Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 nov 2012 - Anul XVII, nr. 268 (5173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agenţia Naţională Antidrog: În România, 15 la sută dintre decese sunt cauzate de fumat

Tutunul cauzează anual moartea a peste şase milioane de oameni, peste cinci milioane dintre ei fiind fumători şi foşti fumători, iar în România 15 la sută dintre decese sunt cauzate de fumat, informează Agenţia Naţională Antodrog de Ziua Naţională fără Tutun, marcată în a treia joi din noiembrie.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) precizează că, în acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a propus contracararea încercărilor industriei tutunului de a submina Convenţia-cadru a OMS privind controlul tutunului: "Stop intervenţiei industriei tutunului!".

Cel mai recent Studiu naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri - ESPAD, realizat în România în anul 2011, arată că prevalenţa consumului de tutun până la vârsta de 16 ani a fost de 52 la sută, înregistrându-se o scădere faţă de anii anteriori.

Media înregistrată pentru toate ţările participante în studiul ESPAD 2011 a fost de 54 la sută.

Consumul de ţigări în ultimele 30 de zile a înregistrat o fluctuaţie ascendentă în 2011, faţă de 2007 (29 la sută faţă de 25 la sută), oarecum similară cu fluctuaţia înregistrată în 2003 faţă de 1999 (28 la sută faţă 24 la sută), media ţărilor ESPAD fiind de 28 la sută.

ANA atrage atenţia că tutunul cauzează anual moartea a peste şase milioane de oameni, dintre care peste cinci milioane sunt fumători şi foşti fumători.

De asemenea, în România, 15 la sută dintre decese sunt cauzate de fumat (24 la sută la bărbaţi şi şase la sută la femei).

 

Decesele prin cancer pulmonar s-au triplat în ultimii 25 de ani

"Mortalitatea prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3 la sută dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat, aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani. Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt: debutul timpuriu al consumului, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini şi comportamente familiale permisive faţă de consumul de tutun, absenţa unor legături familiale de tip emoţional-suportiv, anturajul", se arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.

ANA mai precizează că fumatul pasiv este unul dintre cele mai grave efecte ale fumatului, fiind tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice.

"Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi", se mai arată în comunicat.

ANA recomandă o serie de factori de protecţie, precum: informarea privind riscurile asociate consumului de tutun, promovarea educaţiei prin valori şi atitudini, dezvoltarea abilităţilor sociale ca suport atitudinal şi comportamental autonom şi raţional faţă de ceilalţi şi protejarea oamenilor şi în special a copiilor faţă de consecinţele consumului de tutun.

De Ziua Naţională fără Tutun, ANA va derula activităţi de informare asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă, precum şi pentru a sensibiliza populaţia cu privire la necesitatea respectării cadrului legislativ care interzice fumatul în spaţiile publice.

Specialiştii agenţiei se vor adresa, în primul rând, adolescenţilor şi tinerilor, categoria de vârstă mai vulnerabilă la consumul de tutun, inclusiv la fumatul pasiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agenţia Naţională Antidrog: În România, 15 la sută dintre decese sunt cauzate de fumat.
 Vizualizări articol: 923 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Agenţia Naţională Antidrog: În România, 15 la sută dintre decese sunt cauzate de fumat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei