Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 apr 2017 - Anul XXII, nr. 87 (6503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Ţări în care poţi spune ”gata, ajunge!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Să nu faceţi gafa să întrebaţi pe vreun tâmpit din politica românească cine este Jean-Pierre Van Rossem. Nici pe vreun Cosmin Guşă să nu-l întrebaţi. N-o să ştie să vă răspundă şi, de aceea, veţi crea un moment penibil. Deşi Van Rossem, ajuns la 72 de trepte pe scara vieţii, a fost un personaj emblematic al vieţii politice belgiene şi europene din anii `90. A mai fost şi proprietarul unei echipe de formula unu, ceea ce l-a propulsat spre un nou rând de lumini ale rampei.

Pe scurt, un om care – dacă ar fi să-l caracterizăm în limbajul bovin carpato-dunărean - a ştiut să trăiască. Şi a făcut-o din plin. Vorba baladei, puţin adaptată: ”Şi avea, fără de preget, / Europa după deget.”

Pentru c-a ştiut să trăiască, se pare c-a învăţat şi să moară, că oricum una e legată de cealaltă. Acum câteva zile, omul şi-a anunţat decizia de a cere eutanasia, Belgia fiind – se ştie – o ţară care încuviinţează acest ultim act voluntar, în situaţii medicale justificate. Şi, se pare, Van Rossem n-a scăpat de hărţuirea bolilor. Dar nu e doar atât.

”Am avut o viaţă exuberantă, dar consider că e destul. Simt că sunt în declin, şi vreau să decid eu însumi când să-mi opresc viaţa. Până la finele acestui an voi spune gata, ajunge!” – explică el.

E o decizie unilaterală, pe care însă o va discuta cu cei doi fii ai săi. Este convins că îl vor înţelege. Apoi, Van Rossem revine asupra vieţii sale, cu două precizări, care i-ar încânta până şi pe-unii ca Adrian Mutu sau Popescu Tăriceanu: ”Am avut cele mai frumoase femei şi cele mai spectaculoase automobile. Am avut 891 de milioane de dolari, când eram la vârf...” 

Atitudinea acestui om – şi ce om! – are darul de a ne pune pe gânduri. În decembrie, a murit fiinţa care mi-era cea mai dragă. Umilită fizic de un corp şi un creier care nu o mai serveau. A târâit-o aşa, aproape jumătate de an, chinuindu-se pe ea, chinuindu-i pe cei din jur. Doar clinica unde era îngrijită era mulţumită, pentru că scotea biştari din asta.

Când începe declinul, trebuie să ai dreptul să decizi tu însuţi. Printre drepturile omului e şi acesta. Astfel se pune problema în tot mai multe state dezvoltate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţări în care poţi spune ”gata, ajunge!”.
 Vizualizări articol: 1867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Ţări în care poţi spune ”gata, ajunge!”3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei