Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 apr 2011 - Anul XVI, nr. 83 (4681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Durere

Familia vrea să vadă pentru ultima dată trupul lui Filaret Moţco înainte de înmormântare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Trupul neînsufleţit al fostului expert militar ONU Filaret Moţco, ucis vinerea trecută în Afganistan, a ajuns ieri în localitatea natală, Izvoarele Sucevei. În satul în care s-a născut şi a copilărit, Filaret Moţco era aşteptat de mama sa de 83 de ani, Eudochia Moţco, precum şi de membrii familiei şi de cei care l-au cunoscut.

Corpul lui Filaret Moţco a fost adus ieri cu o aeronavă militară pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Salcea, unde era aşteptat de membri ai familiei şi prieteni, precum şi de Batalionul 335 Artilerie din Garnizoana din Botoşani. După aterizarea aeronavei, sicriul metalic în care se afla trupul fostului expert militar a fost transportat pe umeri de militarii veniţi din Botoşani, până la locul unde a avut loc ceremonialul militar şi cel religios. Sicriul era acoperit cu steagurile României şi ONU.

La ceremonial au fost prezenţi fraţii lui Filaret Moţco, care au însoţit sicriul de la Bucureşti, familia, prieteni, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, parlamentarii Ioan Bălan şi Sanda-Maria Ardeleanu şi numeroşi şefi de instituţii deconcentrate.

 

Familia vrea să fie sigură că în sicriu este trupul lui Filaret Moţco

După finalizarea ceremoniilor, unul dintre cei doi fraţi mai mari ai fostului diplomat ONU, Ioan Moţco, a spus că familia ar mai vrea să vadă încă o dată trupul fratelui lor. Deşi convins că acest lucru este aproape imposibil, Ioan Moţco, a spus că aceasta ar fi ultima lor dorinţă înainte de a-l îngropa.

„Măcar să-i dăm o ultimă sărutare”, a mărturisit, îndurerat, fratele lui Filaret Moţco. Ioan Moţco a spus că mama sa îşi aşteaptă copilul acasă, acolo unde, când venea din misiunile sale din întreaga lume, se comporta ca un adevărat bucovinean.

„Mama a spus că vrea să-şi vadă din nou copilul acasă. Tot timpul când vedea îi spunea mamei să pună repede mămăligă cu cartofi. Îi era drag să se ţină de tradiţii. Era un om care vroia să îmbuneze lumea”, a mai spus Ioan Moţco.

 

„Dinte pentru dinte”

O mătuşă a lui Filaret Moţco, Paraschiva Sidoriuc, de 72 de ani, a spus că nepotul său a fost sprijinul familiei şi că moartea sa reprezintă o pierdere pentru întreaga familie. Bătrâna a cerut dreptate, precizând că familia vrea să afle adevărul cu privire la moartea lui Filaret Moţco. „De ce ni l-au răpit? Să ne daţi un răspuns. Se răscoleşte în lada ceea de fier şi nu se poate odihni. Niciodată în 43 de ani nu s-a odihnit pentru că nu a avut timp. A plecat la 6.000 de kilometri să fie bine la toată lumea. Dacă nu se poate deschide lada în care a fost pus corpul, să se pună o Biblie pe ladă şi să pună mâna cine este cel mai competent şi să se jure că este el acolo. Vrem dreptate şi nu cerem nimic altceva. Vrem răspuns oficial”, a spus bătrâna printre lacrimi. Paraschiva Sidoriuc consideră că cei care i-au omorât nepotul merită aceeaşi soartă.

„Moarte pe moarte şi dinte pentru dinte. Noi vrem răzbunare”. Bătrâna a mai spus că familia are dreptul să ştie adevărul despre moartea lui Filaret Moţco, precum şi dacă acesta a fost sau nu decapitat.

 

Şanse aproape inexistente pentru deschiderea sicriului din metal

Deşi familia fostului diplomat ONU vrea să vadă pentru ultima dată trupul lui Filaret Moţco pentru a-şi lua rămas-bun de la acesta, şansele care acest lucru să se întâmple sunt aproape inexistente.

„Potrivit legilor noastre, sicriul odată închis nu se poate deschide mai repede de un an şi doar în perioada rece. Odată ce sicriul a fost închis nu mai poate fi deschis, doar dacă Parchetul decide altfel”, a declarat şeful Direcţiei de Sănătate Publice Suceava, Ludovic Abiţei.

Acesta a plecat spre Izvoarele Sucevei împreună cu maşina care transporta sicriul pentru a explica familiei că sicriul nu poate fi deschis.

Abiţei a mai precizat că autorităţile sanitare au constatat că documentele de însoţire a sicriului cu trupul lui Filaret Moţco sunt în perfectă ordine, iar în baza acestora va fi emis certificatul de înhumare.

 

Familia lui Filareţ Moţco va primi sprijin din partea ONU

În aeronava care a transportat trupul lui Filareţ Moţco la Suceava s-a aflat şi responsabilul pe probleme de securitate ONU, reprezentantul pentru România dr. Francois Farah. Acesta a spus că Filaret Moţco a avut o carieră impresionantă, lucrând la ONU din anul 2006.

„Filaret a avut o carieră impresionantă. El combina o minte ascuţită, o inteligenţă puternică cu o atitudine grijulie şi o personalitate prietenoasă. Astăzi, familia ONU este extrem de şocată şi tristă de pierderea lui Filaret”, a spus oficialul ONU în România.

Dr. Francois Farah a mai adăugat că familia lui Filaret Moţco va beneficia de sprijin din partea ONU, în baza protocoalelor pe care organizaţia le are atunci când un membru al echipei îşi pierde viaţa la datorie.

 

Înmormântarea va avea loc astăzi, de la ora 12:00

Fostul expert militar ONU va fi înmormântat în cursul zilei de astăzi în comuna Izvoarele Sucevei, slujba religioasă urmând să înceapă la ora 12:00. Corpul neînsufleţit al lui Filaret Moţco a fost depus în casa părintească.

La înmormântare va fi prezent şi oficialul ONU Francois Farah, alături de autorităţi şi reprezentanţi ai armatei. Ceremonialul militar va fi organizat tot de Batalionul 335 Infanterie al Garnizoanei din Botoşani.

 

O carieră impresionantă

Filaret Moţco şi-a pierdut viaţa la vârsta de 43 de ani în timpul manifestaţiilor din Mazar-i-Sharif, din Afganistan. Unii dintre protestatari au intrat în sediul biroului ONU (United Nations Assistance Mission in Afghanistan - UNAMA) din nordul Afganistanului,  ucigând şapte angajaţi, printre care şi expertul militar Filaret Moţco. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Filaret Moţco ocupa la momentul atacului poziţia de locţiitor al şefului biroului regional al UNAMA de la Mazar-i-Sharif şi era expertul politic cu rangul cel mai înalt din cadrul biroului.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, Filaret Moţco a urmat, în perioada 1987-1990, cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, specialitatea militară intendenţă, a fost înaintat la gradul de locotenent în anul 1990 şi a lucrat în Batalionul 443 Aprovizionare Transport până în septembrie 1991, când a trecut în rezervă la cerere.

Activitatea sa în organizaţiile internaţionale a inclus misiuni de teren în Kîrgîzstan, Federaţia Rusă – nordul Caucazului (Cecenia) şi Tadjikistan, în cadrul OSCE, în Federaţia Rusă (Cecenia şi Inguşetia), în cadrul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi la Centrului regional de combatere a criminalităţii transfrontaliere al Iniţiativei de Cooperare din Europa de Sud-Est de la Bucureşti. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler lui Filaret Moţco.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Familia vrea să vadă pentru ultima dată trupul lui Filaret Moţco înainte de înmormântare.
 Vizualizări articol: 1874 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 15 voturi
Familia vrea să vadă pentru ultima dată trupul lui Filaret Moţco înainte de înmormântare5.0515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 9 apr 2011, 11:30:09
Bobul de lacrimă ce picură
Din atâtea suflete triste
Au făcut o adâncitură
Ca un crater pentru .. acatiste

E trist numai şi să te gândeşti
La cretinismele astea religioase
La ,,bombele duhovniceşti’‘
Cu care afganii îi ,, binecuvântase ’’

Viaţa (parcă ) nu mai e ce’a fost
/ OMUL / e un cuvânt perimat
A ars o carte , undeva , un prost
Iar şrapnelul în altă parte s-a format

Odihneşte-te în pace ! (fii liniştit)
Totul va fi la fel (ca atunci când ai trăit)
Omenirea în 7 miliarde s-a’mpărţit
Şi’n final, cu 4 scânduri fiecare’i răsplătit
2.   Dumnezeu sa-l odihneasca trimis de
(10 apr 2011, 22:37:00
MI-A FOST CO;EG DE SCOALA DE OFITERI ACTIVI DE LA SIBIU...UN MARE OM SI UN BUN COLEG DE BREASLA MILITARA...VIATA E NEDEREAPTA!!!
3.   Jertfa pentru pace trimis de
(11 apr 2011, 09:08:34
Intr-o Romanie in scara si piramida valorilor este inversata ,aflam post-mortem despre eroi ai neamului care se jertfesc pe altarul pacii si intelegerii intre popoare. Fie ca memoria sa sa fie pastrata vesnic de toti cei care l-au cunoscut si l-au iubit. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei