Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 apr 2011 - Anul XVI, nr. 82 (4680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Comentariu

Neamul prost e prolific

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cred că în nici o vreme, neamul prost n-a avut condiții mai prielnice să se înmulțească. Neamul prost e în general prolific, face iute pui, dă peste cap prognozele şi statisticile. Neamul prost nu ține, cum ar înțelege unul străin de codificările noastre lingvistice, de genetică. Nu uit cum un copil, supărat pe frate-său pe uliță, îi zicea „nu vezi, mă, că eşti neam prost”. Păi dacă celălalt puşti, care-i era frate, era bănuibil că ar fi „neam prost”, nu era şi el pe trasee sangvine tot neam prost? Nu, nu era. Neam prost devine sau este un individ prin el şi pentru el. Parcă în  romanul „Pădurea nebună” al lui Zaharia Stancu încape şi acel țăran care e şi rămâne mândru de fiu-său, ajuns mare la oraş (avocat cred), chiar dacă progenitura nu-l mai băga în seamă. Bătrânul se duce uneori lângă căsoiul de la oraş al fiului, stă o vreme în stradă rezemat de casă, pentru că nora nu-l primeşte înăuntru şi fiul trece pe lângă el părând a nu-l recunoaşte, pipăie încântat pereții şi se întoarce încărcat de energie în satul lui şi la sărăcia lui. Iubirea de fiul ajuns mare „neam prost” la oraş nu apune. Bătrânul, în modestia şi naivitatea lui, rămâne un neam bun chiar dacă a dat naştere unui neam prost.

În Oltenia, în satul Risipiți, situat undeva între Calafat şi Cetate, a rămas faimos un personaj ajuns în perioada interbelică ministru şi om cu multă avere la Bucureşti. Venea uneori în sat să-şi viziteze mama pe care o convoca la primărie. Neamul prost sosea întotdeauna în satul prin care umblase desculț, cu două limuzine. În prima călătorea el, în a doua îi venea pălăria, aşezată pe bancheta din spate. Al doilea şofer alerga să i-o aducă imediat ce maşinile opreau în centrul localității. Uitați-vă, mă, amărăştenilor ce mare am ajuns eu, era mesajul neamului prost. Azi avem o grămadă de neamuri proaste cocoțate, pe căi dintre cele mai dubioase sau scârboase, în demnități înalte. Lățiți în limuzinele lor cu geamuri fumurii sau preluați direct de elicopter, din grădina vilei, ei uită sau au uitat cu desăvârşire de unde au plecat. Neamul prost din ei dă în clocot. Deschizi televizorul şi dai de mutra cu ifose a neamului prost care se lasă, cu vizibilă plictiseală, intervievat. De ce trăim prost? Pentru că sunteți puturoşi, nu munciți, nu meritați să trăiți bine şi e normal că dacă sunteți proşti trebuie să şi trăiți prost! Neamul prost râde amuzat de micimea celor mulți.

În nişte sate înnămolite, cu case dărâmate de viituri, cu morți încă negăsiți sub bolovănişuri, o cucoană de la Capitală, ministru, dă prin geamul coborât al limuzinei, ciocolată copiilor care aleargă flămânzi în spatele bolidului strălucitor. Lângă ciocolată, cucoana politică pune şi o carte de vizită cu poza ei care râde îmbelşugat. Să țină minte mucoşii ăia mici, cu burțile umflate ca la subnutriții din Biafra, cine s-a milostivit de ei. Unor femei le dă pantofi cu toc înalt, ceea ce, în nenorocirea în care viețuiesc acei oameni, pare o blasfemie. Neamul prost nu se sinchiseşte niciodată de eventualul ridicol al împrejurărilor. El respiră încă, chiar şi într-o atare descindere între sărmani, obligatorie electoral, aerul saloanelor parfumate din Bucureşti.

Am ieşit deunăzi de la o emisiune de televiziune unde avusesem ca partener de dialog un reprezentant gomos al puterii, deodată cu acesta, pe aceeaşi uşă. Sunteți cu maşina? – m-a întrebat el brusc politicos. Nu, zic, iau un taxi până acasă. M-a întrebat unde stau. Am şi eu drum pe acolo, vă invit să mergeți cu mine. Am suit. Televizor în bord, scule electronice în pereţii bolidului cum nu mai văzusem. Totul degaja opulenţă şi nu era greu de bănuit că politicianul, unul dintre fiţoşii partidului de la putere, vrea să mă năucească. Iată cine sunt eu, iată ce pot şi cu ce mă afişez! M-am uitat îndărăt să văd dacă ne urmează limuzina care îi transportă pălăria. Am coborât mai iute, pretextând nişte târguieli de care uitasem. Nu ştiu de ce, dar trăiam o acută senzaţie de sufocare amestecată cu greaţă. Peste lumea aceasta sărăcită şi debusolată s-a instalat - şi nu ştiu dacă îl va mai da cineva vreodată jos – neamul prost. Vremuri de domnie deşănţată şi tiranică a neamului prost.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neamul prost e prolific.
 Vizualizări articol: 2525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Neamul prost e prolific4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 8 apr 2011, 12:55:08
E atâta batjocură de / cu lucruri importante
Încât nici cuvintele nu mai au greutate
/ reformă / crimă / copilărie / morminte
Sunt duse’n derizoriu , fals uzate

Valoarea e totuna cu succesul , de când ?
Decând românu’ respiră .. româneşte
Intestinele minţii nu le’auzim plângând
Şi-n timp prostia se adânceşte

E atâta batjocură peste tot în jur
Încât mintea limpede înnebuneşte
Şi nu’i poţi găsi prostului vreun cusur
Fiindcă nu’nţelege (deşi’i vorbeşti româneşte )
2.   Comentariu trimis de
( 8 apr 2011, 14:18:47
Cred ca de fapt,articolul dumneavoastra ar putea sa se intituleze ''Tara neamului prost''. De ce spun asta?... Pentru ca,sunt convins,majoritatea dintre noi am putea exemplifica cu prieteni din copilarie,rude,cunoscuti,care pentru simplul fapt ca au fost undeva la timpul si locul potrivit,rivalizeaza ca si comportament cu personajul din ''Padurea nebuna''.
Este deajuns sa va uitati si la comportamentul din timpul concediilor de vara ale 'capsunarilor' nostri si oricine va putea intelege ca suntem ''Tara neamului prost'
3.   Pt Arvinte trimis de
( 8 apr 2011, 20:06:32
Ai dreptate Arvinte.Traiesc si muncesc in strainatate si sunt inconjurat de atata bun simt incat ma rusinez cand cand vad cate un NEAM PROST de roman care se afiseaza cu tot ce are el mai bun si daca se poate si cu o manea data la maxim in boxele noului sau BMW ca sa vada spaniolii si mai ales romanii de aici ca el s-a ajuns si e tare.Din pacate boala asta nu se lecuieste la granita si neamul prost se manifesta peste tot.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei