Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 nov 2012 - Anul XVII, nr. 268 (5173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Acţiune de prevenţie

Peste 200 de oameni au făcut cozi la investigaţiile gratuite efectuate ieri la sediul DSP

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 200 de persoane, majoritatea pensionari, şi-au verificat ieri gratuit starea de sănătate, în cadrul unei acţiuni organizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, la sediul instituţiei, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

Timp de patru ore, între 10.00 – 14.00, 236 de oameni şi-au testat fără plată glicemia, colesterolul, greutatea şi tensiunea arterială, investigaţiile efectuându-se sub supravegherea medicilor specialişti în diabet, nutriţie şi boli metabolice de la Spitalul Suceava şi a asistenţilor medicali din cadrul DSP.

Oamenii s-au adunat la sediul DSP încă de la ora 07.00, înainte ca instituţia să-şi deschidă porţile, şi, pentru a fi siguri că nu pierd rândul, au întocmit liste de aşteptare.

În urma testelor, medicii au depistat 30 de persoane cu valori crescute ale glicemiei, 73 cu un nivel ridicat al colesterolului şi 51 cu tensiunea mare, care, după caz, au fost îndrumate către medicul de familie sau medicul specialist.

 

Medicii: „La fiecare pacient cunoscut cu diabet sunt alte două rămase nediagnosticate”

Dr. Gabriela Creţeanu, şefa secţiei Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Suceava, a declarat: „Această acţiune de depistare este extraordinară, pentru că la fiecare pacient cunoscut cu diabet sunt alte două rămase nediagnosticate. De obicei, când este diagnosticat, pacientul are deja multiple complicaţii. Sunt afectaţi ochii, rinichii, inima, condiţii în care prevenţia este esenţială”.

Medicul sucevean a recomandat persoanelor cu risc crescut de diabet, cum ar fi cele cu vârsta peste 35 ani, care suferă de obezitate sau au în familie cazuri de morţi subite, bolnavi de diabet şi hipertensiune, precum şi femeile care au născut copii cu greutatea mai mare de 4 kg să-şi facă investigaţiile regulat, cel puţin o dată pe an.

 

Pensionarii, cei mai mulţumiţi de iniţiativa Direcţiei de Sănătate Publică

Sucevenii, îndeosebi cei în vârstă, au salutat ieri iniţiativa conducerii DSP de a organiza o acţiune gratuită de testare a stării de sănătate, mai ales că accesul la investigaţiile fără plată asigurate de stat este foarte dificil, cu perioade lungi de aşteptare, uneori şi de două luni, în lipsa fondurilor.

Elvira Munteanu a declarat: „Unii pensionari chiar nu-şi permit asemenea investigaţii, costă foarte mult. Eu nu mi le-am mai făcut de un an sau chiar doi. Mi-au găsit glicemia un pic crescută, dar nu am încă diabet”. „Analizele mi-au ieşit foarte bune şi am fost felicitat de doamna doctor. Doar tensiunea un pic mărită, probabil din cauza efortului de a urca scările”, a mărturisit şi Marcel Popişteanu.

De menţionat că acţiunea de testare gratuită organizată de DSP nu s-a adresat tuturor categoriilor de persoane, ci doar celor peste 35 de ani, celor care sunt supraponderale sau care au istoric familial pozitiv pentru diabet zaharat, care au hiperglicemie în antecedente ori sunt hipertensive. De asemenea, nu au fost testate persoanele diagnosticate deja cu diabet.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 200 de oameni au făcut cozi la investigaţiile gratuite efectuate ieri la sediul DSP.
 Vizualizări articol: 1315 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Peste 200 de oameni au făcut cozi la investigaţiile gratuite efectuate ieri la sediul DSP5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei