Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 nov 2012 - Anul XVII, nr. 268 (5173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PIB-ul scade cu 0,6% în trimestrul III, iar la nouă luni creşterea coboară la 0,2%;risc de recesiune

Joi, 15 Noiembrie 2012 (16:16:53)

Produsul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, indicând un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.

"Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul III 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier", se arată în comunicatul semnal transmis de Institutul Naţional de Statistică.

În primele nouă luni, PIB a crescut comparativ cu perioada ianuarie - septembrie 2011 cu 0,2% pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier.

La jumătatea anului INS a revizuit datele şi a a anunţat o creştere economică de 0,7%, iar majoritatea estimărilor din partea instituţiilor financiare internaţionale plasau creşterea economică din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos faţă de proiecţiile iniţiale.

Având în vedere însă evoluţia PIB în ultimul trimestru de anul trecut, când s-a simţit efectul unei producţii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru construcţii şi transporturi, precum şi limitarea creşterii economice din primele nouă luni la numai 0,2%, este aproape sigur că economia va închide acest an la acelaşi nivel cu anul trecut sau chiar cu o uşoară scădere.

Analiştii citaţi de Ziarul Financiar au indicat pentru trimestrul al treilea scăderi între 0,4% şi cel mult 0,6%, dar puţini au fost cei care se aşteptau ca la nouă luni creşterea economică să coboare la doar 0,2%.

Şi în aceste condiţii, analiştii anticipau că economia va avea o creştere modestă în acest an, sau chiar se va înregistra o uşoară recesiune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PIB-ul scade cu 0,6% în trimestrul III, iar la nouă luni creşterea coboară la 0,2%;risc de recesiune.
 Vizualizări articol: 454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PIB-ul scade cu 0,6% în trimestrul III, iar la nouă luni creşterea coboară la 0,2%;risc de recesiune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei