Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 nov 2012 - Anul XVII, nr. 268 (5173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS a iniţiat un program de dezvoltare a patru centre de chirurgie cardivasculară pediatrică

Joi, 15 Noiembrie 2012 (14:35:44)

Ministerul Sănătăţii a iniţiat un program naţional ce vizează dezvoltarea a patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică în ţară, în următorii trei ani, în colaborare cu o clinică din Italia, recunoscută pentru performanţa în domeniu, a anunţat, joi, ministrul Raed Arafat.

Ministrul Raed Arafat a semnat, joi, alături de Andrea Mecenaro, şeful Institutului ştiinţific de recuperare şi îngrijire din cadrul Clinicii San Donato, şi de profesor dr. Alessandro Frigiola, directorul Departamentului de chirurgie cardiacă, un protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi unitatea italiană, în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Conform acestui protocol, pe o durată de trei ani va fi realizat un program naţional de dezvoltare a acestui sector, printr-o serie de acţiuni comune: instruirea tinerilor medici şi asistenţi români în chirurgie cardiacă, anestezie pediatrică şi cardiologie, sectoare deficitare din punct de vedere al resurselor umane, intervenţii ale medicilor italieni în centrele din România şi tratarea pacienţilor români în clinica italiană până la finalizarea proiectului.

La finalul proiectului ar trebui dezvoltate patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică în ţară - în Clinica Marie Curie din Bucureşti şi în centrele şi institutele de boli cardiovasculare din Cluj-Napoca, Iaşi şi Târgu Mureş - care să aibă capacitatea de a trata majoritatea cazurilor.

În România se nasc anual aproximativ 2.000 de copii cu malformaţii cardiace congenitale, dintre care în ţară sunt tratate câteva sute, în timp ce la fiecare două-trei săptămâni se pune problema trimiterii unui copil în străinătate pentru a fi operat, din cauza capacităţii reduse şi a faptului că, local, nu se pot efectua încă unele operaţii, a explicat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

La rândul său, profesorul Alessandro Frigiola a estimat că, probabil, în acest moment sunt peste 10.000 de copii care aşteaptă tratament pentru o malformaţie cardiacă. El a precizat că aceasta este mai gravă decât orice altă malformaţie şi poate duce la deces la vârsta de 20-30 de ani.

Clinica San Donato din Italia are trei centre de chirurgie cardiovasculară numai în regiunea Lombardia, cu nouă milioane de locuitori şi a lucrat deja cu 18 ţări, din Africa, America de Sud sau Asia, pentru dezvoltarea acestui sector.

Frigiola a precizat însă că este prima dată când clinica se implică într-un program naţional.

Întrebat de costurile implementării programului, ministrul Raed Arafat a spus că dacă nu sunt fonduri, garantează că pentru aceasta se vor găsi.

"Problema e atât de importantă - şi ca vieţi şi pentru cât ne costă tratamentul în afară - că trebuie rezolvată", a afirmat Raed Arafat.

Ministrul a arătat că o astfel de operaţie realizată în străinătate poate costa Casa de Asigurări între 50.000 şi 80.000 de euro, depinzând de complexitatea intervenţiei.

În următoarele două luni, ar trebui pusă la punct strategia de implementare a programului, după evaluarea situaţiei existente în centrele vizate, a nevoilor de personal şi a costurilor, pentru dotări, instruire şi deplasări.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că în acoperirea costurilor s-ar putea accesa şi fonduri structurale, precizând că se va implica şi societatea civilă, inclusiv Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo, prezidată de Alessandro Frigiola.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS a iniţiat un program de dezvoltare a patru centre de chirurgie cardivasculară pediatrică.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS a iniţiat un program de dezvoltare a patru centre de chirurgie cardivasculară pediatrică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei