Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 nov 2010 - Anul XV, nr. 266 (4557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava

Mii de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin au expirat în depozitele DSP

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin au expirat în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, fiindcă medicii n-au avut cui să administreze serul. Vaccinurile ar fi trebuit folosite pentru imunizarea gratuită a adolescentelor cu vârste între 12 şi 14 ani, tinerelor de liceu, studentelor şi femeilor peste 24 de ani, însă, în lipsa unei campanii susţinute de promovare, acţiunea de imunizare, a doua de acest gen, s-a transformat într-un nou eşec.

Potrivit datelor contabilizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, de la finele lui noiembrie 2009, când a debutat a doua campania de vaccinare, şi până la sfârşitul lunii octombrie 2010, s-au imunizat împotriva cancerului de col uterin 260 de copile între 12 şi 14 ani, 73 de fete între 15 şi 19 ani, 184 de tinere între 20 şi 24 de ani şi 17 femei peste 29 ani.

 

534 de sucevence au acceptat până acum serul

În total, în perioada de referinţă, au fost vaccinate, în diferite faze (cu prima, a doua sau a treia doză de vaccin), 534 de sucevence. La data de 31 octombrie 2010, în depozitele DSP au expirat 4.511 doze de vaccin dintr-un stoc de 6.617. Alte 2.106 de doze îşi vor pierde termenul de valabilitate, la date diferite, până în 30 august 2013.

În 2008, Ministerul Sănătăţii a lansat o primă campanie de imunizare împotriva cancerului de col uterin, care s-a adresat elevelor de clasa a IV-a, dar care s-a dovedit a fi un fiasco, din cauză că părinţii nu şi-au dat acordul pentru vaccinarea fetiţelor, speriaţi fiind de vârsta prea mică şi eventualele efecte secundare ale serului. Un an mai târziu, responsabilii de la Bucureşti au venit cu o altă campanie de vaccinare, noua strategie a Ministerului Sănătăţii pornind de la deficienţele programului din 2008 – informaţie insuficientă sau neadecvată.

 

Rateul campaniei gratuite de vaccinare, cauzat de proasta informare

Noutatea din a doua campanie a fost că s-a schimbat vârsta de imunizare, acţiunea adresându-se acum elevelor din clasele VI-VII, cu vârste între 12 – 14 ani, însă informarea nu a fost cu mult diferită de cea anterioară. Instruirea cadrelor medicale şi a profesorilor din şcoli a fost anemică, iar părinţii nu au primit nici de această dată informaţii corecte şi complete, care să-i ajute să decidă în ceea ce priveşte protejarea sănătăţii copilelor.

Cea de-a doua campanie de vaccinare, adresată adolescentelor între 12 şi 14 ani, a fost demarată în noiembrie 2009. O lună mai târziu, comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii a hotărât să extindă campania de vaccinare la fetele până în 24 ani, atât prin cabinetele medicale din unităţile de învăţământ, cât şi prin cabinetele medicilor de familie.

 

Au extins vârsta de vaccinare şi au adăugat noi locaţii în care se poate face injectarea

Nici această măsură nu a trezit interesul populaţiei aşa că, din luna martie 2010, după ce a rămas cu zeci de mii de doze de vaccin în stocuri, Ministerul Sănătăţii a decis ca şi femeile cu vârste peste 24 de ani să primească gratuit serul. Astfel, campania de imunizare anti HPV (virusul papilloma responsabil de apariţia maladiei) s-a extins pentru a doua oară în ultimele două luni, iar pentru a se asigura succesul ei au fost adăugate şi două noi locaţii în care se poate face injectarea. Concret, din martie, femeile se pot vaccina şi în cabinetele ginecologice şi de planificare familială din sistemul sanitar, şi nu doar la medicii şcolari şi cei de familie cum era până atunci. Singura condiţie este ca imunizarea să se realizeze numai la recomandarea medicului ginecolog.

 

Vaccinare gratuită până în 2013

Cancerul de col uterin ucide în fiecare an 2.000 de românce, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această maladie. Cancerul de col uterin apare în urma infecţiei cu virusul papilloma (HPV), iar factorii de risc cresc dacă partenerii sexuali sunt schimbaţi des. Bărbaţii sunt purtători ai acestui virus, pe care îl transmit şi partenerelor lor sexuale. Medicii spun că prevenirea cancerului de col uterin se poate face numai prin vaccinare, imunizarea completă constând în trei doze de vaccin administrate într-un interval de şase luni. Acţiunea de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin va continua până în 2013.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin au expirat în depozitele DSP.
 Vizualizări articol: 1008 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mii de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin au expirat în depozitele DSP5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa e... trimis de
(12 nov 2010, 02:12:46
Iar mii de copii au ramas nevaccinati cu infarix sau pentaxim...asta n-o fi tot un fel de genocid?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei