Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iun 2010 - Anul XV, nr. 133 (4424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Mândru de Suceava şi de Cârmacii ei!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceava, mândră cetate spirituală, populată cu o mândră comunitate, unită până aproape de unanimitate şi nespus de inteligentă, care se exprimă bisect-electoral pentru recuzita umană a unor mândre doctrine sociale şi politice, tocmai a devenit, pe veci, modelul meu de mândrie, de conduită şi de gândire (vorba unui fost activist comunist: Mă tem că am ajuns contrarevoluţionar, dacă sunt, uneori, de acord cu mine însumi!).

Mândra comunitate suceveană a avut, în ultimele două mândre decenii de libertate, mândrii conducători pe care i-a şi meritat drept expresie a libertăţii de a alege, iar eu, fraierul, nătângul, pârlitul (înşiruiţi dvs. alte meritate invective!) mereu m-am pus în poară ba cu unii, ba cu alţii dintre ei: că de ce să se fure patrimoniul municipalităţii, când, de fapt, ulterior defunctul FUCL se privatiza pentru a face loc economiei de piaţă de tip occidental; că de ce să dăm parcările cadou băncilor care ne vor pune ştreangul de gât, când, de fapt, prin băncile Europei, cu reşedinţe sucevene luate de-a moaca (doar pe şperţul dat consilierilor locali), pătrundeau în comunitate (precum ţepele unui personaj istoric de azi) dobânzile moderne, europene; că de ce să votaţi pe cutare sau cutărică imbecil lacom, când, de fapt, mândrul imbecil era un mândru personaj model şi exponenţial (sic!) al mândrei societăţii sucevene contemporane. Şi aşa mai departe, totul culminând cu nerozia, lansată de mine prin 2004 şi reluată în 2008, despre pericolul bolşevizării-fascizării mult iubitei noastre patrii, o nerozie nocivă, periculoasă, şi care a făcut, din păcate, numeroşi prozeliţi printre cei care, atunci, sesizau nerozia mea, Andrei Marga fiind cel mai cunoscut dintre ei. Dracu’ i-a pus să se apropie de nerozia mea!

Eu, însă, m-am vindecat. Mă dezic de mine însumi şi-mi asum, cu mândru entuziasm comunitar, identitatea mândrei comunităţi sucevene. Şi mă bucur de fiecare mândră împlinire. Suceava e un mândru şantier. Mândre utilaje de tonaj greu blochează prezentul mândru, pentru a face loc unui mândru viitor luminos (dovadă: nicăieri nu apare semnalizarea „Drum înfundat”). Construcţii mândre valorifică mândru fiecare petec de mândru pământ sucevean. Primarul Ion Lungu, mândrul meu consătean (De ce îl contestam eu, când dumneavoastră îl votaţi cu 80%? Răspund tot eu: de nerod! – adăugaţi dvs. alte invective), a adus atâtea mândre fonduri europene, încât e obligat să rostogolească brazdă fiecare clipă a zilei peste carosabilul urbei. În sinea mea, eu şi, mai ales, maşina mea îi mai adresăm, uneori, intim şi scrâşnit, cuvinte neevlavioase, deşi vrednicul primar (o spun fără dram de ironie) se numără printre cei care fac, durează. Cât de bine face, asta nu e treaba mea, ci a votului pururi mândru al comunităţii.

Suceava, conform viselor aleşilor ei, a devenit un mândru oraş comercial al estului european. În locul bolşevicei fabrici de tricotaje, a stalinistului combinat de prelucrare a lemnului, în locul tuturor odioaselor fabrici şi uzine comuniste de exploatat mândrul popor sucevean, au apărut mândrele edificii democratice ale mândrului comerţului modern, european. S-a zis definitiv cu salamul cu soia, mândrii europeni de Suceava având de ales între produsele sănătoase şi mândre ale populaţiilor din spaţiul mediteraniano-baltic. Sunt mândru de Suceava de astăzi şi doar urmele radioactive ale neroziei mele din ultimele două decenii mai pulsează, uneori şi necontrolat, precum un ulcer duodenal.

Sunt mândru şi de conducătorii pe care i-ai ales, de-a lungul acestor două decenii, mândră comunitate suceveană! Atât de mândru, încât îţi rămân pe viaţă recunoscător (pe viaţă, precum condamnaţii politic).

Renunţând conştient la vechea mea nerozie, într-o ţară cu mândru viitor („Mândră corabia, / Meşter Cârmaciul!” – n-am scris-o eu, dar se pare că vin vremurile în care o voi scrie), într-o mândră ţară în care „Constituţia” este mândra „Biblie” a românilor, mă entuziasmez cu mândră dragoste comunitară faţă de patrie şi faţă de mândrii ei conducători, care deja pavează cu fonduri europene viitorul luminos al copiilor noştri. Drept dovadă a dezicerii de mine însumi, o să închei acest articol-elogiu cu un omagiu adus Preşedintelui mândrilor români, Domnul Traian Băsescu, şi mândrei constituţii, de care nu se desparte nici în somn: Băsescu-i cu soluţia / Cea fără de reproş: / Iubeşte constituţia... / Elenei lui Cocoş!

Ptiu, drace, iar m-am molipsit de mine însumi! Are cineva o aspirină?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mândru de Suceava şi de Cârmacii ei!.
 Vizualizări articol: 2571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.74/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 19 voturi
Mândru de Suceava şi de Cârmacii ei!3.7519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ??? trimis de
( 9 iun 2010, 11:53:44
...ce sa inteleg din ironiile din acest articol ?? In editorialul trecut il pupincureia pe lungu si viceprimarii sai ca inca nu li s-a uscat saliva de pe buci.Ptiu drace, pervers poti sa mai fi mai barzaune!!!
1.1  RE: ??? trimis de
( 9 iun 2010, 11:59:17
Uitai ceva! Nu alatura numele tau celui care a scris "carmaciul" pt ca nu ai avut si nici n-o sa ai in vecii vecilor talentul lui. Tu esti un simplu "murdaritor" de hartie si atit. In afara de asta el e porc si tu esti "gaza".
2.   Din nou, surpinzator! trimis de
(10 iun 2010, 13:44:25
Am afirmat si la aparitia editorialului anterior si, iata, din nou surprinzator domnul Ion Dragusanu. Ce putem intelege noi cititorii, ca domnul Ion Dragusanu, framantat de incertitudinile politice, isi cauta mandra cale de viitor?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei