Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 nov 2010 - Anul XV, nr. 266 (4557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Rezistenţă... cu pixul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Puci la Uniunea scriitorilor din Chişinău: tânăra gardă (care nu mai e chiar aşa de tânără...) a încercat, la Adunarea Generală din 29 octombrie, să-l dea jos pe preşedintele Uniunii, acad. Mihai Cimpoi. Vârf de săgeată: Arcadie Suceveanu, cel pe care Cimpoi îl păstrează de douăzeci de ani lângă el, în postura de vicepreşedinte.Acuză: Arcadie ar fi fost... marginalizat. Logic vorbind, un vice ne-marginalizat n-are cum să vizeze altceva decât  preşedinţia; aşadar, adjunctul îi reproşează şefului că... nu i-a cedat locul de bună voie şi nesilit de nimeni! Asta după ce l-a omenit două’jde ani, asigurându-i a doua poziţie în conducerea breslei! A doua acuză: Cimpoi promovează o literatură „defazată” (prima oară, critica română a aplicat eticheta poetului Grigore Vieru) şi nu-i suficient de reprezentativ pentru scrisul „european” al aripii tinere basarabene. Toată tevatura nu dovedeşte decât că suntem români. Nimic nou sub soare: în 1930 apărea, la Bucureşti, „Manifestul unei generaţii”, acid comentat de Mihail Sebastian într-un articol din „Cuvântul”: „de la aceste manifeste categorice, care fac praf şi pulbere toate valorile „bătrâne” (nu printr-un examen critic al lor, ceea ce ar fi excelent, ci prin declaraţii-sentimente) este cale lungă. Băieţii ăştia au pierdut noţiunea de muncă, de creaţie şi de efort şi ai crede că n-au ţinut în viaţa lor în mâini un volum de o mie de pagini...”

Aşadar, istoria se repetă. Cât despre atacul concentrat şi concertat (cu sonuri dâmboviţene în strigătul de luptă) asupra bi-academicianului (membru al celui mai înalt for ştiinţific şi la Chişinău, şi la Bucureşti) explicaţia cea mai simplă, directă şi... hazoasă o dă Nicolae Dabija: „S-a afirmat de la tribuna adunării că Cimpoi nu mai e bun. Adevărat – Cimpoi e rău de bun ce este!” Am scris, cândva, un articol intitulat „Cimpoiul etern” referindu-mă tocmai la longevitatea întru prezidenţiabilitate, încercând să-i identific resorturile şi indubitabila îndreptăţire. Ceea ce scriam atunci este perfect valabil şi astăzi: Mihai Cimpoi rămâne de departe cea mai reprezentativă personalitate a literaturii basarabene actuale, atât prin operă, cât şi prin prezenţa în Agora, dublată de priceperea managerială atestată din plin în deceniile de când conduce Uniunea. „Mihai Cimpoi – scrie Mihai Morăraş adresându-i-se lui Suceveanu – reprezintă acea dimensiune socială, acea autoritate morală şi acel model de personalitate pentru întreaga societate basarabeană ale cărui înălţimi nu-ţi va fi deloc uşor să le atingi.” Bine, se poate spune, şi ce-i cu asta, pe cine interesează luptele de culise din sânul unei organizaţii profesionale statutar apolitică? Aici e aici.

 Uniunea scriitorilor din Basarabia a fost şi s-ar cuveni să rămână marele motor al redeşteptării naţionale; anihilarea ei ar echivala cu o regretabilă victorie a comuniştilor rusofoni tocmai acum, în preajma alegerilor parlamentare din 28 noiembrie. Cu Grigore Vieru mort şi cu Cimpoi tras pe linie moartă, Uniunea pierde masiv din importanţă, incisivitate, reprezentativitate şi autoritate. Probabil că asta s-a şi intenţionat, modul în care au decurs lucrările Adunării generale lăsând impresia unei concertări mai mult sau mai puţin discret manevrate politic. Cum, până la urmă, Suceveanu l-a devansat pe Cimpoi cu 15 voturi (!), fără însă a întruni numărul minim pretins de Regulament, Adunarea generală a fost re-programată pentru 10 decembrie. Dată până la care se vor fi desfăşurat alegerile parlamentare, rezultatul lor, probabil, urmând să influenţeze şi voturile condeierilor basarabeni.

„O uniune a scriitorilor – mai spune Dabija – nu te învaţă cum să scrii, nici nu te face mai talentat. Ea te învaţă cum să rezişti.” Iar rezistenţa la revenirea voronienilor este acum, pentru Basarabia, de-a dreptul vitală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rezistenţă... cu pixul.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Rezistenţă... cu pixul5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei