Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 apr 2011 - Anul XVI, nr. 83 (4681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Efecte nedorite

Scădere drastică a călătoriilor efectuate cu autobuzele TPL

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scumpirea biletelor de călătorie pe autobuzele şi microbuzele societăţii de transport public local TPL, dar şi criza financiară care afectează populaţia Sucevei a dus la o scădere drastică a frecvenţei călătoriilor.

În urma unei analize a activităţii TPL în 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a rezultat o scădere drastică a numărului de călătorii efectuate cu bilete. Mai exact, diferenţa este de aproape 200.000 de călătorii, între luna martie 2010 şi martie 2011, situaţie care, din punct de vedere economic, generează pierderi foarte mari societăţii de transport public local.

O mică parte din această diferenţă este justificată de numărul ceva mai mare de abonamente, eliberate la începutul acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, administratorul unic al TPL, Darie Romaniuc, e convins că pe mulţi dintre călători i-a pierdut în favoarea operatorilor privaţi de maxi-taxi, care au păstrat acelaşi preţ al călătoriei, de 1,5 lei, în vreme ce TPL a majorat costul unei călătorii la doi lei, începând din ianuarie 2011. Această diferenţă de preţ se va mai menţine luna viitoare, pentru că de la 1 iunie şi microbuzele de maxi-taxi aparţinând ATPL vor adopta un alt tarif, cel mai probabil tot de doi lei.

O altă parte a călătorilor care nu se mai regăsesc în statisticile TPL pur şi simplu au renunţat la a se mai deplasa cu autobuzul pe distanţe scurte, preferând mersul pe jos, care e mai sănătos dar şi mai economic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scădere drastică a călătoriilor efectuate cu autobuzele TPL.
 Vizualizări articol: 1162 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 7 voturi
Scădere drastică a călătoriilor efectuate cu autobuzele TPL4.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un dobitoc trimis de
( 9 apr 2011, 11:13:17
Mare dobitoc ! romaniuc are impresia gresita ca s-au pierdut calatori in favoarea Maxi-Taxi-urilor! eu lucrez pe maxi si va pot sa va zic , ca nu a crescut numarul de calatori de cand a ramas pretul unui bilet 1,5 lei . S-a pastrat pretul asa ca sa tinem si noi putinii calatori care mai circula cu noi . Proasta lor administratie si rachetele pe care le trag soferii lor prin oras ( care sa ajunga mai repede la capat ) asta duce incet incet ,tpl-ul la vale domnule romaniuc . sau sunteti suparat ca nu mai aveti cum sa va dati dumneavoastra si domnul smochina prime de paste de cate 10000 -20000 de lei fiecare . nesimtiti ordinari !!!
1.1  RE: Un dobitoc trimis de
( 9 apr 2011, 16:15:30
totusi, bilete de ce nu dati, ca doar aveti. Daca nu va convine vindeti microbuzele.
Or fi ele ieftine, dar stim noi, cum sunt, si din ce sunt facute.
Nu vreau sa intru in detalii, dar cu exceptia a 2-3 firme care au investit(ex nea Mitica Tiperciuc si altii), in rest, mergeti cu microbuzele facute din 2-3 daune totale, cu masini care duc la milionul de km, si transportati calatori, si va mai plangeti.
In plus unii soferii ai acelor maxi-taxi(unii dintre ei fosti soareci), sunt de-o nesimtire crasa. Nu poti sa mergi pe strada de ei.
Bine va face Lungu ca va scoate, cu toate ca am de castigat de pe urma voastra.
Faceti-va curatenie in ograda proprie, mai intai...
2.   Niste hoti trimis de
( 9 apr 2011, 11:20:17
Ati pastrat biletul la 1.5 ca va convine si nu dati bilete.
DAca ati fi dat bilete de calatorie, ati fi urcat si voi pretul.
Dar, cine sa va verifice...
Evaziune fiscala la maximum. Buna era legea cu suma minima de plata a fiecarei firme, indiferent de ce venituri ai...
2.1  RE: Niste hoti trimis de
( 9 apr 2011, 12:13:12
Fiind in necunostinta de cauza va permiteti sa comentati !! dar pentru cultura dumneavaoastra generala se plateste o taxa de redeventa in valoare de 2300 de lei pe luna catre primarie ... evazionisti sunt cei de la tpl care umbla cu serii duplicat la bilete asa ca daca nu cunoasteti mai bine sa va abtineti de la comentarii ... si daca aveti impresia ca maxi -taxi e o mare afacere de ce nu va luati unul acum sunt ieftine cam 6-7ooo de euro bucata ... lasati-ne cu comentriile dvs partinitoare...asa si cretinul de romaniuc zicea intr-o emisiune tv ca noi alimentam din alta parte decat de la benzinariile autorizate ...adica de unde din ucrainalaughing))))??? penibil exact ca si comentariul dumneavoastralaughing)
2.2  RE: Niste hoti trimis de
( 9 apr 2011, 16:16:56
Totusi, bilete de ce nu dati, ca doar aveti.
Daca nu va convine vindeti microbuzele. Or fi ele ieftine, dar stim noi, cum sunt, si din ce sunt facute. Nu vreau sa intru in detalii, dar cu exceptia a 2-3 firme care au investit(ex nea Mitica Tiperciuc si altii), in rest, mergeti cu microbuzele facute din 2-3 daune totale, cu masini care duc la milionul de km, si transportati calatori, si va mai plangeti. In plus unii soferii ai acelor maxi-taxi(unii dintre ei fosti soareci), sunt de-o nesimtire crasa. Nu poti sa mergi pe strada de ei. Bine va face Lungu ca va scoate, cu toate ca am de castigat de pe urma voastra. Faceti-va curatenie in ograda proprie, mai intai...
2.3  RE: Niste hoti trimis de
( 9 apr 2011, 19:40:33
@ reddog
redeventa e una, impozitul pe profit e altceva. Prima nu va scuteste sa o platiti pe a doua.
3.   Ma nu va luati de maxi taxi trimis de
( 9 apr 2011, 11:44:18
Daca este redus nr. de maxi taxi eu nu mai votez PDL in veci!, ca nu am sa merg din Itcani pe Marasesti la intoarcere din Obcini!!! Ori bagati AUTOBUZ nr 1 (nu maxi dintrala jegos cuma re tpl-ul) sa plece la MAX 10 minute de nr 5!

Era clar cand ati scumpit biletele ca o sa se intample chestia asta ati ajuns la un prag psihologic 2 RON .. logic ca nu te mai urci in autobuz pentru o statie doua.. sau chia rmai multe...
3.1  RE: Ma nu va luati de maxi taxi trimis de
(10 apr 2011, 07:47:12
Ar trebui sa nu mai votezi PD-L chiar daca iti baga metrou pana la Itcani...
4.   Perfect trimis de
( 9 apr 2011, 11:46:30
Asa de mult s-au chinuit nenea Lungu si nenea Romaniuc sa elimine orice concurenta a TPL incat rezultatele se vad. Eu zic sa faca biletul de 8 lei. Asa isi vor revenilaughing
5.   ! trimis de
( 9 apr 2011, 12:02:27
Poate multi dintre cei care mergeau cu autobuzul prefera mersul pe jos din cauza ca e mai sigur.Unii din profesionistii tpl au un stil de condus de parca ar transporta "barabule" si nici o grija pentru autobuzele cu care dau prin gropi parca in dusmanie(doar nu-s ale lor).Cred ca ar fi bine de montat si limitatoare de viteza pe autobuze(50 km/h) poate asa se reduce consumul si nu mai fac unii raliuri !!!
6.   Pretul scump boala romanului trimis de
( 9 apr 2011, 12:43:19
D-le Romaniuc, tipic romanesc. Ti-am spus acum doua luni, in alt ziar, pasii care sa-i faci ca sa fi macar pe zero. Romanul sufera de-o boala, cand da de fundul sacului creste pretul, atat stie. Mai sunt si alte pargii care daca nu le faci ai sa-ti canti singur prohodul. Da de urgenta pretul la 1,5 lei, vezi obiectiv fluxul de calatori pe ore si trasee, mentine cele viabile si eventual extinde-te spre comunele din asa-zisa metro ☭ . Asta nu inseamna ca nr. de personal trebuie sa fie fix, acum ai ocazia cu maretul nou cod al muncii si echitatii sociale. Orice traseu blocat de lucrari ISPA se anuleaza chiar daca e blocata si numai o banda. Sa auzim de bine si peste 2 luni.
7.   Rumani trimis de
( 9 apr 2011, 14:03:35
Conceptia PDL-ista este una pur comunista. Darie asta se plange practic ca nu detine monopulul pe piata transportului in comun. Sa suga o...ceapa. Concurenta este benefica dezvoltarii si in principiu..noua cetatenilor.
Reddog are dreptate. Soferii de autobuz sunt cei mai prosti din curtea scolii. Eu fol TPL si ATPL in aceeasi masura, fiindca uneori cobor in ultima statie din Sf. Ilie. Am remarcat ca in ultima vreme aut. nr. 2 circula extrem de rar si foarte prost. Aseara erau doua aut. nr 2, unul dupa altul. Sa nu mai spun de abominatia cu taxatoare in autobuz,care put si-s nesimtite si nu fac altceva decat sa te deranjeze din toate pctele de vedere. Sa le transforme pe femeile astea (si barbati) in case de bilete cum sunt in toate tarile civilizate..de fapt orase civilizate din tara noastra. Eu am o axioma: Toti de la TPL=cretini.
7.1  RE: Rumani trimis de
( 9 apr 2011, 22:09:59
vezi ca amesteci politica cu prostia. sunt doua lucruri la fel de daunataore dar nu pot fi confundate. pari un baiat destupat la cap dar esti inca tanar.
7.2  RE: Rumani trimis de
(10 apr 2011, 13:40:26
Observ ca ai vrut sa pari destept in comentariu, dar ai esuat pt. ca nu ai argumentat punctul de vedere. Deci, mica ta infatuare = 0
8.   Cel mai scump tarif trimis de
( 9 apr 2011, 14:20:18
avem cel mai scump tarif pentru transportul local din tara (la Bucuresti, de exemplu, a fost 1.30 lei, iar abia acum a trecut la 1.80 lei), pentru o ruta de cativa kilometri.
dar asa au hotarat dragii nostri consilieri locali (ca si in cazul apei potabile etc.) ca trebuie sa avem cele mai mari tarife din tara. doar suntem cei mai bogati...
daca nu ma-nsel, distinsii consilieri locali sunt si platiti pt aceasta, ca membri ai AGA...
9.   Comentariu trimis de
( 9 apr 2011, 17:57:58
CINE MAI MERGE CU AUTOBUZU IN MIROSURILE ALEA??..OAMENI PREFERA ACUM SA MEARGA PE JOS..AFARA MACAR E MIROS DE PRIMAVARA..
10.   TPL trimis de
(10 apr 2011, 07:54:03
Circul cu transportul in comun extrem de rar,iar cand am facut-o am vazut scaune si manere jegoase in autobuz,praf pe jos si multa nesimtire...Chiar nu le spala nimeni la garaj?
11.   EFECTE NEDORITE PT CETATENI... trimis de
(10 apr 2011, 17:23:00
DIN TOATE COMENTARIILE DE MAI SUS AM RETINUT CATEVA IDEI PE CARE LE CONSIDER PERTINENTE - le trec aici in " jalba"-SI MAI ADAUG SI EU CATEVA .AR FI BINE CA DOMNUL PRIMAR SI CEI CARE CONDUC TPL-UL SA TINA CONT, DE ELE DACA NU VOR SA DEA FALIMENT. 1. Consider ca scumpirea biletelor a fost o prostie...cel care a propus era beat la propiu sau la figurat.Scumpirea a fost nejustificata deoarece distanta pt care se circula cu 2 lei , la noi la Suceava e f. mica in raport cu distanta pt aceasi suma in alte orase ale tarii:Iasi, Cluj, Bucuresti etc. 2.Concurenta este benefica dezvoltarii si in principiu ...noua cetatenilor.Eliminarea operatorilor de transport privat(MAXI- TAXI) nu va duce la castigarea unui nr mai mare de calatori pt TPL ..deoarece multi vor renunta cu totul la transport pt distante scurte...iar altii vor prefera la orele de varf TAXIURILE.Adunati in grup cate 3-4 calatori vor prefera confortul si rapiditatea unui taxi in defavoarea unui autobuz super aglomerat,murdar, pt care astepti de-ti vine acru ..nu poti intra in el si ajungi la destinatie la " sf Asteapta " 3.Autobuzele au un grafic de tot" rahatul" mai ales la orele de varf ...sunt calatori atat de multi iar mijloacele de transport ,nu pot face fata desi sunt si operatorii privati pe trasee. Eu stiu:dimineata intre orele 6 si 8 nu poti intra intr-un autobuz in statia Orizont spre Suceava daca nu vrei sa circuli pe scara , impins si imbrancit de ceilalti calatori ,obligati si ei sa urce cum- necum -caci trebuie sa ajunga la servici , scoli , facultate etc.Nu pun la socoteala cum se poate urca un copil in astfel de situatii...4.Sunt si soferi de la TPL care desi te vad ca vi in fuga spre autobuz si esti la o distanta f. mica nu te asteapta si-ti inchid usa in nas... Comenteaza apoi rautacios la adresa ta ..daca cineva din autobuz indrazneste sa-i faca observatie ,,e caruta lui masa ...asta e autobuz , mai frate ..are progarm " de parca cele cateva secunde erau fatale traseului...
12.   CONTINUARE.. trimis de
(10 apr 2011, 17:49:44
5.Nici unii operatori privati nu au investit in microbuze noi dar nici TPL-ul n-a mai investit. Au niste microbuze - vai de capul lor.Amintesc aici si faptul ca nici autobuzele noi promise nu au mai aparut ..Ar fi descongestionat traseele..ar fi fost un transport european civilizat.. 6.Sa nu se mai ia decizii gresite cum s-au mai luat si pana acum:s-au scos autobuzele gratuite spre si dispre mari centre comerciale pe motiv ca FURA calatorii TPL-ului;s-a scumpit biletul nejustificat ...netinandu-se cont de piata, de cerere si oferta. Acum se vrea inlaturarea celor privati fara sa puna ceva in loc...crezand ca stfel calatorii vor da navala buluc in autobuzele TPL-ului -MAREA INGHESUIALA -doar de dragul dragostei fata de aceasta si din compasiune ,,sa nu-si piarda clientii"-SOCIETATEA DE TRANSPORT. Asta sa o creada ei...vor da din rau in mai rau-sa fie siguri de asta -calatorii se vor orienta in cu totul alta directie..7. Sa caute solutii viabile si pt ei ca societate de transport dar si pt binele cetateanului -calator -Sa se uite si la ofertele vecinilor la care transportul in comun e o afacere nu o pierdere ca la noi la TPL.Daca nu pot ,sa-l privatizeze...la mai multe firme ...sa fie concurenta...
12.1  RE: CONTINUARE.. trimis de
(10 apr 2011, 23:25:34
Amin!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei