Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 nov 2012 - Anul XVII, nr. 268 (5173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste jumătate dintre cazurile de urgenţă din 2011 au fost asociate consumului de etnobotanice

Joi, 15 Noiembrie 2012 (16:13:52)

Consumul de substanţe noi cu proprietăţi pshioactive, etnobotanice, reprezintă o problemă pentru secţiile de primiri urgenţă în majoritatea judeţelor, în 54,1% dintre cazurile de urgenţă înregistrate în 2011 fiind raportat un astfel de consum, rezultă din Raportul anual prezentat, joi, de ANA.

Raportul naţional privind situaţia drogurilor prezentat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) arată că în majoritatea judeţelor, la nivelul secţiilor de primiri urgenţă se menţine o problematică semnificativă cauzată de consumul de substanţe noi cu proprietăţi pshioactive (SNPP).

"În peste jumătate (54,1 la sută) dintre cazurile de urgenţă înregistrate în anul 2011 a fost raportat un asemenea tip de consum. (..) Deşi creşterea ponderii cazurilor de urgenţă direct asociate consumului de astfel de substanţe nu este semnificativă în anul de referinţă, corelaţiile care apar între cazurile de urgenţă datorate policonsumului în care sunt prezente şi SNPP, în combinaţie cu alte substanţe psihoactive, precum şi cu cele în care diagnosticul de urgenţă este indus indirect de efectele consumului acestora (alte diagnostice - leziuni sau traumatisme produse prin autoleziune, accidente şi alte cauze externe) determină ca dimensiunea problematicii consumului de SNPP să fie mai mare în anul 2011, comparativ cu anul anterior. Se constată o creştere semnificativă a consumului injectabil (simplu sau mixt)", se arată în raport.

Pe de altă parte, specialiştii confirmă tedinţa de scădere a ponderii cazurilor de urgenţă determinate de consumul de heroină, opiacee (intoxicaţii, supradoză, sevraj).

Potrivit documentului elaborat de ANA, comparativ cu anii anteriori, se remarcă o creştere a deceselor indirect asociate consumului de droguri, concomitent cu scăderea cazurilor de decese direct asociate consumului de droguri.

În Raportul anual se mai arată că anul trecut, în regim ambulatoriu şi de internare au fost asistate 3.362 de persoane, dintre care 2.168 pentru droguri ilicite şi SNPP.

Principalele tipuri de substanţe pentru care s-a solicitat asistenţă sunt: SNPP, heroina, hipnoticele şi sedativele şi canabisul. SNPP reprezintă şi cel mai frecvent menţionat drog secundar.

"În 2011, pentru prima dată în ultimii 10 ani, proporţia cazurilor admise la tratament pentru consum de opiacee a înregistrat cea de-a doua valoare din numărul total de cazuri, SNPP reprezentând drogul principal pentru care consumatorii au solicitat asistenţă. Ca distribuţie teritorială, deşi încă admiterea la tratament pentru consumul de opiacee rămâne concentrată în zona Capitalei, se înregistrează, la valori mici, o răspândire teritorială a acestui tip de consum, iar zonele cu cel mai mare risc (ca număr de cazuri înregistrate) se conturează în jurul marilor centre universitare sau judeţe de graniţă", rezultă din raport.

Deşi populaţia majoritară în serviciile de asistenţă este reprezentată de persoanele de sex masculin, începând cu anul 2007 specialiştii semnalează o uşoară tendinţă de creştere a proporţiei pentru persoanele de sex feminin.

Cei mai mulţi consumatori au declarat un debut în consum între 15-19 ani, predominând consumul zilnic, prin injectare.

În privinţa duratei, pentru SNPP, marea majoritate a cerut asistenţă după aproximativ un an de consum, în timp ce pentru opiacee se solicită tratament după o perioadă mare de consum.

În ceea ce priveşte statusul economic şi educaţional al persoanelor aflate în tratatement, acestea sunt, în general, persoane fără venit, inactive economic, cu un nivel de educaţie scăzut sau foarte scăzut, care locuiesc împreună cu familia, ca locuinţă stabilă şi care au solicitat asistenţă din iniţiativă proprie sau care au fost trimise de către specialişti din sistemul de sănătate, preponderent din serviciile de urgenţă sau alte secţii ale unităţilor medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste jumătate dintre cazurile de urgenţă din 2011 au fost asociate consumului de etnobotanice.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste jumătate dintre cazurile de urgenţă din 2011 au fost asociate consumului de etnobotanice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei