Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 apr 2011 - Anul XVI, nr. 83 (4681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani de la UE

70 de tineri din judeţ, cu prime de la 10 la 25 de mii euro după ce au intrat în agricultură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măsura 112 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, „Instalarea tinerilor fermieri”, prin care persoanele până în 40 de ani care se apucă de agricultură primesc prime cuprinse între 10.000 şi 25.000 de euro, are 70 de beneficiari în judeţul Suceava.
Specialiştii Camerei Agricole Judeţene spun că nu este nici mult, dar nici puţin şi anunţă că în luna iulie a acestui an se organizează o nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru aceşti bani.

Acest ajutor financiar european deloc de neglijat a ajuns la foarte mulţi apicultori din judeţ, însă şi la fermieri care au combinat creşterea animalelor cu cultivarea terenurilor. În total, în sesiunile organizate în 2009 şi 2010 s-au înregistrat 70 de proiecte eligibile, în majoritatea cazurilor beneficiarii încasând deja banii (excepţie fac cei care au depus proiecte în a doua parte a anului 2010). De asemenea, mai există patru beneficiari din judeţul Suceava, care însă au exploataţii agricole pe raza altor judeţe.

 

Exemplele unor fermieri care evoluează spre succes

Reprezentanţii Camerei Agricole Judeţene ne-au dat trei exemple de beneficiari a căror evoluţie pare a se îndrepta spre succes. 

Tiberiu Reus este unul dintre ei. Acesta şi-a deschis o fermă apicolă la Ipoteşti, accesând în 2009 măsura 112. A plecat de la un număr de 170 de familii de albine, încasând, conform punctajelor care se acordă în acest program, 24.000 de euro. Astăzi, precizează Camera Agricolă Judeţeană, acesta şi-a dublat numărul de familii de albine. Mai mult decât atât, a reuşit să înfiinţeze Cooperativa Agricolă „Apicola  Melyssa”, prin intermediul căreia îşi desfăşoară activitatea împreună  un număr de aproximativ 60 de apicultori. 

În prezent, aceştia au reuşit să-şi deschidă un magazin cu profil apicol  în municipiul Suceava.

Un alt exemplu este Todirica Strugariu, din satul Pârteştii de Sus, comuna Cacica. Aceasta a beneficiat de un sprijin de 18.000 de euro pentru o fermă mixtă preluată de la părinţi, constând în 27,82 hectare teren în arendă şi un număr de 35 de bovine. Sprijinul financiar va fi folosit de aceasta pentru achiziţionarea unei cositoare rotative, a unei instalaţii de erbicidat, a unei maşini de plantat cartofi, a unei greblatoare de împrăştiat fân etc.  

Unn al treilea exemplu este cel al unei tinere care şi-a deschis o fermă legumicolă. Simona Calinciuc, din Grăniceşti, a accesat prima de instalare în iunie 2010, având în exploatare şapte hectare cultivate cu cartofi şi legume. Ea a beneficiat de sprijin financiar de 25.000 de euro, bani folosiţi pentru achiziţionarea unor utilaje performante.

 

Nu pot accesa prima din cauză că nu au acte pe pământ

Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Suceava, a arătat că mulţi dintre cei 70 de beneficiari au preluat practic afacerea părinţilor.

„Cei care cultivă suprafeţe importante de teren ori cresc mai multe animale pot să treacă terenul pe urmaşii mai tineri care sunt dispuşi să muncească şi sunt conştienţi că trebuie să progreseze în afacere. Mulţi vor să facă asta, însă se lovesc de o mare problemă: nu au acte perfectate pe suprafeţele pe care le lucrează, terenurile rămânând pe numele părinţilor sau bunicilor”, a precizat Viorel Marinache.

El a subliniat că beneficiarii acestei prime de instalare trebuie să aibă până în 40 de ani, să fie absolvenţi de liceu, în timp ce obligatoriul curs de calificare în agricultură îl pot începe chiar în momentul în care depun proiectul.

 

Cine poate încasa prima de instalare

Trecând peste aceste prime condiţii, prima de instalare poate fi accesată doar dacă tânărul care se apucă de agricultură are o exploataţie cuprinsă între 6 şi 40 de aşa numite unităţi de dezvoltare economică (UDE-uri). De exemplu, unui hectar de teren cultivat cu grâu îi corespund 0,28 UDE-uri, ceea ce înseamnă că pentru a putea încasa prima minimă, de 10.000 de euro, fermierul trebuie să cultive în jur de 20 de hectare de teren cu grâu. În cazul vacilor cu lapte, un animal este echivalentul a 0,26 UDE-uri, de unde rezultă că pentru a încasa prima minimă un tânăr trebuie să crească minimum 25 de bovine. Un cultivator de legume proaspete poate lua prima dacă cultivă în jur de trei hectare de teren, în timp ce un crescător de porcine trebuie să aibă măcar 45 de capete pentru a lua prima minimă.

Aceste unităţi de dezvoltare economică pot fi atinse şi prin cumularea numărului de animale cu cel al culturilor lucrate, pentru fiecare specie de pasăre sau animal, respectiv pentru fiecare cultură, acordându-se un anumit punctaj.  

În cazul apicultorilor, 100 de familii de albine pot asigura încasarea primei cu valoarea cea mai mică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 70 de tineri din judeţ, cu prime de la 10 la 25 de mii euro după ce au intrat în agricultură.
 Vizualizări articol: 2578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
70 de tineri din judeţ, cu prime de la 10 la 25 de mii euro după ce au intrat în agricultură3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei