Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 nov 2010 - Anul XV, nr. 266 (4557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Manifestare

Omagiu adus folcloristului Simion Florea Marian şi slujbă religioasă la Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcoala Poiana Stampei l-a celebrat în săptămâna 1-7 noiembrie pe marele folclorist Simion Florea Marian, care a fost preot al bisericii între anii 1875-1877. În cadrul manifestărilor a fost evocată personalitatea marelui scriitor, membru al Academiei Române, au fost citite fragmente din scrierile sale şi au avut loc prezentări video. Cu acest prilej a fost realizat şi un pliant care cuprinde aspecte relevante din biografia folcloristului şi câteva prezentări ale cărţilor publicate.

 

125 de ani de credinţă ortodoxă

Sute de credincioşi au participat duminică, 7 noiembrie, la Sfânta Liturghie, săvârşită în parohia Poiana Stampei cu prilejul împlinirii a 125 de ani de când Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” a primit veşmântul sfinţirii.Slujba a fost oficiată de pr. Aurel Goraş, protoiereul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La eveniment au participat Corala „Andrei Mureşanu” din Bistriţa-Năsăud, numeroşi locuitori ai judeţelor Suceava şi Bistriţa-Năsăud, oameni de cultură, oficialităţi locale, dar şi cetăţenii de onoare ai comunei, judecător Ilie Ursu, Marin şi Niculina Vasiluţ şi Ioan Istrati.

„A fost un moment cu totul deosebit, atât prin Sfânta Liturghie, cât şi prin pomenirea preoţilor care au slujit în biserica parohiei Poiana Stampei şi a ctitorilor”, a spus protopopul Aurel Goraş.

După predica rostită de protopopul Aurel Goraş, au luat cuvântul scriitorul Ion Grigoroiu, din oraşul Ianca-Brăilă, oraş înfrăţit cu Poiana Stampei, primarul comunei Stulpicani şi profesoara Parschiva Abutnăriţei, autoarea “Monografiei comunei Poiana Stampei”, care a mărturisit cu emoţie că din delegaţia sătenilor care s-au deplasat la Viena pentru a obţine aprobarea zidirii bisericii a făcut parte şi străbunicul său, Sava Florea.

 

„Pelerin prin zestrea străbunilor”

Primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, s-a declarat mulţumit de participarea numeroasă a localnicilor la marea sărbătoare a comunei şi a mulţumit invitaţilor săi pentru participare, subliniind în acelaşi timp importanţa evenimentului în viaţa spirituală a comunităţii.

Biserica „Sfinţii Arhangheli” din parohia Poiana Stampei a fost ridicată între anii 1883-1885, când Bucovina era sub stăpânire austro-ungară. La vremea respectivă, când toate mănăstirile erau închise, nu se permitea zidirea de biserici. Câţiva săteni, auzind că prinţul Rudolf urma să se căsătorească cu Ştefania de Belgia, au mers la Viena şi au cerut aprobarea pentru zidirea acestei biserici care urma să fie închinată acestui eveniment.

După slujbă, invitaţii s-au reunit la sala de festivităţi a primăriei, unde a avut loc lansarea cărţii „Pelerin prin zestrea străbunilor”, semnată de Ioan Grămadă, scriitor câmpulungean. Prezentarea volumului a fost făcută de col.(r)Ioan Abutnăriţei, acesta precizând că „autorul dedică această carte iubitorilor artei populare bucovinene şi care poartă în suflet dulcea povară a doinelor şi horelor străbune”. Cartea cuprinde 23 de capitole şi numeroase fotografii, cele mai importante capitole fiind închinate domnitorului Alexandru Ioan Cuza, poetului Mihai Eminescu şi eroului bucovinean Ion Grămadă.

La încheierea slujbei religioase, organizatorii evenimentului (Parohia, primăria, Consiliul Local şi ANTREC Bucovina) i-au invitat pe participanţi la o masă tradiţională de hram cu produse tradiţionale bucovinene: sarmale, gogoşi, cozonac şi vin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omagiu adus folcloristului Simion Florea Marian şi slujbă religioasă la Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 1643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Omagiu adus folcloristului Simion Florea Marian şi slujbă religioasă la Poiana Stampei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei