Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 apr 2017 - Anul XXII, nr. 87 (6503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Tensiuni maxime

Legea junglei la Șcheia: un minor rom, în vârstă de 13 ani, sechestrat şi lovit de păgubiţii dintr-un furt

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tensiunile de la Șcheia, cu localnici exasperaţi de furturile comise de membrii câtorva familii de romi, capătă forme din ce în ce mai grave. După ce membrii unei familii s-au decis să-şi lase casa şi să se mute cu chirie în Suceava, pentru a nu mai trăi în stres, altă familie a avut o abordare cu totul diferită. Oamenii s-au decis să-şi facă singuri dreptate: un minor de 13 ani, care a spart o maşină, a fost urmărit, săltat la propriu din curtea unei case, urcat într-o maşină şi agresat. Cel puţin acesta este scenariul conturat de poliţiştii care i-au pus sub acuzare pe agresori. Chiar dacă exasperarea oamenilor din Șcheia este de înţeles, dreptatea pe care aceştia şi-au făcut-o singuri se traduce în Codul Penal prin trei infracţiuni: lipsire de libertate în mod ilegal, lovirea sau alte violenţe şi violare de domiciliu.

 

Minorul de 13 ani, sechestrat şi agresat în două reprize, în maşină şi într-o casă

În urmă cu câteva zile, în noaptea de 14 spre 15 aprilie, un autoturism a fost spart la Șcheia, printre suspecţii identificaţi fiind şi un minor în vârstă de doar 13 ani. A doua zi, pe 15 aprilie, copilul de 13 ani, aflat pe un drum din cătunul de romi din Șcheia, a fost urmărit de două maşini în care erau în total patru bărbaţi. Din cercetările ulterioare ale poliţiei rezultă că minorul a fugit în curtea casei unui unchi de-al său. De aici, din curte, a fost săltat la propriu şi urcat în una din maşini. Principalii agresori ai minorului au fost identificaţi în persoana a doi fraţi, Ilie Daniel Ferar, în vârstă de 21 de ani, şi Vasile Dragoş Ferar, de 19 ani. Aceştia l-ar fi urcat pe minor în maşină, pe bancheta din spate, unde l-ar fi lovit. Corecţia a continuat apoi într-o locuinţă. Aici a ajuns o patrulă de la Poliţia Șcheia, care i-a găsit pe agresori, dar şi pe minorul de 13 ani.

Justificarea agresorilor a fost că s-au dus peste minorul de 13 ani pentru a recupera borseta furată.

 

Reţinuţi şi puşi imediat în libertate, sub control judiciar

Principalii agresori identificaţi, fraţii Ferar, au fost puşi sub acuzare pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, lovirea sau alte violenţe şi violare de domiciliu. Chiar în prima zi de Paşte, cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi duşi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Procurorul de caz a decis, în aceeaşi zi, ca cei doi să fie cercetaţi în stare de libertate, sub măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, astfel că cei doi nu şi-au mai petrecut noaptea în arest. Inculpaţii au impuse mai multe obligaţii şi restricţii iar dacă vor încălca vreuna din ele vor ajunge în arest preventiv.

Printre cei cercetaţi în dosar se mai găsesc încă doi bărbaţi, inclusiv proprietarul maşinii sparte.

 

„Să nu îndrăzniţi să vă ridicaţi bunurile furate de ţigani, la Șcheia, că aşa păţiţi”

„Să nu îndrăzniţi să vă ridicaţi bunurile furate de ţigani, la Șcheia, că aşa păţiţi”, s-au revoltat localnicii pe reţelele de socializare. „În baza poliţistilor din Șcheia aveţi două variante: 1 Ori nu vă recuperaţi bunurile niciodată 2. Ori dacă le recuperaţi singuri ajungeţi la Parchetul Suceava”, s-au mai revoltat oamenii din Șcheia.

Fapta de lipsire de libertate şi lovire este gravă, cu atât mai mult cu cât este vorba de un copil de doar 13 ani. Cert este că situaţia de la Șcheia este din ce în ce mai tensionată, iar un conflict etnic violent, foarte intens promovat de unele persoane pe reţelele de persoane, nu pare a fi foarte departe de realitate.

 

Cum s-a ajuns la lipsirea de libertate în formă gravă a minorului de 13 ani

Până acum, în cele mai multe cazuri, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava nu au considerat că este necesar ca suspecţii de fapte penale din Șcheia să fie înaintaţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă. Ne referim în special la fapte de furt recente, cea mai gravă fiind cea comisă de fraţii din familia Bozomală, care nu au primit nici măcar control judiciar, deşi au terorizat la propriu o familie, care a ales să se mute de la Șcheia. Faptul că nimeni nu a fost arestat le-a dat localnicilor impresia că autorităţile nu au de gând să le facă dreptate, iar pe acest fond s-a ajuns la fapta de lipsire de libertate în formă gravă a minorului în vârstă de 13 ani. Pe de altă parte, şi această din urmă faptă este gravă, iar suspecţii pot răsufla uşuraţi că nu au fost înaintaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea junglei la Șcheia: un minor rom, în vârstă de 13 ani, sechestrat şi lovit de păgubiţii dintr-un furt.
 Vizualizări articol: 10903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 8 voturi
Legea junglei la Șcheia: un minor rom, în vârstă de 13 ani, sechestrat şi lovit de păgubiţii dintr-un furt2.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Legenda tiganeasca? trimis de
(19 apr 2017, 14:42:20
Cand se naste un tigan, dispare o bicicleta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei