Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iun 2010 - Anul XV, nr. 134 (4425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile schimbă 7,7 milioane contracte pentru a modifica sau limita comisionul de rambursare

Băncile vor modifica până la finele lunii septembrie 7,7 milioane de contracte de credit după ce Guvernul a aprobat ieri o de urgenţă care prevede, printre altele, eliminarea sau limitarea la 1% a comisionului de rambursare anticipată.

Directorul general al Biroului de Credit, Şerban Epure, a declarat pentru MEDIAFAX că băncile şi societăţile de leasing care transmit date instituţiei au în derulare în prezent 7,7 milioane de contracte de creditare.

"Avem şi societăţi de leasing care ne transmit date, iar contractele de credit active ale acestora reprezintă până la 10% din totalul de 7,7 milioane", a spus Epure, menţionând că nu se poate determina ce cotă de piaţă au societăţile de leasing care trimit informaţii la Biroul de Credit.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a declarat că sistemul bancar va aplica prevederile ordonanţei de urgenţă, dar asta nu înseamnă că va înceta să-şi spună punctul de vedere.

"În primul rând suntem nemulţumiţi şi surprinşi că reprezentanţii ANPC nu au luat în considerare numeroasele apeluri scrise şi telefonice. La nivelul Consiliului de Administraţie, am discutat în urmă cu câteva minute, vom continua demersul pentru ca cineva să asculte punctul nostru de vedere. (...) Nu facem grevă, nu vom obstrucţiona aplicarea, dar ne vom spune punctul de vedere atunci când legea va fi votată în Parlament", a afirmat Gheţea.

El a mai spus că orice măsură administrativă care vine peste calculele pe care fiecare bancă le face poate duce la majorarea costului creditării.

 

Comisionul de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, eliminat

Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă elaborată de ANPC, care va intra în vigoare la zece zile de la data publicării.

Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, atât a celor cu garanţii imobiliare, cât şi a celor fără acest tip de garanţii, precum şi limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobândă fixă, dacă perioada dintre rambursare şi data convenită pentru încetarea contractului este mai mare de un an, şi la 0,5%, dacă această perioadă este mai mică de un an.

Creditorii nu vor mai putea percepe compensaţii care să depăşească cuantumul dobânzii pe care clientul ar fi plătit-o dacă nu ar fi rambursant anticipat creditul.

Ordonanţa mai stabileşte că un consumator are dreptul să se retragă din contractul de credit, fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice, dacă a identificat ulterior o ofertă mai avantajoasă. Dacă a fost deja accesată o sumă, aceasta trebuie restituită în 30 zile, şi se interzice perceperea unui comision de analiză dosar în cazul în care creditul nu se acordă.

Băncile vor fi obligate să informeze solicitanţii înainte de încheierea contractului, printr-un formular standard, asupra comisioanelor, dobânzilor şi altor costuri practicate, astfel încât clientul să aibă posibilitatea de a compara datele cu ofertele altor bănci.

Totodată, creditorul trebuie să răspundă în termen de 30 de zile de la depunerea dosarului de credit, dar nu mai mult de 60 de zile de la depunerea cererii de solicitare de credit.

Ordonanţa se aplică contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipotecă sau cu o altă garanţie comparabilă pentru proprietatea imobiliară sau garantate printr-un drept privind proprietatea imobiliară, precum şi contractelor de credit al caror scop îl constituie dobândirea sau păstrarea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau asupra unei clădiri existente sau proiectate, indiferent de valoarea totală a creditului.

Mai mult, ordonanţa se aplică tuturor contractelor aflate în derulare, nu numai celor care vor fi acordate după data de intrare în vigoare a ordonanţei, şi prevede că băncile au la dispoziţie, de la data intrării în vigoare a ordonanţei, 90 de zile pentru a modifica contractele aflate în derulare, prin acte adiţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile schimbă 7,7 milioane contracte pentru a modifica sau limita comisionul de rambursare.
 Vizualizări articol: 831 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Băncile schimbă 7,7 milioane contracte pentru a modifica sau limita comisionul de rambursare1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei