Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2008 - Anul XIII, nr. 72 (3753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorător

Aproape 4.000 de copii au ambii părinţi plecaţi în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 4.000 de minori au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. În evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt înregistraţi 11.183 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Dintre aceştia, 6.500 de minori au un singur părinte plecat în străinătate. Aproape 1.000 de minori din judeţ, care au doar un părinte întreţinător (familii monoparentale) au rămas ai nimănui, pentru că cel sau cea care trebuia să aibă grijă de ei a plecat să-şi câştige existenţa în străinătate.

 

52 de copii au ajuns în grija Statului

Pentru 52 de copii care au părinţii plecaţi în străinătate s-a instituit măsura de protecţie specială. Aceştia au fost daţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti, în centre de plasament publice sau private, fie la rude de până la gradul IV sau la alte persoane sau familii.

Numărul de copii aflaţi în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie specială, este de aproape 9.500, iar numărul de copii aflaţi în îngrijirea altor persoane (vecini, cunoştinţe) este de 494.

Vârsta acestor copii rămaşi singuri acasă este cuprinsă între 0-17 ani. Cei mai mulţi minori, aproape 3.000, au vârsta cuprinsă între 10-13 ani. Faţă de anii anteriori, numărul copiilor care au rămas singuri după plecarea părinţilor în străinătate (pentru un loc de muncă mai bine plătit) este în creştere. La sfârşitul anului 2006 se înregistrau circa 9.500 de minori care aveau ambii sau un singur părinte plecat la muncă în străinătate.

 

Suceava şi Dolhasca, în frunte

Municipiul Suceava are cele mai multe cazuri de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate (1.350 copii, din care 361 au ambii părinţi plecaţi în străinătate).

Suceava este urmată de Dolhasca - cu 859 de copii şi Râşca – 353.

La polul opus se află localităţile Fălticeni, cu un singur copil ai cărui părinţi sunt plecaţi în străinătate, Vicovu de Sus (doi copii), Dorneşti (cinci copii), Ciocăneşti, Dorneşti (câte şase copii). În 35 de localităţi sucevene, numărul copiilor rămaşi singuri acasă depăşeşte o sută.

Aceste date au fost furnizate Protecţiei Copilului Suceava de către asistenţii sociali din fiecare primărie suceveană.

 

Consilierea „orfanilor” cu părinţi

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a organizat o campanie de informare şi conştientizare a comunităţii cu privire la posibilităţile legale de care dispun părinţii care pleacă la muncă în străinătate, în vederea asigurării protecţiei fizice şi juridice a copiilor care urmează să rămână acasă.

Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Lenţa, ne-a spus că în perioada următoare se va extinde sistemul de echipă mobilă, prin intermediul unei linii bugetare PHARE, „pentru a se putea asigura consiliere psihologică copiilor lipsiţi de grija ambilor părinţi plecaţi la muncă în străinătate (a „orfanilor” cu părinţi) şi a copiilor cu un părinte, unic susţinător al familiei monoparentale, plecat la muncă în străinătate”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 4.000 de copii au ambii părinţi plecaţi în străinătate.
 Vizualizări articol: 1520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Aproape 4.000 de copii au ambii părinţi plecaţi în străinătate3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Trebuia macar abonamente de transport gratis trimis de
(26 mar 2008, 17:51:53
Elevilor trebuia sa li se dea acele abonamente de transport gratis sa mearga la scoala,nu pensionarilor sa se plimbe.

Multor parinti le este mai usor sa le trimita bani,decat sa le aiba grija.Constituie mai mult consum nervos sa ai grija unor copii,decat sa le dai niste bani si sa se descurce singuri.
2.   Dulce ,romanie trimis de
(26 mar 2008, 20:07:41
asta trebuie multumit guvernantilor care au reusit in cei 18 ani sa devina milionari in euro!ce sa faci cu 34 lei alocatie ptr.copil si cu 550 ron salariu!ce face o familie de 4 membri cu acesti bani[610ron] si nu in ultimul rand cu cei 80 la suta din cei ce muncesc,care sunt bugetari?cu ce te ajuta statul roman?iar copii la care face referire articolul,vor ajunge si ei mai degraba sau mai tarziu alaturi de parinti.intreb care este rolul asistentilor sociali din primarii,sa faca aceste statistici? dati un exemplu in care acest serviciu isi merita salariul de peste 1000ron[cu toate sporurile]rusine cu aceste articole,de ce nu scrieti despre viata de zi cu zi a eurocetateanului de rand?cel care-si cumpara mancarea din bazar de la ukraineni sau pe bonurile date din mila patronului,care se si isi imbraca copii de la second-hand ori isi permite luxul la chinezariile din bazar.......asa ca votati psd,pnl,pdl..........ei ne-au adus aici.
3.   O trimis de
(26 mar 2008, 20:40:58
au plecat de prea mult bine....! are sa fie la moda ZICALA "ultimul care iese din TARA sa stinga lumina..!!!!!!!!
4.   O trimis de
(26 mar 2008, 20:42:14
au plecat de prea mult bine....? are sa fie la moda ZICALA "ultimul care iese din TARA sa stinga lumina..!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei