Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 apr 2017 - Anul XXII, nr. 87 (6503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

După o închiriere ratată

Fostul Restaurant Naţional, scos la vânzare pentru aproape două milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul conac al familiei nobiliare Prunkul, devenit ulterior, în perioada comunistă, cunoscutul Restaurant Naţional, una dintre principalele atracţii din oraș, la începutul anilor '70, este din nou scos la vânzare.

Actualul proprietar, omul de afaceri Radu Kirstiuk, exclude total ideea închirierii clădirii, variantă pe care a mers iniţial, după un contract ratat.

Anunţul de vânzare a clădirii fostului Restaurant Naţional a fost recent amplasat pe faţada imobilului, care, în baza contractului de închiriere de anul trecut, urma să fie dat în folosinţă de la 1 mai 2017, ca restaurant.

„Din păcate, cei cu care am avut încheiat acel contract de închiriere au realizat, târziu de tot, că nu fac faţă cheltuielilor. Nu au mai făcut nimic acolo din ceea ce trebuia. De aceea exclud total varianta închirierii”, a spus Radu Kirstiuk.

Preţul stabilit pentru vânzarea imobilului ultracentral, cu o poveste interesantă, dar și cu obligaţii financiare mari pentru cei care vor dori să-l preia și să-l renoveze, pentru a-i da o utilizare, este de aproape două milioane de euro.

„Preţul de vânzare este de 1,9 milioane de euro. Foarte important este că am obţinut deja toate avizele necesare pentru renovare. Este un pas uriaș, mi-a luat foarte mult timp și eforturi să le obţin”, a precizat proprietarul clădirii, care a primit deja câteva telefoane, dar nici o ofertă concretă pentru preluarea clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu, una dintre cele mai circulate artere ale Sucevei.

Suprafaţa desfăşurată a clădirii scoase la vânzare este de 3120 de mp, terenul aferent acesteia fiind de 1781 mp.

 

După Del'iri, nici o activitate

În urmă cu doi ani de zile, în  zona din faţa fostului Restaurant Naţional funcţiona unul dintre localurile de succes ale Sucevei, Restaurantul Del'iri, amenajat în locul fostei terase sezoniere Giovani.

În noiembrie 2015, în perioada controalelor ISU declanşate după tragedia de la Colectiv, Restaurantul Del'iri a fost închis „pentru renovare”. După câteva luni de zile în care acolo nu a mai mişcat nimic, iar cei care aveau închiriat acel spaţiu şi-au deschis un alt restaurant în oraş, proprietarul spaţiului a decis să demoleze „construcţia provizorie” care nu corespundea noilor norme de autorizare privind protecţia la incendii.

Începute pe 9 februarie 2016, lucrările de demolare a fostului Del'iri au fost finalizate în zece zile, spaţiul din zona centrală a Sucevei revenind la stadiul din 2009, de dinainte de apariţia terasei-restaurant.

De atunci, nici o altă activitate economică nu s-a mai desfășurat acolo, deși s-a mai vehiculat ideea deschiderii unei terase de vară, care nu implica costuri mari de amenajare.

 

Conacul familiei Prunkul, clădire monument, cu un istoric alambicat

Fostul conac al boierilor armeni din familia Prunkul este atestat ca fiind construit la începutul secolului XIX, prin contribuţia învăţătorilor suceveni, el funcţionând o perioadă cu titlul de „Casa Institutorului”. În urma unor datorii ale administratorilor, imobilul a trecut în posesia familiei armene, care, ulterior, în anii '40, l-a vândut.

În 1948, odată cu naţionalizarea, clădirea fost preluată de stat și dată în folosinţă unor cooperaţii, printre altele, aici funcţionând şi  „Casa Pionierului”, până în 1966.

În acelaşi an, imobilul a fost transformat în Restaurantul Naţional, loc „călcat” de o mulţime de suceveni până prin anii '90, când a fost scos la vânzare şi cumpărat de actualul proprietar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul Restaurant Naţional, scos la vânzare pentru aproape două milioane de euro.
 Vizualizări articol: 9577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 6 voturi
Fostul Restaurant Naţional, scos la vânzare pentru aproape două milioane de euro3.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei