Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 apr 2017 - Anul XXII, nr. 85 (6501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Sufocată, rămasă fără oxigenul forţei de muncă, România pompează ozon Europei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am crezut că lovitura nemiloasă dată ţării mele, de politicienii trădători autohtoni, a fost distrugerea brumei de industrie pe care o aveam. S-a dus tot. Nu mai producem nimic. Nici şuruburi, nici mobilă, nici puşti, nici scobitori, nici hârtie igienică. Ne ştergem, la zonele care se petrec, cu hârtie parfumată în Franţa. Cumpărăm cartofi din Polonia şi praz din Egipt.
Am crezut că omorârea cu totul a industriei autohtone şi vânzarea pe nimic a solului şi subsolului ar fi alcătuit ştreangul. Azi am discutat, pe îndelete, cu un nene român, intelectual care munceşte de 20 de ani în activităţi sub calificarea lui, afară. El într-un loc, nevastă-sa în altul. Au strâns din dinţi şi tot ce au câştigat au pus deoparte, astfel încât azi au venit acasă să deschidă o afacere. Mi-a povestit-o. N-o divulg, fiindcă aşa m-a rugat. Nu e o mare descoperire, dar pentru a o pune pe roate are nevoie de 15 – 20 de muncitori calificaţi într-un domeniu. România era plină de astfel de meseriaşi. A rămas năuc descoperind că nu mai are niciunul. Oricum, nu a dat de nimeni care să se angajeze la el, cu toate că a promis un salariu echivalent cu cel din ţara unde a muncit până acum. Este, zice amărât, descurajat, învins. Trăim cea mai dură omorâre a României, luându-i forţa de muncă. Toţi pălmaşii cu cazmaua sau cu intelectul îmbogăţesc Europa. Germania ne adoră, Franţa a descoperit hărnicia românilor, Canada a luat tot ce se putea lua din IT. Anglia, dincolo de nişte excese din presă, unde suntem înjuraţi, nu renunţă sub niciun chip la forţa de muncă din România, calificată, disciplinată, modestă, fără pretenţii.
România se sufocă din nou acasă, de astă dată definitiv. La ţară nu mai sunt ciobani. Ce? Ciobani! Mână turmele în Spania. România a rămas fără oxigenul forţei de muncă în toate domeniile. Am un vecin, poreclit Morela. Avea, are încă, o turmă de capre şi oi, o sută, două sute. Le va da undeva spre Cislău, cu chirie. De ce? A rămas cu un singur cioban mulgător, care-i beat mai tot timpul. Poate nu-l plăteşti bine? Îl plătesc foarte bine. I-am făcut un fel de garsonieră cu televizor şi toate cele lângă stână, nevastă-mea îi găteşte mai atentă decât pentru noi în casă, iar eu merg cu maşina şi-i duc mâncare de trei ori pe zi, caldă. Plus ”udeală”, că altfel nu se poate. Am două capre cărora le-au murit iezii acum trei zile. Trebuie mulse că altfel le împietreşte ugerul. Am fost aseară să verific. El zăcea beat, iar caprele erau nemulse. Renunţ la visul meu zootehnic.
Cum poate fi omorâtă de tot o ţară, după ce i-ai omorât industria şi i-ai dat pe şpagă solul şi subsolul? Luându-i forţa de muncă şi lăsându-i doar ceva hahalere.
În zona de deal unde trăiesc, terenurile sunt mai toate abandonate agricol. Câştigă plecaţii mei săteni mai mult afară? Unii da. Alţii, nu. E o modă, a devenit o modă să lucrezi, chiar pe o leafă de nimic, în străinătate. În plus statul, domnul stat, cel mai cheltuitor din univers fără a rămâne ceva în urma lui, pare interesat să nu mai avem aici, acasă, nimic. Forţa de muncă? Ducă-se! Nici măcar unul care să mâne mioritica oaie, sau altul care să bată – fără a-şi da cu ciocanul în deşte – o stinghie în ulucă nu mai sunt de găsit.
România moare, sufocată de lipsa – cu totul – a forţei de muncă. Înflorim, cu cârca, germaniile şi franţele şi italiile lumii şi Europa cu totul care merge accelerat, iar noi în viteza ”pi loc” şi chiar îndărăt. Murim, ca ţară, definitiv. Noroc că avem un parlament uriaş, o clasă politică vioaie şi un preşedinte neamţ, demn şi ţanţoş ca o statuie de plastilină. Fie-ţi ţărâna uşoară, dublu asasinata mea ţară!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sufocată, rămasă fără oxigenul forţei de muncă, România pompează ozon Europei.
 Vizualizări articol: 3520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.90/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 10 voturi
Sufocată, rămasă fără oxigenul forţei de muncă, România pompează ozon Europei4.9510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pască fără aluat (cu brânză de vacă) Este o combinaţie între sufleu şi pască, născută probabil din faptul că doamnele nu mai au timp să dichisească îndelung păscuţe cu tot felul de ornamente. Este însă absolut delicioasă şi se pregăteşte rapid. Durează mai mult... Citeşte