Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 nov 2010 - Anul XV, nr. 266 (4557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De astăzi

Magazinele etnobotanice, interzise în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Autorizaţiile de funcţionare a magazinelor care vând produse etnobotanice în municipiul Suceava sunt anulate, de astăzi, prin dispoziţia primarului Ion Lungu. Primarul de Suceava a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că până când hotărârea de interdicţie a acestei activităţi în municipiu va fi aprobată în şedinţa de Consiliu Local din data de 25 noiembrie, funcţionarea acestor magazine este sistată prin dispoziţie de primar.

„Având în vedere că tot mai mulţi tineri consumă plante etnobotanice, încă de acum două săptămâni am luat decizia să închidem aceste magazine. De mâine, această activitate este interzisă prin dispoziţie de primar şi sperăm că în colaborare cu poliţia şi cu şcolile să reuşim să limităm acest fenomen în Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu.

Acesta a mai spus că până acum nu şi-a dat seama de amploarea fenomenului şi de faptul că un număr atât de mare de copii cad victime consumului de droguri deoarece nu a fost sesizat niciodată de poliţie, de spital sau de şcoli.

„Nu am avut nici un fel de sesizări, de nicăieri. Chiar spuneam că trebuie să fim mulţumiţi că la Suceava ne-a ferit Dumnezeu de aşa ceva, dar se pare că nu am scăpat, aşa că prima măsură pe care o luăm este legată de ridicarea autorizării acestor magazine în municipiul Suceava. Noi am aflat din presă de amploarea fenomenului”, a mai spus primarul de Suceava, Ion Lungu.

Mai trebuie spus şi faptul că până acum, tentativele de a îngrădi legal vânzarea aşa-ziselor droguri legale nu au dat nici un rezultat.

 

Magazine, dealeri care fac distribuţie prin telefon, comenzi pe internet

Adus în actualitate de scandalul izbucnit la unul din liceele prestigioase din Suceava, consumul de plante şi substanţe cu efect halucinogen sau drogurile uşoare, cum li se mai spune, este un fenomen care continuă de mai bine de un an de zile în Suceava. Cu excepţia câtorva scurte perioade de timp, magazinele care vând astfel de produse au fost deschise, plus că unii dealeri fac distribuţie prin telefon, iar internetul este şi el un mijloc prin care se pot comanda aceste prafuri. În tot acest timp, zeci de tineri din judeţ, în mare majoritate minori, au ajuns la marginea prăpastiei, părinţii lor cerând ajutor psihologilor şi izolându-i în case.

 

Două amenzi mari şi marfă ridicată de poliţie, săptămâna trecută

Conform evidenţelor ofiţerilor de la Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), în judeţ se mai găsesc trei magazine care vând etnobotanice. Două sunt în municipiul reşedinţă de judeţ, unul lângă Piaţa Mare şi celălalt în staţia Bancă, iar al treilea în municipiul Fălticeni, cel puţin teoretic acestea comercializând alte substanţe decât cele interzise anul trecut prin lege.

Săptămâna trecută, echipaje mixte de control, formate din poliţişti specializaţi de la Serviciul Antidrog, colegi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi comisari ai Gărzii Financiare au descins în cadrul unui control la cele trei magazine.

„A fost o acţiune dispusă la nivel naţional care urmăreşte verificarea produselor vândute în aceste magazine. Din cele trei unităţi au fost ridicate peste 400 de plicuri de etnobotanice, care au fost trimise la Bucureşti, unde vor fi supuse unor analize de laborator, pentru a se stabili ce fel de substanţe conţin”, ne-a declarat subcomisarul Tudor Costîn, şeful Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Suceava.

Mai trebuie spus că în cadrul aceloraşi controale de săptămâna trecută, comisarii Gărzii Financiare au descoperit nereguli în actele a două dintre cele trei unităţi, aplicând două amenzi în valoare de 18.000 de lei.

 

Combaterea eficientă a fenomenului, posibilă doar prin modificarea legii

Practic, dacă substanţele care se găsesc în aceste plicuri nu sunt pe lista celor interzise, marfa, deşi nocivă, se va întoarce pe piaţă. După cum spun şi poliţiştii, până când o nouă prevedere de lege nu va interzice în mod clar toate substanţele de acest gen, această activitate comercială extrem de profitabilă va continua să înflorească sub diverse forme şi să facă victime.

În lumea consumatorilor de etnobotanice sunt cunoscuţi mai mulţi dealeri care onorează comenzi inclusiv la domiciliul sau în locaţia unde consumatorii dau o petrecere, astfel că închiderea magazinelor nu îi afectează deloc pe aceştia.

Poliţiştii au arătat că tot acest comerţ se face la vedere, fără prea multe ocolişuri, asta tocmai pentru că dealerii se bazează pe faptul că vând substanţe care nu sunt interzise prin lege. Altfel spus, fără o modificare de lege clară, care să ducă în sfera penalului comercializarea substanţelor de acest gen, tinerii vor continua să consume etnobotanice şi să-şi distrugă vieţile practic înainte de a începe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Magazinele etnobotanice, interzise în Suceava.
 Vizualizări articol: 1464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Magazinele etnobotanice, interzise în Suceava5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Era si cazul trimis de
(11 nov 2010, 11:49:44
In sfarsit domnule Lungu, o decizie inteleapta!
1.1  RE: Era si cazul trimis de
(11 nov 2010, 13:22:05
Clar ca e inteleapta. Cand a aprobat "magazinele de vandut droguri" cu ce a gandit ? Are legatura cu copilul de 14 ani ?
1.2  RE: Era si cazul trimis de
(11 nov 2010, 13:40:00
are legatura cu elevul Scolii Gen.3 Suceava decedat in urma consumului de etnobotanice.Se spune ca copilul este nepotul D-lui Marza.Asa e la noi, trebuie sa moara cineva pentru a lua masuri radicale.Eu in locul domnului Lungu mi-as da demisia.Ma auziti domnul Lungu? nu o mai lungiti atata.De ce acuma interziceti? nu e tarziu? ce zice constiinta dv?nimic probabil, in statul de functii a primariei nu scrie primar cu constiinta.
1.3  RE: Era si cazul trimis de
(11 nov 2010, 14:34:03
Copilul era elev la Petru Rares parca, nu ?
2.   ... trimis de
(11 nov 2010, 12:46:16
domnule primar crezi ca daca le`ai inchis magazinu ai rezolvat cv ??? poate ca se impanzesc mult mai usor....ca nu au ei deastea numai acolo la magazin stai u linistit ca au si acasa si p la vecini.....oricum aproband astfel d magazine in oras ai facut un lucru foarte grav ca inafara d magazin d droguri si d saloane d masaj senzual aveam d toate...locuri d munca serioase sa nu scoti....da prostii de`astea le aprobi usorstraight face:|
3.   Evrika! trimis de
(11 nov 2010, 14:24:21
Însfârşit! dar pentru cât timp, de astă dată?
4.   Etno-botanika trimis de
(11 nov 2010, 22:12:53
crezi ca daca au inchis aceste magazine traficul cu asa ceva o sa fie oprit.Doar o sa scada cu un10-20%.Daca e sa te droghezi, te droghezi, indiferent daca cumperi de la magazin sau de la dealerul din colt.Americanii cu prohibita lor in alcool nu au reusit.La noi au crescut preturile la tigari si contrabanda s-a accentuat si mai mult ingrasand buzunarele unor slujitori ai patriei. Tocmai aceste oprelisti sau alte chestii interzise atrag oamenii. Atractia fructului oprit este sa gusti din el! Imi pare rau pentru nepotul lui Marza. Mare pacat!
5.   Ce tare trimis de
(11 nov 2010, 23:41:46
ce Dispozitie a dat don primar, sa se inchida:))
nu dai si o dispozitie sa se asfalteze drumurile?
esti tare de tot dom primar ... a Dispozitia primarului nu poate incalca o lege organica:)) daca legea nu e modificata geaba dai tu dispozitii . eu unu daca as avea un magazin de rahaturi de astea si legea nu-mi interzice ma cac pe dispozitia ta. schimba partidu sau asfalteaza ca iei bataie la urmatoarele alegeri PAREREA MEA:))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei