-a semnat imediat, şi cu banii în mână. Omul a împrumutat suma de 2.000 de lei, care trebuie returnată, conform contractului, în 58 de rate săptămânale.

Bărbatul are de suportat echivalentul unei dobânzi anuale efective (DAE) de 163,84%. Printre altele, are de plătit un comision de analiză al dosarului de 200 de lei şi un comision de administrare a creditului de 290 de lei.  

 

Comisionul unic, o treime din suma împrumutată 

Valoarea totală plătibilă a creditului este de 3.300 de lei. Asta nu este însă tot, pentru că la această sumă se mai adaugă şi 754 de lei, comisionul unic.

Comisioanele şi dobânzile sunt trecute în contractul de credit, unde se mai arată, la final, că suma totală de plată este de 4.054 de lei. Aşadar, mai mult decât dublu faţă de suma împrumutată. Adevărat este că bătrânul şi-a asumat toate acestea atunci când a semnat contractul. 

Din păcate, aşa cum se întâmplă adesea, oamenii nu citesc foarte atent contractele, cel puţin atunci când semnează şi primesc banii mult aşteptaţi, de care uneori au nevoie disperată. Abia apoi, cum este şi cazul bătrânului din Plopeni, sătul să tot achite rata săptămânală de 69,90 de lei, octogenarul a început să fie nemulţumit şi să întrebe dacă comisioanele suplimentare, mai ales comisionul unic de 750 de lei, sunt legale.

Provident este însă unul din numele mari în domeniul împrumuturilor de acest gen, înregistrat şi acreditat pentru activitatea pe care o desfăşoară. Sunt şi alte unităţi de acelaşi gen care percep dobânzi şi mai mari.

 

Măsurile prin care BNR încearcă să ţină sub control această piaţă instabilă

Oficialul BNR Florin Georgescu a atras atenţia că dobânzile anuale efective (DAE) percepute de IFN-uri trec cu uşurinţă peste pragul de 100% în cazul împrumuturilor în lei pe un an. Pe de altă parte, în cazul băncilor, DAE pentru creditele de consum în lei se situează la circa 10% pe an.

Dobânzile anuale cresc şi mai mult în cazul creditelor scurte, pe perioade de 15-30 de zile.

BNR a decis ca din luna octombrie a acestui an să majoreze cerinţa de capital, proporţional cu riscurile. Concret, IFN-urile care vor acorda credite pe o perioadă de cel mult 15 zile la o dobândă de peste 300% vor fi nevoite să majoreze capitalul cu o sumă egală cu două treimi din valoarea creditului acordat. Practic, la fiecare 100 de lei împrumutaţi, IFN-ul trebuie să pună deoparte suma de 67 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Explozie a creditelor oferite de IFN-uri, în ciuda sumelor enorme care trebuie returnate.
 Vizualizări articol: 2817 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Explozie a creditelor oferite de IFN-uri, în ciuda sumelor enorme care trebuie returnate5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei