Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 apr 2017 - Anul XXII, nr. 87 (6503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezastru greu de cuantificat

Nici una dintre familiile sinistrate după incendiul de la Gura Humorului nu poate reveni încă în casă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Efectele dezastrului rămas în urmă după incendiul de la mansardele blocurilor din spatele Catedralei din Gura Humorului, din noaptea de 12 spre 13 aprilie, sunt încă foarte departe de a fi diminuare. Din cele 68 de familii sinistrate nici una nu a putut reveni încă în propria locuinţă. Despre locuinţe se mai poate vorbi doar în cazul a 50 de familii, pentru că celelalte 18 au rămas fără nimic, toate apartamentele de la mansardă fiind distruse complet de incendiul devastator.

Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, ne-a declarat ieri că s-au găsit soluţii de şedere temporară pentru toate familiile sinistrate. Din fericire, puţine au avut nevoie de locuinţele puse la dispoziţie de primăria locală, după ce prietenii sau rudele s-au oferit să-i găzduiască pe cei mai mulţi dintre oamenii aflaţi la grea încercare.

 

Familiile cel mai puţin afectate ar putea reveni în case în aproximativ o săptămână

Marius Ursaciuc a precizat că se lucrează pentru ca apartamentele inundate, dar care nu au ars, cele de la parter şi până la etajul IV, să poate fi aduse la un nivel locuibil în cât mai scurt timp. El a precizat că blocurile au fost realimentate cu gaz şi apă potabilă, însă la curent electric va mai dura câteva zile. Oamenii care au apartamentele cel mai puţin afectate ar putea să revină în case în termen de 7-10 zile.

Din păcate, pentru cei care aveau apartamente la mansarde dauna este totală.

 

Primarul caută „soluţii legale” la Guvernul României pentru ca oamenii să fie ajutaţi

Primarul Marius Ursaciuc a mai declarat că pe plan local au început deja să se adune donaţii de la cei care vor să le dea o mână de ajutor oamenilor păgubiţi. Astăzi, edilul din Gura Humorului va avea o întâlnire cu vicepremierul României, Sevil Shhaideh.

„Vom căuta soluţii legale pentru ca aceşti oameni să fie ajutaţi. Sunt mai multe variante pe care le voi propune şi sunt sigur că vom ajunge la o variantă prin care oamenii să fie sprijiniţi”, a declarat Marius Ursaciuc.

 

Mansarda din lemn a ars extrem de repede şi de violent

Mansarda care a ars în noaptea de 12 spre 13 aprilie a fost finalizată în anul 2008, când legea nu impunea obţinerea unui aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava privind securitatea la incendii. Construită pe structură din lemn, care, conform şefului ISU Suceava, nu era ignifugat, şi cu un acoperiş de tablă care a acţionat ca o cochilie şi care a protejat focul de apă, mansarda a ars pe interior dintr-un capăt în altul, transformând în scrum toate cele 18 apartamente din complexul de locuinţe.

Oamenii evacuaţi din apartamente au privit neputincioşi cum focul se extinde şi ajunge şi la casa lor. În câteva ore, tot ce a fost locuinţă la mansardele celor două blocuri lipite unul de altul a ars. Pompierii spun că prioritatea lor a fost de a evacua toţi oamenii şi de a stopa o eventuală propagare a flăcărilor la etajul IV şi la cele inferioare. Chiar dacă nu au ars efectiv, apartamentele din bloc sunt grav avariate, prin inundare şi expunere intensă la fum. În plus, apartamentele de la etajul IV au şi plafonul grav afectat.

 

Incendiul a avut cel mai probabil o cauză electrică

Din primele cercetări ale pompierilor şi poliţiştilor rezultă indicii destul de clare că focul a avut o cauză de natură electrică.  

Cauza probabilă pare a fi efectul termic al curentului electric, produs la o priză la care s-ar fi produs un scurtcircuit. Primele persoane care au sunat la 112 au spus că a luat foc o priză, iar focul s-a dezvoltat printr-un perete, imediat oprindu-se şi curentul electric.

Referitor la ancheta penală care se va face în acest caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului a anunţat că a constituit un dosar penal având ca obiect incendiul izbucnit în noaptea de 12 spre 13 aprilie. Cercetările vor fi efectuate de poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, sub coordonarea  unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici una dintre familiile sinistrate după incendiul de la Gura Humorului nu poate reveni încă în casă.
 Vizualizări articol: 6828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Nici una dintre familiile sinistrate după incendiul de la Gura Humorului nu poate reveni încă în casă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei