Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iun 2010 - Anul XV, nr. 134 (4425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Accident

Turist rănit pe Rarău, după ce o petardă i-a explodat în mână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din Bistriţa-Năsăud a avut parte de o experienţă traumatizantă în timp ce se afla pe vârful Rarău, suferind leziuni grave după ce o petardă i-a explodat în mână. Turistul intrase în panică după ce a fost atacat de o haită de câini de la o stână şi, în încercarea de a-i alunga, a aprins o petardă pe care, după propriile mărturisiri, o purta de foarte mult timp asupra sa. Vechiul obiect pirotehnic i-a explodat însă în mână, bărbatul ajungând la spital abia două ore mai târziu.

 

Coborât zece kilometri, mai întâi cu un ATV, apoi cu maşina jandarmilor  

Marţi seară, în jurul orei 19.00, printr-un apel la 112, turistul, Alexandru Horaţiu Urs, în vârstă de 34 de ani, a relatat că se află pe muntele Rarău, la aproximativ un kilometru de vârf, şi a suferit un accident din cauza exploziei unei petarde. Acesta a cerut ajutor de urgenţă, relatând că pierde mult sânge.

Imediat au fost alertaţi jandarmii de la Postul Montan Câmpulung Moldovenesc, care au plecat către locul în care se afla acesta, pe traseul Izvorul-Alb. Pe drum s-au intersectat cu un ATV, condus de un bărbat de la staţia Rarău, care îl găsise pe turist şi îl aducea spre municipiu.

„Jandarmii noştri l-au preluat în maşina de intervenţie, un Aro, şi l-au coborât spre oraş, distanţa de la locul accidentului şi până în Câmpulung fiind de aproximativ zece kilometri”, a declarat căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava. 

Turistul a fost dus mai întâi la spitalul din Câmpulung Moldovenesc,  de aici fiind transferat la Spitalul Judeţean Suceava, unde a fost internat în jurul orei 21.00.

 

Operat de urgenţă pentru a i se salva mâna

La preluarea de către medicii de la „Urgenţe” starea lui era destul de gravă, având un traumatism la mâna stângă, palma zdrobită şi un traumatism la coapsa stângă. Internat la secţia „Chirurgie Plastică”, bărbatul a fost operat de urgenţă, mâna fiindu-i salvată, dar pierzându-şi o parte a unui deget.

Cel puţin după propriile declaraţii, bărbatul are experienţă în drumeţii montane, având la activ numeroase trasee parcurse, atât în ţară, cât şi peste hotare. Conform legii, de câţiva ani, inclusiv deţinerea petardelor este interzisă prin lege, victima urmând a fi audiată cu privire la provenienţa acesteia, mai ales că în cauză este vorba de un obiect pirotehnic foarte periculos.   

 

Câinii de la stâni, pericol pe munte

Situaţii de acest gen, cu turişti atacaţi de câini, au mai fost semnalate în munţii din judeţ. 

„În general există pe munte câini agresivi, aşa sunt crescuţi de mici. Rolul lor este de a apăra stâna de intruşi dar, din nefericire, mulţi dintre ciobani nu au destulă minte ca să realizeze pericolul în care se află turiştii încolţiţi de câini şi nu numai că nu iau nici o măsură pentru a domoli animalele, dar stau şi se distrează pe seama suferinţei victimei sau instigă anume animalele să atace. Este incalificabil, dar se întâmplă tot mai des şi cerem autorităţilor locale şi silvice să impună reglementări clare şi sancţiuni pentru proprietarii de stâne. În ce îi priveşte pe turişti, le recomandăm să nu circule solitar, ci în grupuri”, a avertizat Voicu Raia, şeful Serviciului Public Salvamont al judeţului Suceava, nemulţumit că dispecerii de la 112 i-au anunţat cu mare întârziere despre caz pe salvamontişti, iar în aceste condiţii aceştia nu au putut ajuta la salvarea bărbatului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turist rănit pe Rarău, după ce o petardă i-a explodat în mână.
 Vizualizări articol: 616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Turist rănit pe Rarău, după ce o petardă i-a explodat în mână5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rarau trimis de
(10 iun 2010, 11:18:36
si la mine o sarit niste caini de la stana de pe Rarau..vb de stana care este in drum spre statia radio pe standa...ciobanii stateau si se uitau cum sar sa ma muste...nu este normal asa ceva...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei