Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2008 - Anul XIII, nr. 72 (3753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Dosarul de la CNSAS al ÎPS Pimen va fi judecat la Tribunalul Bucureşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Declinare de competenţă. Dosarul înregistrat la Curtea de Apel Suceava ca urmare a contestaţiei depuse de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, la decizia Colegiului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii prin care s-a dat verdict de poliţie politică pentru înaltul prelat nu va mai fi judecat de această instanţă.

Decizia a fost luată ieri, magistraţii suceveni declinându-şi competenţa în favoarea Tribunalului Bucureşti.

Motivele care au stat la baza acestei decizii sunt legate de schimbarea legislaţiei. Mai exact, conform OUG 1/2008, competenţa privind soluţionarea contestaţiilor la deciziile CNSAS revenea Curţilor de Apel pe raza cărora aveau domiciliul persoanele din dosare. Ori, potrivit OUG 24/2008, toate dosarele de acest gen se vor judeca de către magistraţii de la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Bucureşti.

 

Ce cuprinde dosarul

CNSAS a decis în octombrie anul trecut că Pimen Zainea a făcut poliţie politică şi a colaborat cu fostele structuri de represiune ale statului comunist.

Potrivit deciziei, actualul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a colaborat atât cu Securitatea, cât şi cu Direcţia de Informaţii Externe, având numele conspirative „Petru” şi „Sidorovici”.

Sub aceste nume, înaltul prelat a dat zeci de note informative, atât despre persoanele din ţară, cât şi despre românii plecaţi în străinătate.

ÎPS Pimen şi-a început activitatea în anii 1975, "în perioada cât a funcţionat la Putna, când a fost folosit uneori de organe în culegerea de informaţii despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate la mănăstire", datele fiind furnizate verbal.

Ulterior, înaltul prelat a avut mai multe misiuni în străinătate, printre cei „pârâţi” la Securitate fiind şi arhiepiscopul Arhiepiscopiei Misionare Române din SUA şi Canada, care era acuzat că nu ştie să folosească jocul bingo pentru a aduce prosperitate structurii pe care o păstorea.

 

ÎPS Pimen spune că nu a semnat nici un angajament cu Securitatea

ÎPS Pimen a contestat decizia, motivând că nu a semnat niciodată un angajament cu Securitatea.

“Nu am avut nici un angajament scris cu aceste instituţii şi concluzia este că numele conspirative şi din dosarele 40.160 şi I 993 ale SIE au fost date pe proprie răspundere de foşti ofiţeri cu care am avut diferite discuţii sub pretextul activităţilor bisericeşti şi istorice, referindu-mă la persoane cât am fost ghid la Mănăstirea Putna, iar aceste discuţii verbale purtate cu diferiţi ofiţeri nu au atentat la poziţia socială a unui cetăţean sau a statului român. Declar pe proprie răspundere că nu am fost colaborator al poliţiei politice comuniste”, se arată în contestaţia înaltului prelat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul de la CNSAS al ÎPS Pimen va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.
 Vizualizări articol: 1322 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Dosarul de la CNSAS al ÎPS Pimen va fi judecat la Tribunalul Bucureşti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Deci a facut-o VOLUNTAR... trimis de
(26 mar 2008, 20:40:15
.... deci cam asta am putea intelege din cele scrise ca a facut-o de buna voie-daca tot e batrin si ULTRAFERICIT de ce nu se lasa de meserie si macar sa-si descarce si el sufletul inainte de a-si da duhul ,sa se descarce de cele lumesti si sa nu uite ca va da socoteala ca oricare altul?Ar trebui sa fie constient de toate astea si ca pastor sa nu uite de consecvente.E doar un sfat prietenesc de la un insider,PRIETENII STIU DE CE.
1.1  RE: Deci a facut-o VOLUNTAR... trimis de
(26 mar 2008, 20:55:35
...cel curat sa dea primul cu piatra!..esti asa curat/a?...

ps:..de cind Pimen este "pastor"??...te crezi tot la stana?...ori esti SECTANT/A?
1.2  RE: Deci a facut-o VOLUNTAR... trimis de
(26 mar 2008, 22:39:57
...in primul rind nu am aruncat cu piatra ci doar am sugerat ceva;si apoi aluzia de care spui nici nu are rost sa-ti raspund dar hai -- nu e Pimen al nostru pastor si daca nu ce e?tradator de tara ,neam,colegi samd?Nu te chinui sa-mi raspunzi ca nu ti-o cer respectiv nu-ti raspund.
1.3  RE: Deci a facut-o VOLUNTAR... trimis de
(27 mar 2008, 04:49:37
Terente este o deosebire mare itre gresala si premeditare.!!!!!Nu trebuie sa dai cu piatra in ce este PIMENUl, dar trebuie ca IUDA TRADATORU, sa plateasca pentru ce a facut.?
2.   Pt,terente trimis de
(27 mar 2008, 00:52:38
la toate comentariile tu ai de comentat,am impresia ca esti un bou si ti cu tot dinadinsul sa arati ca esti bou la fiecare articol aparut.imi este scarba sa mai vad comentariile tale.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei